Mikrodestilarna Petriot se na mednarodnem trgu vedno bolj uveljavlja kot ena izmed vodilnih proizvajalcev visokokakovostnih ginov. Čeprav je njena zgodovina zelo kratka, pa je od svojih začetkov do danes osvojila številne mednarodne nagrade, ki potrjujejo, da je slovenski gin globalni fenomen.
Petriot – strast, tradicija in inovacija!
Začetki destilarne Petriot segajo v čas, ko je njen ustanovitelj Jurij Petrina, prvič okusil gin. Ta ga je tako zasvojil s svojim okusom, da se je popolnoma poglobil v študijo proizvodnih procesov, arom in zelišč ter tudi v praksi eksperimentiral in iskal popolne kombinacije okusov. Logičen korak njegove strasti do gina je bila odločitev o odprtju destilarne Petriot leta 2020.
Mikrodestilarna Petriot je družinsko podjetje, iz katerega danes prihajajo vrhunski gini najvišje kakovosti. Njihovi gini so dobili navdih v pestrosti slovenskih pokrajin, zato se pohvalijo z izjemno kompleksnimi okusi značilnimi za posamezno pokrajino, hkrati pa so odraz njene tradicije in dediščine.
Vsak nov gin, ki prihaja iz mikrodestilarne Petriot, je rezultat skrbnega analitičnega pristopa. Vendar pa je za razvoj novih okusov ključnega pomena kombinacija klasičnih metod in inovativnih idej, s katerimi ustvarjajo edinstvene okuse ginov, ki navdušujejo ljubitelje gina po vsem svetu.
Edinstvene lastnosti gina Petriot
Ena izmed največjih posebnosti gina Petriot je zagotovo zgodba vsake slovenske pokrajine, ki je vtkana v posamezno serijo ginov Petriot in zaradi katere njihovi izdelki ponujajo naslednje edinstvene lastnosti:
1) Lokalne sestavine
V vseh serijah ginov Petriot so zbrane naravne sestavine, ki so tipične za izbrano lokalno okolje. V ginih Zeleni Jurij in Lepa Anka, ki izražata Belo Krajino, izstopajo brezova voda, šipek, kamilice, rman, kumina, brinove jagode, koper in komarček z dodatkom belokranjskega medu.
Medtem ko sta gina Adriana in Belin dobila navdih v Primorski, zato izstopata predvsem v značilni mediteranski botaniki.
2) Povezava z lokalnim okoljem
Pomembna lastnost Petriot gina je tudi v tem, da je vsak serija ginov poklon slovenskim pokrajinam, njihovi dediščini in tradiciji. To se odraža v skrbno izbranih sestavinah, okusih in aromah, ki so tipične za posamezno pokrajino, in na ta način vsem ljubiteljem gina preko kompleksnosti okusov predstavljajo njihovo zgodbo.

3) Trajnost in kakovost
V mikrodestilarni Petriot poteka izbor sestavin ročno, prav tako pa tudi njihovo nabiranje, tehtanje in pakiranje. Vse sestavine so ekološko pridelane, brez aditivov in dodatkov, podobno pa velja tudi za ekstrakte, ki so pridobljeni iz ekološko gojenega sadja in zelišč. S tem je zagotovljena najvišja kakovost kot tudi trajnost izdelkov.
Pri tem je pomembno poudariti, da v destilarni Petriot podpirajo koncept ponovne uporabe, pri čemer je trajnostno poslovanje eden ključnih elementov njihove poslovne strategije. To se odraža tudi v skrbno izbrani embalaži iz stekla, ki je naraven material z ogromnim potencialom za ponovno uporabo.
4) Estetski dizajn
Steklenice mikrodestilarne Petriot so prava umetniška dela. Celoten koncept embalaže je zasnovan tako, da je tesno povezan z izvorom sestavin, zato na prodajnih policah zagotovo ne ostanejo neopažene. Na steklenicah je klasični stil etikete, ki ga dopolnjujejo botanični elementi in na ta način poskrbijo za prefinjeno eleganco.
Slovenski gin, ki piše uspešno zgodbo tudi na mednarodnem trgu
Mirno lahko rečemo, da je Petriot gin s svojim uspehom postal pravi ambasador slovenskega gina kot tudi slovenske kulture in narave. Prva serija ginov, Zeleni Jurij in Lepa Anka, je že leta 2022 prejela več zlatih medalj in prestižnih nagrad, njeno zgodbo o uspehu pa je nadaljevala tudi druga serija ginov, Belin in Adriana.

Oba sta navdušila s svojo edinstvenostjo in kompleksnostjo okusov, zaradi česar sta prejela zlato priznanje na World Drinks Award v Londonu. Gre za globalno in eno najprestižnejše tekmovanje, na katerem strokovnjaki izbirajo najboljše produkte v vseh mednarodno priznanih slogih pijač, vključno z ginom:
- Gin Belin je prejel zlato nagrado v kategoriji nota zelišč. Glavna zelišča v ginu so žajbelj, šetraj in citrusi, za posebnost pa mu je dodan ščepec piranske soli. Belin je tudi prvi slovenski gin, ki je proizveden po metodi bathtub, pri kateri se zelišča naknadno namakajo v destilatu zaradi česar je obarvan v naravno barvo zelišč.
- Avtentični slovenski gin Adriana je prejel zlato priznanje v kategoriji ginov, ki spreminjajo barvo. Modra barva gina je dobila navdih v modrini Jadranskega morja, ki pa se ob stiku s kislino (tonikom) spremeni v čarobni vijolični odtenek. Adriana pa navdušuje tudi s harmonično kombinacijo okusov, tipičnih za slovensko primorje.
Destilarna Petriot je s svojo strastjo, kakovostjo in inovativnostjo postavila slovenski gin na globalni zemljevid. In prepričani smo, da njihova zgodba o uspehu še ni končana.