Ta četrtek 31. regijski Otroški parlament

Ali bo covid-19 vplival na poklicno odločitev mladih? To bo le ena od tem, o kateri bodo mladi parlamentarci razmišljali na 31. regijskem Otroškem parlamentu.

Ta četrtek, 8. aprila 2021, ob 9.30 uri, bo Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje izvedla 31. regijski Otroški parlament. Žal se bo ta odvil v času ponovnega zaprtja javnega življenja in šolanja od doma, a to na potek parlamenta ne bo vplivalo, saj ga bodo izvedli preko aplikacije ZOOM. Voditeljica Tina Felicijan bo parlament vodila iz Vile Rožle, kjer je sedež MZPM Velenje.

31. regijski Otroški parlament bo vseeno drugačen kot dosedanji. Temo Moja poklicna prihodnost, ki so jo mladi izbrali v letu 2019 in prvič o njej razpravljali v lanskem šolskem letu, so na državnem nivoju ohranili do prihodnjega šolskega leta (2021/2022), ko jo bodo, upajo, lahko izvedli na ustaljen način. Mladi bodo lahko na glas razmišljali o poklicih, ki bi jih želeli opravljati v prihodnosti. Izražali bodo skrbi, pričakovanja, govorili o izobraževalni poti do poklica doma in v tujini … Razmišljali boo o poklicih preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, ob tem pa se ne bodo mogli izogniti aktualnemu dogajanju doma in v svetu, pandemiji novega koronavirusa. Ali bo ta vplivala tudi na njihovo odločitev o izbiri poklica, bo le eno od vprašanj, o katerih bodo razmišljali mladi. 

Na 31. regijskem Otroškem parlamentu bodo sodelovale vse osnovne šole iz Šaleške, Spodnje Savinjske in Zgornje Savinjske doline. Vsaka šola ima vsaj enega predstavnika. Tisti mladi parlamentarci, ki so se lani na medobčinskih otroških parlamentih uvrstili na regijski parlament in so še osnovnošolci, pa bodo vsi prav tako udeleženci regijskega parlamenta. To pomeni, da bo na regijskem parlamentu sodelovalo več kot običajnih 24 mladih parlamentarcev (po 8 iz vsake doline), saj je prijavljenih 35 mladih parlamentarcev in parlamentark. Za nacionalni parlament bodo mladi parlamentarci ob koncu razprav izbrali 6 predstavnikov regije. Ti bodo 21. aprila 2021 sodelovali na 31. nacionalnem Otroškem parlamentu, ki bo prav tako izpeljan preko aplikacije ZOOM. Ob koncu razprav na regijskem Otroškem parlamentu, v času glasovanja za predstavnike regije, bodo besedo dobili tudi gostje; k spremljanju parlamenta so organizatorji povabili župane vseh občin v regiji, ravnatelje in ravnateljice sodelujočih osnovnih šol ter njihove mentorje.

Komentiraj