Search
Search
Close this search box.

Poslovil se je izjemen umetnik in častni občan Mestne občine Velenje, gospod Ciril Cesar

Poslovil se je g. Ciril Cesar eden od pionirjev industrijskega oblikovanja na Slovenskem, izjemen umetnik in častni občan Mestne občine Velenje, rojen v Mozirju. Ustanovil in vodil je Design center v Gorenju. Leta 2023 je praznoval 100. rojstni dan.
festival velenje
FOTO: Festival Velenje

Ciril Cesar je bil rojen v Mozirju v družini, kjer je bilo oblikovanje družinska tradicija. Oče Ivan je namreč vodil podobarsko delavnico, ki jo je prevzel po dedu Andreju; le-ta se je v Mozirje priselil že leta 1853.

Ljudsko šolo je obiskoval v Mozirju, meščansko šolo pa v letih 1935-1937 v Šoštanju. Obiskoval je tudi obrtno šolo v Mozirju in delal v domači kiparski delavnici. Leta 1940 se je vpisal na Umetno obrtno šolo v Ljubljani, v letih 1943-1944 pa se je šolal na Mojstrski šoli nemške obrti v Gradcu, vendar izobraževanje prekine vojno dogajanje.

V letih 1946-1950 je kot eden najbolj nadarjenih študentov svoje generacije zaključi študij na Akademiji likovnik umetnosti v Ljubljani in na isti akademiji tri leta asistiral pri spomeniškem delu kiparju Smerduju ter pri njem opravi 1952 tudi podiplomsko specialko.

Med portretnimi spomeniki izstopa spomenik Antonu Aškercu z dinamično gesto prekrižanih rok, pri čemer ena kaže proti nebu – Bogu, druga pa zemlji – človeku ter z notranjo močjo opozarjajo na silovitost dihotomije duhovnega in telesnega.

Veliko je prispeval k razvoju podjetja Gorenje: vzpostavil je modularni sistem, ki je omogočal sestavljanje kuhinjskih aparatov v celoto, kar je bil tedaj velik dosežek v industrijskem oblikovanju v Sloveniji, in 1970 ustanovil Gorenje Design center, ki je v času njegovega vodenja prispeval novo oblikovane izdelke bele tehnike.

Prejel je tri nagrade AUU (1948–50), leta1975 zlato priznanje Gorenja, leta 2003 grb Mestne občine Velenje za vrhunske dosežke v kiparstvu in industrijskem oblikovanju. Leta 2020 je bil imenovan za častnega občana Velenja.

Vir: Wikipedia

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

V Knjižnici Velenje prebirali tretjo knjigo avtorice Lidije Štefanec z naslovom “Lotosov cvet v svetlobi”

V torek, 26. marca, je v Knjižnici Velenje potekala predstavitev tretje knjige domačinke Lidije Štefanec, ki nosi naslov "Lotosov cvet v svetlobi"....
Šport

V moško kadetsko reprezentanco povabljena tudi Dragić in Pajk iz RK Gorenje Velenje

V četrtek, 14. marca, se je v Ormožu zbrala moška kadetska reprezentanca. ...
Šport

Na Slovaškem grand prix-u tekmujejo tudi člani Karate kluba Velenje

Včeraj, 15. marca, se je pričel 44. Grand Prix Slovakia, ki bo potekal skozi celoten vikend. Tekmovali bodo tudi karateisti KK Velenje. ...
Šport

RK Gorenje Velenje bo v prihajajoči sezoni okrepil Oleksiy Yankovskyy

Iz Rokometnega kluba Gorenje Velenje sporočajo odlično novico. Klub bo obogatila nova osa....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

Zadnje osmrtnice

Barbara Rajter

Franc Mevc

Boris Petek

Velenjcan copyright © 2023