Odprtje razstave na Trgu svobode ob 10. obletnici Muzeja usnjarstva

19. novembra, bo minilo deset let od otvoritve Muzeja usnjarstva na Slovenskem. Za uvod v praznovanja so pripravili razstavo na Trgu svobode v Šoštanju z naslovom 10 let Muzeja usnjarstva na Slovenskem.

Na kratki slovesnosti ob odprtju je zbrane najprej nagovoril Miran Aplinc, ki je predstavil razstavo, ki obsega 15 panojev, njeni avtorji pa so Miran Aplinc, Jernej Hozjan in Mojca Ževart. Aplinc je še povedal, da so ob snovanju in nato odprtju muzeja revzeli tako odgovornost kot poslanstvo ohranjanja dediščine v prihodnje. Zbrane je povabil na ostale dogodke, posvečene 10. obletnici muzeja, katerega je do sedaj obiskalo več kot 29.000 obiskovalcev.

Kratek pregled delovanja muzeja je predstavil Jernej Hozjan, ki je med drugim povedal, da poleg stalnih pripravljajo tudi začasne razstave, da veliko pozornosti namenjajo zbiranju snovne in nesnovne kulturne dediščine, veliko pa delujejo tudi na območju domoznanstva.

Razstavo je odprl župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je dejal, da je tovarna usnja pustila velik pečat v svoji 210-letni zgodovini – ne samo v Šoštanju, temveč tudi v Sloveniji, Evropi in svetu. Občina Šoštanj se je ob zaprtju tovarne odločila, da je nujno počastiti vse, ki so delali v usnjarni, zato je pristopila k izgradnji muzeja. Čestital je vsem, ki so kakorkoli pripomogli k postavitvi muzeja in tudi vsem, ki so v teh desetih letih v njem delovali.

Komentiraj