Kontič in Nardin pisala predsedniku Vlade Republike Slovenije glede tretje razvojne osi

Danes sta župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in predsednik Savinjsko- šaleške gospodarske zbornice dr. Blaž Nardin naslovila na predsednika Vlade RS Marjana Šarca dopis. 

V pismu sta izrazila nezadovoljstvo in razočaranje na podlagi ugotovitev z zadnjega sestanka koordinacijskega odbora, saj poroštveni zakon, ki vključuje tretjo razvojno os in je v vladni proceduri, ne zajema celotne trase med Slovenj Gradcem in Šentrupertom, ampak zgolj del med Velenjem in Slovenj Gradcem. Kot sta zapisala, je to v nasprotju z razgovori, ki so bili opravljeni v preteklih sestankih koordinacijskega odbora.

In dodajata, da je nesprejemljiv izgovor, da za del hitre ceste Velenje–Šentrupert še ni izdelan investicijski program, ki je pogoj za sprejem državnega poroštva. Pripomba Ministrstva za finance RS o nedoločljivosti investicije je nerazumna, saj če je trasa vrisana prostorske načrte, je s tem tudi določljiva.

Ponovno izpostavljamo, da v Velenju in Šaleški dolini ne bomo dovolili, da bi bil zgrajen samo odsek iz Velenja proti severu države. Na ta način bi dosedanjemu prometu po Partizanski cesti, po kateri poteka velika večina tovornega prometa v in iz Velenja in po kateri se dnevno vozi na delo več tisoč ljudi, priključili še tranzit iz Koroške smeri, kar bi bistveno poslabšalo življenjsko okolje in obremenilo logistične povezave gospodarskim subjektom.

V tem primeru bomo primorani poseči po drastičnih ukrepih in ves tranzit usmeriti skozi spodnjo Savinjsko dolino. Vztrajamo, da je edina prava pot, da projekt tretje razvojne osi vodimo kot celoto in to pričakujemo tudi od vas.

Pismo so v vednost poslali tudi ministru za finance dr. Andreju Bertonclju, ministrici za infrastrukturo mag. Alenki Bratušek in medijem.

Celoten dopis si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Komentiraj