Nam grozi razprodaja slovenske narave? #video

"Naj bo jasno, v senci afere maske se dogaja prava kraja, kraja narave! Vsaj enkrat dajmo razprtije na stran in stopimo skupaj," pravi okoljski aktivist Rok Rozman.

Novi proti-koronski zakon je praktično izbrisal nevladne organizacije in obrambo okolja iz gradbenih postopkov. Sedaj pa enako grozi temeljnemu aktu varovanja narave v Sloveniji - Zakonu o ohranjanju narave (ZON). 

Zakon bo v parlamentu obravnavan v torek, 12. 5., če bo amandma sprejet, bo status in možnost aktivnega varovanja narave v postopkih izgubilo več kot 90 odstotkov sedanjih imetnikov, piše CNVOS. To pomeni, da bodo od sedanjih 47 nevladnih organizacij s statusom varstva narave takšen status obdržale le še štiri. Status bo izgubila tudi najstarejša naravovarstvena organizacija pri nas, Ribiška zveza Slovenije, ki bo prihodnje leto praznovala 140 let delovanja. 

Zgodila se bo razprodaja narave kapitalu

»V igri je nenadzorovan dostop do narave in naravnih virov. Zgodila se bo razprodaja narave kapitalu, delno slovenskemu, večinoma pa tujemu. Zgodili se nam bodo goloseki gozdov, namesto živahnih rek bomo dobili mrtve akumulacije. Zgodil se nam bo fracking v Prekmurju, novi avtocestni kraki bodo potegnjeni čez najlepše travnike, dobili bomo še večje nakupovalne centre, nove magne …,«  navaja Rok Rozman v posnetku spodaj.

Toča e-sporočil poslancem

Gibanje Balkan River Defence poziva javnost, naj poslance prepriča k zavrnitvi amandmaja.

V ta namen so urgentno zagnali akcijo TOČA E-SPOROČIL POSLANCEM, ki bodo v torek, 12. 5., ob 14. uri na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor glasovali o sprejetju oz. zavrnitvi predlaganega amandmaja.

Kako poteka pošiljanje e-sporočil si lahko preberete TUKAJ.

"E-sporočila najbrž ne bodo dovolj. Zato menimo, da je smelo, da se v torek, 12. 5., ob 13.30 srečamo pred DZ, na Trgu republike, in z domiselnimi transparenti, pesmijo in rekreacijo opozorimo na to, da je prihodnost slovenske narave in z njo nas, v njihovih rokah. Pokažimo poslancem, da jim gledamo pod prste, saj bo glasovanje javno…" so pozvali.


Foto: Balkan River Defence

Komentiraj