Search
Search
Close this search box.

V aprilu – mesecu zdravja Mestna občina Velenje pripravlja številne aktivnosti

V aprilu, ko obeležujemo tudi svetovni dan zdravja, Mestna Občina Velenje pripravlja ozaveščevalno kampanjo zdravja in zdravega načina življenja. Mestna občina Velenje, ki je nosilka naziva Občina zdravja, je tudi del slovenske mreže Zdrava mesta – zdravje za vse. Za občanke in občane bo na voljo bogat nabor brezplačnih predavanj, meritev in svetovanj, spletnih namigov in nasvetov o gibanju in prehrani.
Mestna občina Velenje
FOTO: Mestna Občina Velenje

V Velenju imamo na voljo številna športna igrišča, fitnes naprave na prostem, pohodne in sprehajalne poti, kolesarske steze. Vse te rekreacijske površine in aktivnosti bo skozi mesec predstavljala ambasadorka mesta zdravja, diplomirana fizioterapevtka in osebna trenerka, specializirana za vadbo žensk, Neža Vene. Občane bodo spodbujali tudi k hoji na bližnje hribe z nagradno igro Koraki za zdravje. V aprilu bodo s številnimi čistilnimi akcijami po krajevnih skupnostih, mestnih četrtih in mestnih vpadnicah zaznamovali 22. april, dan Zemlje. Vsem njihovim aktivnostim, na katere vas že danes vabijo, boste lahko sledili na spletni strani in družbenih omrežjih Mestne občine Velenje.

V Mestni občini Velenje je zdravje občank in občanov na prvem mestu. Zavedajo se, da so skrb za čisto in zdravo okolje, raznolike in urejene športno-rekreacijske poti, pestra ponudba zdrave domače zelenjave in sadja ter bogat razpon storitev s področja zdravstvene preventive temelji za zdrav način življenja. Največji promotorji zdravega načina življenja pa so zagotovo naši športnice in športniki. V družbi najboljših bomo v četrtek, 4. aprila, ob 18. uri v Domu kulture Velenje, kjer bomo skupaj podelili nazive Športnik leta za leto 2023.

7. april, svetovni dan zdravja, bodo v Velenju obeležili v petek, 5. aprila, od 8. do 12. ure na Cankarjevi ulici. Predstavil se bo Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Velenje, kjer vodijo preventivne presejalne programe DORA, ZORA in SVIT. Na voljo bodo brezplačne meritve s področja zdravja in preventive – meritve krvnega tlaka, nasičenosti s kisikom in testiranje za funkcijsko manjzmožnost. Člani Medobčinskega društva gluhih in naglušnih Velenje, Društva za boj proti raku Velenje, Hospica, Območnega združenja Rdeči križ Velenje, Društva Invalid Konovo, velenjske podružnice Šola zdravja, Društva Sončnica, Društva diabetikov Velenje, Šaleškega koronarnega kluba Velenje, Združenja multiple skleroze SAŠA regije idr. bodo predstavljali svoja združenja in strokovno svetovali. Prvi posredovalci bodo predstavljali temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Na ta dan pripravljajo tudi skupinsko vadbo Šole zdravja pod strokovnim vodstvom velenjske podružnice Društva Šola zdravja. Na stojnicah bodo strokovni sodelavci predstavljali sistem izposoje koles BICY, obveščali o pitnikih Šaleški biser in predstavljali rekreacijske površine (sprehajalne poti, kolesarske poti, fitnesi na prostem, športna igrišča …), ki so v mestu na voljo. Zavod za turizem Šaleške doline bo promoviral električna kolesa, ki jih bodo lahko obiskovalci tudi preizkusili na prilagojenem poligonu, na voljo bo tudi tricikel, ki je namenjen gibalno oviranim osebam. Strokovni sodelavci Zavoda za turizem Šaleške doline bodo promovirali pohodništvo, kolesarske poti in vse, kar je povezano s stikom z naravo in zdravim načinom življenja. V sklopu ponudnikov mestne tržnice in mestnih gostinskih lokalov bo na voljo tudi ponudba lokalne zdrave prehrane in zdravih napitkov.

Mestna občina Velenje skupaj s pridruženimi organizacijami tudi letos organizira številne čistilne akcije, ki bodo potekale po mestnih četrtih, krajevnih skupnostih in drugih izpostavljenih območjih. Čistilne akcije bodo potekale od 6. pa vse do 22. aprila, ko obeležujemo svetovni dan Zemlje. Zaposleni na Mestni občini Velenje, javnih zavodih, Komunalnem podjetju Velenje in člani skupine Udarnik bodo čistili mestne vpadnice v petek, 19. aprila, dopoldan. Spomladansko čiščenje bodo zaključili s čistilno akcijo na Velenjski plaži, ki bo potekala v ponedeljek, 22. aprila.

V nedeljo, 7. aprila, Športno društvo Šentilj organizira trail Šentiljski trije kuclji – Š3, katerega ambasador je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

V petek, 26. aprila, med 10. in 11. uro na Pikinem igrišču (mestno otroško igrišče) pripravljajo telovadbo za malčke v starosti med 3 in 6 let. Vodena vadba, ki bo potekala pod skrbnim vodstvom kineziologov, bo brezplačna. Vabijo, da se vadbi ob udeležbi staršev pridružijo tudi malčki, ki niso vključeni v predšolsko varstvo enot Vrtca Velenje. Na dogodku bodo vrtčevskim otrokom, ki so sodelovali v projektu Beli zajček v okviru Evropskega tedna mobilnosti, podelili nagrade – kresničke. Telovadbo pripravljajo v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Velenje in Vrtcem Velenje.

Za zdrav življenjski slog si moramo najprej prizadevati sami, vsak dan, in sicer z zdravo lokalno pridelano prehrano, z urejenim vsakdanjim bioritmom, zdravimi odnosi in primernim gibanjem v naravi, ki je hkrati tudi najboljša tehnika sproščanja in umirjanja od vsakdanjih obveznosti in skrbi. Z željo, da zanj v prvi vrsti poskrbimo sami s preventivnimi ukrepi, so za vas pripravili tri tematska predavanja, ki jih bodo izvedli strokovni predavatelji Centra za krepitev zdravja Velenje. Predavanja bodo 3., 10. in 17. aprila v sejni dvorani Mestne občine Velenje, in sicer ob 16. uri. Na temo tehnik sproščanja (3. april) bo predaval Niki Jakol, univ. dipl. psih., o zdravi prehrani (10. april) bo predaval Goran Pandol, univ. dipl. inž. živil. tehnol., o pomenu ustnega zdravja (17. april) pa bodo predavale Barbara Slamek, mag. zdr. nege, Alma Ibrahimović, dipl. m. s. in Ana Cafuta, dipl. m. s.

K uporabi preventive na področju osebnega zdravja in zdravega življenjskega sloga spodbujajo prav vsakogar. Za motivacijo in svež zagon pa bodo v aprilu na družbenih omrežjih Mestne občine Velenje in pridruženih zavodov intenzivneje podajali informacije v obliki različnih dogodkov in predstavitev, meritev in predavanj, predlogov za brezplačno rekreacijo na prostem, ponudbo lokalne in zdrave prehrane itd. Pripravili bodo motivacijsko nagradno igro Koraki za zdravje, s katero bodo spodbujali hojo na bližnje hribe – Koželj, Vodemla, Lubela, Jakec in Graška gora. Na vsakem hribu bo QR koda, ki si jo boste lahko skenirali in z zbiranjem korakov in hribov sodelovali v nagradni igri s športnimi nagradami, ki jih podarjata priznani športni trgovini iz mestnega središča Velenja. V pomoč in spodbudo pri pohodih na okoliške hribe so tudi različne mobilne aplikacije za štetje korakov in merjenje aktivnega gibanja. Ker vsak korak šteje za dobro počutje in zdravo telo, vas vabijo k aktivnemu sodelovanju. Projekt Koraki za zdravje bodo zaključili 1. maja s pohodom na Graško goro.

Mestni občini Velenje je Nacionalni inštitut za javno zdravje lani podelil častni naziv Občina zdravja za aktiven odnos lokalne skupnosti do zdravja svojih prebivalcev in razumevanje zdravja v najširšem pomenu te besede. Mestna občina Velenje pa je hkrati tudi del slovenske mreže Zdrava mesta – zdravje za vse.

V Velenju že vrsto let pripravljajo ob svetovnem dnevu zdravja dodatne promocijske aktivnosti za ozaveščanje o pomenu zdravja in promocijo zdravega načina življenja. Letos v sodelovanju s številnimi društvi s področja zdravstvenih storitev in preventive, Centrom za krepitev zdravja Velenje in Športno zvezo Velenje. Prav tako bodo tudi nekateri dogodki, ki jih pripravljajo javni zavodi v sklopu svojih programov, obarvani športno in povezani z zdravjem. Vsi dogodki v aprilu v Mestni občini Velenje so objavljeni tukaj: https://www.velenje.si/velenje-vabi-mesto-zdravja-dogodki/.

Vir: Mestna Občina Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Šoštanjski nogometaši bogatejši za novo igrišče z umetno travo

Nogometni klub Šoštanj je z nestrpnostjo pričakoval ta trenutek in končno je napočil - novo, obsežno igrišče s sintetično travo je tukaj....
Družba

Velikonočni lov na svetilko skrivnosti

Preizkusite se v interaktivni igri Lov na svetilko skrivnosti in vstopite v svet velikonočnega Velenja....
Družba

Včeraj je v Šoštanju potekala 13. redna seja svetnikov

Včeraj, 17. aprila je v Šoštanju potekala 13. redna seja Občinskega sveta Občine Šoštanj. ...
Družba

Danes je v Gaberkah in Šoštanju potekala nenapovedana gasilska vaja

Danes, 17. aprila, so se v popoldanskih urah nenadoma oglasile sirene v Gaberkah in Šoštanju, kar je povzročilo nemalo zanimanja med prebivalci. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Marija Rajer

Martin Skočaj

Zvone Kovač

Velenjcan copyright © 2023