Lucifer Chocolate iz Velenja, ne le vražje dober, ampak tudi razvojno ambiciozen in proizvodno uspešen

V Velenjskem podjetju Luci d.o.o., ki na slovenskem trgu pod blagovno znamko Lucifer Chocolate že več kot desetletje proizvaja in prodaja »vražje dobro čokolado in druge izdelke, je ponovno dosegel mejnik v svojem delovanju. V svoji proizvodnji so pridobili certifikat »pravica za uporabo registriranega znaka prečrtan žitni klas« za označevanje brezglutenskih prehranskih izdelkov. 

Po besedah Laure Škoflek, vodje projekta pridobitve certifikata, so se priprave pričele že v letu 2018 s HACCP poslovnikom in prilagoditvami, ki jih tovrstni certifikat zahteva. Sledilo je odstranjevanje surovin, ki so vsebovale gluten, pridobivanje ustreznih surovin za proizvodnjo brez glutena, določevanje izdelkov, ki bodo v ponudbi, analize, revizija in verifikacija HACCP poslovnika. Nadaljnje je sledilo generalno čiščenje proizvodnje in uveljavljanje novih protokolov, izobraževanje vseh zaposlenih, največji izziv pa je zaradi prostorske situacije predstavljalo obvladovanje nečistih-čistih poti.

»Največjo težavo danes nam predstavlja navajenost ljudi na utečen način dela. Tako smo zaradi preprečevanja kontaminacije z glutenom uvedli tudi organizacijske spremembe. V podjetje ni vstopa, dokler ni gost v celoti seznanjen z novim režimom poslovanja in proizvodnje, pa naj bo to kupec, obiskovalec ali poštar, ki je prinesel pošiljko«, pove Škoflekova, ki v podjetju dnevno skrbi za deklaracije in HACCP sistem. »Poskrbeti smo morali tudi za pravilno razvrstitev surovin in sestavin, da se prepreči možnost kontaminacije z glutenom. V proizvodnji so samo izdelki, ki ne vsebujejo glutena in od vseh dobaviteljev smo pridobili izjave o tem. Križanje nečistih poti pa predstavlja dnevni izziv, zato smo poskrbeli za izobraževanje vseh zaposlenih, da so se znali prilagoditi na nov režim dela in obnašanja med odmorom za malico. Vse z namenom, da smo lahko brez skrbi pri upravičevanju zaupanja in odgovornosti, ki nam jih nalaga pridobljeni certifikat. Ponosna sem na svoje sodelavce, brez izjeme so resno pristopili k stvari in sprejeli potrebne prilagoditve.«

Nataša Forstner Holešek, podpredsednica SDC, ki je certifikat podelilo, je svoje misli strnila takole: »V Slovenskem društvu za celiakijo smo zelo veseli, da se je proizvajalec odličnih čokolad in granol LUCI d.o.o. iz Velenja, odločil za pridobitev registriranega znaka prečrtan žitni klas, ki ga pod enotnim AOECS standardom podeljujemo društva za celiakijo v več kot 26 državah po vsej Evropi. Znak je za ljudi s celiakijo najbolj zanesljiv pokazatelj, da je določen izdelek brez glutena. Takšnih izdelkov na prodajnih policah se zelo razveselimo, saj nam v tem primeru ni potrebno prebirati deklaracij in ugotavljati ali je izdelek res brez glutena. LUCI d.o.o. je v Sloveniji prvi proizvajalec čokolad, ki je pridobil ta znak, na kar so v podjetju lahko zelo ponosni. Seveda smo na to ponosni tudi prostovoljci v društvu, ki se trudimo, da bi bilo takšnih izdelkov čim več. Izredno veseli smo vsi ljudje s celiakijo, saj je za nas edino zdravilo prehrana brez glutena, tako kot tudi mnogi drugi uporabniki, ki kupujejo in uživajo izdelke brez glutena. Najlepša hvala vsem, ki se zavedate kako je to pomembno in se trudite za nas!«

Dolgoletna direktorica Valerija Kumar ob prejetju certifikata pravi: »Poleg vseh prednosti in kvalitet (ročno izdelano, vrhunske surovine, napreden dizajn, lična embalaža, možnost personalizacije, lasten tisk,..), gluten free certifikat odpira vrata v popolnoma nov prodajni segment. Smo prva slovenska čokoladnica z registriranim znakom prečrtan žitni klas v Sloveniji in ta znak je prepoznaven med vsemi članicami AOECS - The Association of European Coeliac Societies. Nam je znak podelilo Slovensko društvo za celiakijo, ki je član združenja AOECS. Zaradi resnosti in teže tega certifikata bomo z njim pri potrošniku zagotovo vzbudili še večje zaupanje v izdelke, gluten free kupec namreč velja za zelo zahtevnega kupca.«

Podjetje zaradi epidemije moralo tudi odpuščati

V dnevih po preklicu epidemije je podjetje, tako kot mnoga druga, zatreslo stanje, ki je zajelo domala celoten svet. Padec prodaje zaradi trenutnih nakupovalnih sprememb in prioritet potrošnikov je bil neizogiben in podjetje je na žalost moralo tudi odpuščati. Vendar pa kljub vsemu, nikakor ne mislijo odnehati z razvojem tako ponudbe kot podjetja, v tem vidijo ključno usmeritev, ki bo prinesla potreben preobrat v poslovanju. V času korona krize se je podjetju na mestu izvršnega direktorja pridružil tudi Dražen Markovič, ki pravi, da je eden izmed ukrepov proti upadu prodaje med krizo tudi razširitev produktnega portfelja v nove segmente.

Nova linija izdelkov

Zato so se odločili za širitev ponudbe z novo linijo izdelkov pod skupnim imenom LuciFIT. Med 12 izdelkov, ki so pridobili Gluten free certifikat v celoti, spada kolekcija LuciFIT, ki označuje izdelke namenjene športnikom in rekreativcem. Prvi v Sloveniji ponujajo Proteinsko čokoladno tablico iz mlečne in temne čokolade z vsebnostjo 20g proteinov, čokolado brez dodanih rafiniranih sladkorjev, slajeno le z naravnim sladilom Stevia in pa žepni prigrizek za vsakogar Granolo, ki je priročen zdrav in hranljiv obrok ob vsaki priložnosti, zaradi svoje oblike pa zelo primeren za uživanje na poti. Granola je na voljo v dveh popularnih okusih Oreh in Kokos.

Med preostale izdelke, ki jih je Slovensko društvo za celiakijo certificiralo, spadajo tudi Luciferjeve Medene čebelice, čokolada s poreklom iz Ugande in Vietnama, ter pa mlečna in temna čokolada.

S svojo vizijo razvoja in prodora na trg si prizadevajo k čim širši prepoznavnosti v Sloveniji. Svoje prednosti tako iščejo v 100% naravnih sestavinah, ročni izdelavi, dobrem in kakovostnem odnosu s svojimi kupci ter predvsem v odličnem okusu, ki že več kot desetletje bogati čokoladne mojstrovine iz Luciferjeve proizvodnje!

Komentiraj