Z junijem se pričenjajo 36. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje

Letošnje Poletne kulturne prireditve, ki bodo gotovo nekoliko drugačne kot pretekla leta, bo Festival Velenje začel je s prvim junijskim večerom, v katerem bodo ponovno obudili kinematografsko dejavnost. Do septembra bodo pripravili raznolik program prireditev, ki bodo potekale v skladu z vladnimi napotki.

Poletne kulturne prireditve v Velenju sodijo med najstarejše festivale v Sloveniji, po številu dogodkov in žanrski raznolikosti pa se uvrščajo tudi med programsko bogatejšo poletno ponudbo na nacionalni ravni.

Manjši, intimnejši in brezplačni dogodki

V trenutnih razmerah so se odločili, da s poletno kulturno ponudbo začnemo že z junijem. Rdeča nit tega meseca bodo manjši, intimnejši in brezplačni dogodki raznovrstnih umetniških zvrsti, kjer bodo lahko ustrezno poskrbeli za varnost in dobro počutje naših obiskovalcev.

Kino Velenje s predstavami na prostem

Ponedeljek, 1. 6., bo prav poseben dan za kino, saj bo s ciklom Filmskega gledališča ob 20. uri ponovno odprl svoja vrata. Junijske projekcije se bodo v veliki dvorani Kina Velenje odvijale ob nedeljah (otroške matineje ob 16. uri, komercialna produkcija ob 20. uri) in ponedeljkih (art program), dva petka (19. in 26. 6.) pa bodo namenili glasbenim dokumentarcem na prostem, ki jih bodo na terasi ob Domu kulture Velenje predvajali ob 22. uri.

Glasbene slike s terase Galerije Velenje

Nadaljevali bodo z maja začetim ciklom četrtkovih Glasbenih slik, v okviru katerih domači glasbeniki igrajo in prepevajo s terase Galerije Velenje, in s svojimi miniaturami mimoidoče opominjajo, da je kultura še vedno tu, željna ponovnih srečanj z njimi. 4.6. bodo ob 18. uri gostili vokalno skupino Vox Corde, 11. 6. akustični duo Urban & Katarina in 25. 6. klaviaturista Marka Volka.

Glasbeno-gledališki duo Bešamel (pianist Joži Šalej in igralka Barbara Ravnikar) se bo v petek, 5. 6., v atriju galerije predstavil s projektom Skoraj nič novega, sobotno dopoldne, 6. 6., pa bo v okviru Sobotnih terasnic z galerijske terase rezervirano za Adija Smolarja (ob 11. uri).

Tudi Večeri v amfiteatru bodo

Vsak torek bodo ob 18. uri na Velenjski promenadi oz. v amfiteatru pripravljali dogodke cikla Večeri v amfiteatru, v okviru katerih se predstavljajo lokalni ljubiteljski ustvarjalci: 2. 6. bodo to Konovski harmonikarji, 9. 6. Šaleško folklorno društvo Koleda, 16. 6. Vokalna skupina Planike, 23. 6. Kulturno društvo Medžimurje Velenje in 30. 6. Ljudski pevci Prijatelji iz Šmartnega ob Paki.

Galerija Velenje z novimi dogodki

V sredini meseca bodo v Galeriji Velenje zaprli razstavo akademske kiparke Metke Kavčič z naslovom Simulakrum tradicije; ob tej priložnosti bodo v sredo, 10. 6., ob 18. uri z njo poklepetali v galeriji. V četrtek, 18. 6., ob 19. uri pa vabijo na odprtje razstave Tine Mohorović z naslovom Prestopanja/Crossings. Galerija Velenje se bo vključila tudi v praznovanja Poletne muzejske noči, in sicer bo v soboto, 20. 6., med 18. in 24. uro vabila na ogled trenutne razstave, predstavitev projekta Vzemi delček kulture, koncert harfistke Naje Mohorič in ogled video projekcije Atropolis: Mesto umetnosti.

Lutkovna predstava in bolšji sejem

Poletni program za otroke začenjajo s sobotno lutkovno predstavo domačega Lutkovnega gledališča Velenje Princeska na zrnu graha, ki bo na travniku pri Domu kulture Velenje na ogled v soboto, 13. 6., ob 10. uri.

Ljubitelji starin in starih predmetov se bodo lahko ponovno srečali 13. 6., ko bo v dopoldanskih urah na Cankarjevi ulici potekal bolšji sejem.

Dom kulture Velenje bodo otvorili s stand up večerom

Prav poseben dan bo za Festival Velenje sreda, 17. 6., saj bodo ta dan za dogodke ponovno odprli veliko dvorano Doma kulture Velenje – in to na najboljši način – s stand up večerom Še smo tu! komikov Uroša Kuzmana, Perice Jerkovića, Aleša Novaka in Tjaša Esiha. Ljubitelji tega žanra bodo na svoj račun prišli še 30. 6., ko bodo z monokomedijo gostili še Tadeja Toša.

Komentiraj