Pogovor: Več kot tujci

Vabljeni v četrtek, 12. marca 2020, ob 18.00 v Klub eMCe plac na pogovor z naslovom Več kot tujci.


Takole so dogodek opisali organizatorji:

Tuje je, kar ni domače. Tuji so priseljenci domačinom. Tuji so domačini priseljencem. A preden so med sabo tujci, so drugim otroci, starši, bratje in sestre, prijatelji, sošolci, sodelavci. Prodajalci v ulični trgovinici, člani nogometne ekipe, učitelji, zdravniki. Avtorji popularne pesmi, mehaniki, kuharji, kmetje. Šele potem Slovenci, Hrvati, Bosanci, Srbi, Albanci. Tujci, priseljenci, migranti? Ljudje, ki si ustvarjajo dom. Vendar ne tam, kjer živijo, pač pa s tistimi, s katerimi živijo. Živimo pa vsi drug z drugim.

Gosti:

Admira Robin prihaja iz BiH. Ko je prišla v Slovenijo je naprej živela na Koroškem, sedaj pa je že nekaj časa Velenjčanka, ki se je uspešno integrirala v novo okolje preko prostovoljnega dela, obiskovanja delavnic in vključevanja v programe za integracijo priseljencev. Danes je vodja Organizacijske enote Zavoda Krog v Velenju in predsednica Hospica v območni enoti Velenje. Vedno poudarja na nujno kulturno in jezikovno integracijo ter sprejemanje slovenske kulture.

Mersad Dervišević je bil star 13 let, ko je iz BiH z družino prebegnil v Slovenijo in je prvi velenjski begunec. V Velenju se je izobrazil in si ustvaril družino. Leta 2018 je bil vodja kolesarskega maratona "Misija miru", ki je sovpadal s 23. obletnico najhujšega genocida po drugi svetovni vojni, ki je bil izvršen v Srebrenici (BiH). Takrat je povedal, da v našem multikulturnem mestu s tem maratonom želijo vljudno spomniti na vse nedolžne žrtve, ki so izgubile življenje med vojno v Bosni in Hercegovini, ne glede na versko, nacionalno ali kakršnokoli drugo pripadnost, predvsem pa promovirajo zdrav in športen življenjski slog. Je tudi svetnik Mestne občine Velenje in član organov Sveta MOV: Odbor za okolje in prostor in Odbor za gospodarstvo.

Sadmir Hasanić prihaja iz Tešnja (BiH) in je v Slovenijo prišel septembra 2017 preko projekta 'Dijaki Zahodnega Balkana'. Končal je srednjo računalniško šolo, zdaj pa obiskuje višjo šolo smer - informatika. Poznate ga kot verjetno najvišjega kelnerja v naši šank ekipi.

Komentiraj