Search
Search
Close this search box.

Protestniki danes ponovno v boj za nižje položnice #foto #video

Na Titovem trgu so se danes ob 10.10 uri na pobudo Ljudske iniciative Velenje ponovno zbrali protestniki zoper višje cene toplotne energije.
FOTO: kn media

Današnji protest je združil množico ljudi, med katerimi je Ljudska iniciativa Velenje izrazila svoje nezadovoljstvo nad nedavnimi ukrepi ter ponovno predstavila svoje zahteve.

Protest ni zajel le Šoštanja in Velenja, temveč je prejel tudi podporo na nacionalni ravni. Sara Bajec je poudarila željo po mirnem, spoštljivem in dostojanstvenem poteku shoda, ki naj bi bil zaznamovan z jasnimi zahtevami po novih ukrepih ter s posledicami, če te ne bodo izpolnjene.

Opozorila je tudi, da se bes in jeza med njimi in občani stopnjujeta. Ukrepi, sprejeti v preteklih dneh, po njenem mnenju niso prispevali k reševanju problematike visokih cen toplotne energije. Velenje po njihovem mnenju razpada, položnice pa naraščajo, kar vidijo kot posledico dejavnosti TEŠ in KPV. Menijo, da so položnice “spomenik kriminala” in sumijo pranje javnega denarja, tudi preko Mestne občine Velenje.

Ljudska iniciativa Velenje vsakodnevno odkriva nove nepravilnosti, in meni, da ukrepi MOV predstavljajo le drobtinice, ki ne zadovoljijo njihovih zahtev, ki bi delovale v dobrobit občanov Velenja.

Pokritizirajo porabo milijonov za projekte, kot je nov skejt park v vrednosti 3 milijone evrov, ki v tem obdobju ni nujno potreben in le 1 milijon za občane Velenja. Mislili so, da bodo s to gesto zadovoljili potrebe in da bodo ljudje to sprejeli, a se predstavniki LIV ne dajo.

Ukrepi sprejeti s strani MOV, so le za nekaj evrov znižali položnice. Obregnili so se tudi ob sprejete ukrepe energijskega dodatka in izredne denarne pomoči, za katere je potrebno izpolnjevati določene pogoje, preden do njih sploh lahko prideš.

Omenjajo tudi ukrep odplačevanja položnic na obroke ali dviga kredita, vendar menijo, da to niso ustrezne rešitve, saj bi to pomenilo zgolj kratkoročno blažitev trenutne situacije, dolgoročno pa bi predstavljalo novo finančno breme.

Rešitve, ki jih predlagajo v Ljudski iniciativi Velenje, so po njihovem mnenju preproste: zahtevajo realistično zaračunavanje storitev glede na porabo in odkupno ceno, ki jo KPV plačuje. Njihov cilj, je pravica do dostojnega življenja in zmanjševanje razlik med bogatimi in tistimi, z manjšimi denarnimi sredstvi.

Ljudska iniciativa poudarja, da odkrivajo nove nepravilnosti vsak dan in jih danes javno razkrivajo, ter da so v upanju na dogovor ponudili svoje predloge tudi občini. Ti vključujejo znižanje cen toplotne energije in dolgoročne ukrepe za normalizacijo cen položnic.

Izražajo tudi željo po ponovni vzpostavitvi znižanja obdavčitve toplotne energije na 9,5%, kot je bilo že sprejeto s strani vlade leta 2023, in vztrajajo pri izločitvi CO2 kuponov.

Če v naslednjih dneh ne bo dosežen optimalen dogovor, Ljudska iniciativa Velenje napoveduje, da bodo situacijo začeli reševati po pravni poti.

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Karateist Benjamin Mešanović bo jutri nastopil na Balkanskem prvenstvu za člane in veterane v Podgorici

V Podgorici v Črni gori bo od jutri, 23. do 25. februarja 2024 potekalo Balkansko prvenstvo za člane in veterane v karateju. ...
Utrinki

Mladi nogometaši NK Šoštanj izkoristili nedeljo za prijateljske tekme #utrinki

Delček vzdušja iz nogometne nedelje, kjer so nadarjeni nogometaši Nogometnega kluba Šoštanj selekcij U9, U12 in U13 pokazali svoje znanja....
Šport

Na pripravah slovenske plavalne reprezentance tudi dva predstavnika Plavalnega kluba Velenje

Iz velenjskega plavalnega kluba prihajajo odlične novice, dva njihova člana sta se udeležila priprav slovenske reprezentance....
Družba

V Topolšici danes potekal 24. Menihov memorial v namiznem tenisu

Danes, 03.februarja, je v telovadnici osnovne šole v Topolšici, potekal 24. Menihov memorial, ki je odlično obiskan mednarodni turnir v namiznem tenisu. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Upokojil se bo specialist ortoped dr. Milorad Puvalić

Iz ZD Velenje sporočajo, da se bo z 2. 4. 2024 upokojil specialist ortoped dr. Milorad Puvalić. Zahvaljujejo se mu za njegovo predano, strokovno in humano delo ter mu želijo...
Obvestila

Od 1. marca dalje spremenjen delovni čas INFO točke

Iz Zdravstvenega doma Velenje so nas obvestili, da od 1. marca dalje spreminjajo delovni čas INFO točke....
Obvestila

V Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki v petek pričenja z delom pediatrinja

Od petka dalje v Šmartnem ob Paki ponovno na voljo pediater tri dni na teden. Omogočena bo tudi izbira osebnega pediatra....
Obvestila

V četrtek, 22.2.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike na območju Mestne četrti Velenje - Desni breg in na območju Jerihove ceste, da bo v četrtek, dne 22. 2. 2024, od 7.30...

Zadnje osmrtnice

Ivan Petek

Đuro Hranjec

Marjan Korenak

Velenjcan copyright © 2023