Search

Slovenski dan brez zavržene hrane spodbuja k razmisleku o premišljeni porabi hrane

Danes obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane, ki spodbuja k razmisleku o pomenu hrane in njeni premišljeni porabi. Povprečen prebivalec Slovenije vsako leto zavrže 78 kilogramov hrane, 44 odstotkov vse odpadne hrane pa nastane v gospodinjstvih. Tematiki zmanjšanja izgub hrane bo namenjen tudi današnji posvet v Ljubljani.
FOTO: Pixabay

Odpadna hrana je eden največjih globalnih izzivov. Medtem ko 733 milijonov ljudi po svetu trpi zaradi lakote, se skoraj tretjina vse pridelane hrane nikoli ne zaužije. Po ocenah je med osem in 10 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov povezanih s hrano, ki konča v smeteh. Metan, ki nastaja pri gnitju hrane na odlagališčih, 84-krat bolj vpliva na segrevanje ozračja kot ogljikov dioksid, so o problematiki odpadne hrane zapisali na portalu Naša skupna hrana.

Kot so spomnili, se je ob lanskem slovenskem dnevu brez zavržene hrane rodil pojem hranozavest, ki spodbuja zavedanje o tem, kako dragocena je hrana. “Hranozavesten posameznik premišljeno kupuje, shranjuje in porablja živila. Upošteva sezonskost, poreklo živil in rok uporabnosti. Hrano pripravlja spoštljivo in zmerno ter zna tudi iz ostankov ustvariti nekaj okusnega,” so poudarili.

Po podatkih državnega statističnega urada je v Sloveniji leta 2023 približno polovica od skupno nekaj manj kot 165.000 ton odpadne hrane, kar predstavlja 78 kilogramov na prebivalca, nastala v gospodinjstvih. Tretjina je nastala v gostinstvu in strežbi hrane, 13 odstotkov v proizvodnji hrane, devet odstotkov pa so je zavrgli v trgovini z živili. Delež užitnega dela v odpadni hrani po oceni statistikov znaša 37 odstotkov oz. 29 kilogramov na prebivalca.

V nevladnih organizacijah opozarjajo, da so tolikšne količine odpadne hrane nesprejemljive tako z družbenega kot z okoljskega vidika. Kot je za STA dejal Matjaž Pirc iz Zveze potrošnikov Slovenije, v državi potrebujemo jasno politično zavezanost “nič odpadne hrane”, usklajeno delovanje vseh deležnikov v prehranski verigi in še bolj konkretne, ambiciozne ukrepe.

S tem se strinja tudi Gaja Brecelj iz nevladne okoljske organizacije Umanotera. Ob tem opozarja na pomen ozaveščenosti na ravni javnih ustanov, kot so šole in vrtci, kjer se ustvarjajo navade, ki se pozneje izražajo tudi v ravnanju gospodinjstev.

Pomembnost ozaveščanja najmlajših o spoštljivem ravnanju s hrano izpostavljajo tudi na ministrstvu za okolje. V preteklih mesecih so pod okriljem projekta Life IP Care4Climate v sodelovanju z Eko šolo izvedli natečaj za šole Stran pa ne bomo metal’!

“Učenci so v svojih prispevkih predstavili številne ustvarjalne in uporabne ideje za zmanjševanje količine odpadne hrane. Pri oblikovanju svojih idej so izhajali iz različnih virov – meritev količine zavržene hrane, anket, pogovorov z vrstniki, pa tudi iz pogovorov s starši in starimi starši, ki so delili svoje izkušnje, navade in vrednote glede spoštovanja hrane. Na podlagi zbranih podatkov so učenci ugotovili, da se največkrat zavrže prav zelenjava, kar jih je še dodatno spodbudilo k razmišljanju o tem, kako jo lahko bolje izkoristimo – naj bo to s kreativnimi recepti, ustreznim shranjevanjem ali deljenjem z drugimi,” je za STA izpostavil nacionalni koordinator Ekošole Gregor Cerar.

Zmagovalce natečaja bodo razglasili v okviru današnjega posveta Spoštujmo hrano, spoštujmo planet, ki ga organizirajo ministrstvi za okolje in za kmetijstvo ter Ekologi brez meja. Med vsebinskimi poudarki srečanja bodo med drugim upravljanje presežkov in donirane hrane ter ukrepi za več trajnostne hrane v restavracijah.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Več novic

Obvestila

Obvestilo o prekinitvi dobave toplotne energije na območju Gorice

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da bo na območju Goriške ceste, Splitske ceste, Ceste na Vrtače, Ceste IX, Ceste X, Lipe in Ceste v Bevče v Velenju, v petek, 12....
Družba

Ne nasedajte posameznikom, ki se predstavljajo kot uradni predstavniki institucij, povezanih z dolgotrajno oskrbo

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost opozarjajo prebivalke in prebivalce, naj bodo previdni in naj ne nasedajo posameznikom, ki se predstavljajo kot uradni predstavniki institucij, povezanih z dolgotrajno oskrbo....
Družba

Evropski teden mobilnosti v Velenju: Več aktivnosti že v teku

V Mestni občini Velenje so tudi letos pripravili številne aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki bo potekal med 16. in 22. septembrom. Med drugim je že v teku...
Policijsko poročiloKronika

PP Velenje: Policijsko poročilo – 15. 9. 2025

Policijsko poročilo za pretekli teden je pripravil Aleksander Levpušček, višji policist – vodja policijskega okoliša....

OBVESTILA

Obvestila

Z jutrišnjim dnem se pričenjajo dela na Prešernovi cesti

Jutri, 17. septembra, bo Komunalno podjetje Velenje pričelo z izvajanjem del na Prešernovi cesti....
Obvestila

Zaradi vzdrževalnih del vzpostavljena polovična zapora na Štrbenkovi cesti

V sklopu rednega vzdrževanja cest je Komunalno podjetje Velenje začelo z vzdrževalnimi deli na odseku ceste 451 881 – Štrbenkova cesta....
Obvestila

Do predvidoma 22. septembra zapora ceste do Vile Herberstein

Danes začenjajo z vzdrževalnimi deli na odseku ceste do Vile Herberstein. Zaradi del bo na odseku vzpostavljena polovična zapora, občasno lahko pride tudi do kratkotrajne popolne zapore....
Obvestila

Polovična zapora ceste ob Gasilskem domu Velenje

MOV obvešča o zapori cesti pri Gasilskem domu Velenje....

Zadnje osmrtnice

Jovo Jauz

Angela Pusovnik

Ana Skornšek