FOTO/VIDEO: Otvorili prenovljeno starotrško jedro v Starem Velenju

V soboto, 18. septembra, je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol uradno predal namenu prenovljeno starotrško jedro. Otvoritveno slovesnost je obiskalo veliko občanov Velenja med njimi predvsem stanovalci Starega Velenja, ki so si ponosno ogledali novo podobo trga. V programu katerega je povezovala televizijska in radijska voditeljica Andreja Petrovič so nastopili plesna skupina Šaleška gospodaglasbeniki iz Hiše bandov, Ivo Stropnik - Ustanova Velenjska knjižna fundacija, za zabavno druženje po uradnem delu pa je poskrbel Ansambel Potepini.

Dogajanje si lahko ogledate na posnetku:

V Kreativnem centru Čuk so imeli obiskovalci priložnost spoznati podjetnike in njihove produkte. Z gostinsko ponudbo pa so se na dogodku predstavljali lokalni ponudniki.

Kreativni center Čuk je sedaj stavba namenjena podjetjem in obrtnikom za izvajanje različnih storitvenih in obrtnih dejavnosti, ki bodo spodbujale razvoj drobnega gospodarstva in obrti v starem mestnem jedru. Nova stavba ima pritličje, nadstropje in mansardo. Pritličje je prehodno s sekundarno notranjo izložbo, notranja prehodna loža deluje kot pokriti del ulice z dvema poslovnima prostoroma za namen obrtniške dejavnosti, v prvem nadstropju je šest pisarniških prostorov. V mansardi je velik odprt prostor, namenjen tako imenovanemu »coworkingu«. Prek javnega razpisa so izbrali najemnike, ki bodo v Kreativnem centru Čuk izvajali svoje dejavnosti, s katerimi si želijo, da bi pozitivno vplivale na razvoj starega mestnega jedra in Velenja na sploh.

Z revitalizacijo starotrškega jedra je ta del Velenja dobilo nov urejen trg brez motornega prometa, novo nadomestno stavbo, nov prometni režim, zaradi česar so sanirali ceste in pripadajočo infrastrukturo. Stavbo na Ljubljanski cesti 2 so zaradi dotrajanosti odstranili, prav tako tudi stavbo Stara pekarna, ki je bila zaradi slabega stanja neprimerna za sanacijo ter je predstavljala tujek v tem predelu. Tako so pridobili večji odprt prostor urejen kot tlakovan trg. Novi trg sprejme okoli 500 obiskovalcev, na njem pa se bodo lahko izvajale različne vsebine, ki bodo vzpodbujale prepoznavnost in atraktivnost celotnega starotrškega jedra. V novi stavbi ob trgu je predvidenih pet ateljejev, ustvarjalna delavnica, razstaviščni prostor, skupni prostori za delo kreativcev, v pritličju manjši gostinski lokal in na podstrešju dve neprofitni stanovanji.

Obnovili pa so tudi oporni zid pod cerkvijo v Starem Velenju, ki je bil v zelo slabem stanju. K projektu sta skupaj pristopili Mestna občina Velenje in Župnija Velenje – sv. Marija.

Foto: Niki Saje za Velenjcan.si

Galerija Fotografij

Komentiraj