PROMENADA OKUSOV in GIN FESTIVAL
CANKARJEVA ULICA, PETEK, 2. 9. 2022 MED 10. IN 23. URO
V mestno jedro se vrača Promenada okusov, prvič pa se ji bo vzporedno pridružil še Gin festival. Kulinarično prireditev bo Zavod za turizem Šaleške doline pripravil v petek, 2. septembra, med 10. in 23. uro na Cankarjevi ulici. Razvajali vas bodo kuharski mojstri in izdelovalci džina od blizu in daleč, prihranite si prostor tudi za kakšno sladico.
Promenada okusov vas bo ponovno popeljala po različnih slovenskih regijah in kuhinjah različnih držav in bo potekala med 10. in 19. uro. Džine številnih slovenskih izdelovalcev in morebiti še kakšnega iz tujine, pa boste lahko okušali med 12. in 23. uro. Obiskovalcem bodo predstavljeni tudi postopki in načini pridelave tega popularnega žganja. Mešana žirija bo izbrala tudi najboljši koktajl iz džina in tonika. »Gre za festival džina v pravem pomenu besede,« pravijo na Zavodu za turizem ŠD.
Na Promenadi okusov bodo prisotni: Mangoop Burgers, Mango tree, Punkt, bistro in kavarna, Bistro Bianca, brezglutenske pice LaZania, Opa Resort, Masterchef ekipa 2022, Gostilna Pr’Koren, Soulate ter Fast Turk. S svojimi sladicami vas bodo razvajali Bubble waflji, Waffle to go, Vafl. in naravni sladoledi. Da ne boste žejni, bodo za vas točili pijače Šaleška pivovarna Skubeer Brewing, Pivovarna Haler in Klet Brda. Pestra ponudba bo postregla tudi z brezmesnimi jedmi in jedmi brez glutena.
Tokratno Promenado okusov bo Zavod za turizem ŠD v sodelovanju z Ekologi brez meja organiziral po sistemu Zero Waste – prireditev z manj odpadki.
Zero Waste ne pomeni prireditve z nič odpadki, ampak prireditev z manj odpadki, ki se zavzema za učinkovito ločeno zbiranje odpadkov ter preprečevanje njihovega nastajanja. Zero Waste si kot cilj zastavlja opuščanje odpadkov, zato ne gre zgolj za ločeno zbiranje in recikliranje, pač pa za nenehno iskanje načinov učinkovite rabe virov. Bistveni so ukrepi preprečevanja, ki znižujejo tako količine kot vsebnost nevarnih snovi v odpadkih. Sledi iskanje možnosti ponovne uporabe, šele nato ločeno zbiranje, recikliranje in kompostiranje. Prizadevajo si za čim manj ogljičnega odtisa. Dogodek bo organiziran s spoštovanjem do okolja, zastavljen trajnostno, brez plastike, z minimalno količino odpadkov in klimatskim spremembam prijaznim jedilnikom. Gostinci bodo hrano in pijačo ponujali v okolju prijazni ali povratni embalaži. Obiskovalce vabijo, da dogodek osvojijo peš, se pripeljejo s kolesom ali uporabijo brezplačni mestni prevoz. Hrana bo domača, sezonska in manj predelana. Pripravljajo jo za določeno število oseb in si prizadevajo, da ne pristane med odpadki.
Obiskovalce pozivajo, da s seboj prinesejo svoje bidone in si na najbližjem pitniku nalijejo vodo Šaleški biser. Kot novost, bo na Promenadi okusov delovala tudi zelena straža, ki bo obiskovalcem pomagala pravilno ločiti odpadke. Na Zavodu za turizem ŠD sledijo zavezi Manj plastike več trajnosti, ki so jo podpisali v začetku leta 2022.