Search
Search
Close this search box.

Policisti pozivajo k varnemu kolesarjenju

Kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev, opozarjajo na uradni strani policije in podajajo nekaj dodatnih opozoril in napotkov za varno kolesarjenje. »Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno - naj bo tudi varno,« poudarjajo.
FOTO: pixabay

Skorajda ne mine teden, da ne bi obravnavali prometnih nesreč v katerih so bili udeleženi kolesarji. Mnoge se končajo s hudimi poškodbami, poročajo s PU Celje.

Tudi včeraj so na območju PU Celje obravnavali prometno nesrečo s hudimi poškodbami, na relaciji Rimske Toplice  – Zidani Most je zaradi vožnje preblizu desnemu robu vozišča padel kolesar.

Kolesarji so poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev, opozarjajo na uradni strani policije in podajajo nekaj dodatnih opozoril in napotkov za varno kolesarjenje.

»Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno – naj bo tudi varno,« poudarjajo.

Najpogostejši vzroki za nesreče z udeležbo kolesarjev

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi:

 • nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola,
 • vožnje pod vplivom alkohola,
 • neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji znak “stop” ali znak “križišče s prednostno cesto” velja tudi zanje, in ne le za voznike motornih vozil,
 • pogosto hitrosti ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebno na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Kolesarji so lahko tudi žrtve drugih udeležencev v cestnem prometu, največkrat prehitrih voznikov in tistih, ki vozijo pod vplivom alkohola. Njihovo vožnjo pogosto ovirajo nepravilno parkirana vozila.

Dejstvo je, da so kolesarji v cestnem prometu bolj ogroženi kot drugi udeleženci. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Zato, kolesarji, vozite previdno in skrbite za lastno varnost!

Pravila, ki jih morajo upoštevati kolesarji

 • Bodite pozorni na prometno signalizacijo (prometne znake) in jo upoštevajte.
 • Na mestih, kjer promet ureja semafor, morate upoštevati svetlobne znake.
 • Ne vozite pod vplivom alkohola!
 • Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen.
 • Upoštevajte pravila prednosti, ki veljajo za kolesarje v križiščih, še posebno tam, kjer so označene kolesarske steze.
 • Vozite po kolesarski stezi in kolesarskem pasu ali poti. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem (označena s prometnimi znaki in talnimi označbami). Po takšnih površinah morate voziti po desni kolesarski stezi glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa po desni strani steze.
 • Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu vozišča.
 • Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morate imeti na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani kolesa pa rdečo pozicijsko luč. Tu mora biti nameščen še rdeč odsevnik, na obeh straneh pedalov morate imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
 • Če vozite v skupini kolesarjev, vozite drug za drugim.
 • Kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije, lahko vozijo v skupini, ki jo morajo sestavljati najmanj štirje kolesarji.
 • Promet skrbno opazujte in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev.
 • Še posebno pozorni bodite na vozila, ki vas dohitevajo in prehitevajo.
 • V križiščih bodite še posebno previdni, z roko odločno nakažite smer in se prepričajte, ali so vas opazili. Če je situacija nejasna, raje stopite s kolesa in pojdite čez križišče peš.
 • Da vas bodo drugi udeleženci v cestnem prometu, pešci in vozniki, hitreje opazili, uporabljajte zvonec.
 • Ponoči poskrbite, da boste še vidnejši (obvezne so luči, odsevniki, priporočljiva so svetla oblačila).
 • Prtljago vozite v za to namenjeni košarici ali pritrjeno na prtljažniku. Roke imejte proste za vodenje krmila in nakazovanje smeri.
 • Nikoli ne smete: krmila kolesa izpuščati iz rok, dvigniti nog s pedal, voditi, vleči ali potiskati drugih vozil, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmetov, ki bi vas ovirali pri vožnji, ali voziti drugih oseb, razen če je z zakonom določeno drugače.
 • Če je treba, za svojo varnost raje ustavite in pustite vozilo/a mimo.
 • Vaše kolo naj bo redno vzdrževano in tehnično brezhibno.
 • V obvezno opremo kolesa spadajo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevniki, rumeni odsevniki na pedalih, brezhibna zadnja in sprednja zavora in bočni odsevniki.
 • Na kolesu je priporočljivo imeti distančnik z odsevom, ščitnik verige, blatnike, ustrezne pnevmatike, ustrezen sedež in ogledalo.
 • Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Čelado priporočamo tudi odraslim kolesarjem.

Nasveti za otroke

Da se bodo s kolesom varno vozili tudi otroci, zanje veljajo še posebna pravila:

 • Kolo sme samostojno v prometu na cesti voziti: otrok, ki je star najmanj osem let in ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, ali oseba, ki je starejša od 14 let.
 • Za vožnjo kolesa se otroci usposobijo in opravijo kolesarski izpit ter dobijo kolesarsko izkaznico v osnovni šoli, ki jo obiskujejo.
 • Otrok do 14. leta, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, sme voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe, ki lahko ob upoštevanju prometnih razmer spremlja največ dva otroka.
 • Otrok do 6. leta sme voziti kolo le na pešpoti ali v območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe pa tudi v območju umirjenega prometa.
 • Kolesar, mlajši od 18 let, mora med vožnjo nositi na glavi pripeto homologirano zaščitno čelado, enako pa velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik.

Še posebej ranljivi so v prometu starejši kolesarji

V cestnem prometu so posebej ranljivi starejši kolesarji. Statistični podatki namreč kažejo, da so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi starejši kolesarji, zlasti starejši od 65 let, saj so pogosto premalo pozorni na vozila, ki jih prehitevajo, slabše slišijo in vidijo ter se počasneje ustrezno odzovejo. Starostne spremembe vključujejo tudi zmanjšano sposobnost okrevanja po težjih poškodbah.

Opozorilo tudi ostalim voznikom: bodite pozorni na kolesarje

Če bomo torej kot kolesarji ravnali tako, da bomo najprej sami poskrbeli za lastno varnost in se ne bomo sami spravljali v nevarne in/ali kritične situacije, potem bomo uživali v koristnem, prijetnem in zelo zdravem načinu gibanja, ki ga omogoča kolesarjenje.

Pri tem pa morajo biti na kolesarje pozorni tudi vozniki drugih prevoznih sredstev, na primer osebnih avtomobilov. Zanje veljajo naslednja opozorila:

 • Če zavijajo na križišču desno, morajo pustiti mimo vozila, ki vozijo v isti smeri po kolesarskem pasu ali kolesarski stezi, ki jo prečkajo.
 • Pri vsakem zavijanju na križišču, pri katerem “sekajo” kolesarsko stezo, morajo pustiti mimo vsa vozila, ki vozijo po kolesarski stezi.
 • Kolesarje lahko prehitite na bočni razdalji najmanj 1,5 metra. To je še toliko bolj pomembno, če jih prehitevate z večjimi vozili, kot so avtobusi ali tovorna vozila, avtodomi ipd.
 • Nikoli ne smejo parkirati na kolesarski stezi ali pasu, saj s tem ovirajo ali ogrožajo promet kolesarjev.
 • Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo uporabljati predpisane luči, pri tem pa poskrbeti, da z njimi ne zaslepijo nasproti prihajajočih kolesarjev, še posebno na mestih, kjer ni pločnikov, prehodov za pešce ali pešpoti.

Več pa na povezavi.

Vir: Policija.si

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Šport

Monika Hrastnik v finale spusta s četrtim časom

Slovenska tekmovalka v gorskem kolesarstvu Monika Hrastnik je uspešno opravila polfinalni nastop na tekmi svetovnega pokala v spustu v francoskem Les Getsu. Zasedla je četrto mesto in bo na tem...
Obvestila

Preklic iskanja Emraha Hodžića 

Policija je preklicala iskanje pogrešanega Emraha Hodžića, ki je bil pogrešan od ponedeljka, 24. junija 2024....
Družba

Doživetje čez poletje: mladi harmonikarji Glasbene šole Goličnik bodo jutri popestrili dopoldan Šoštanju

Jutri, 6. julija, bo v Šoštanju potekal že drugi dogodek v sklopu prireditev festivala "Doživetje čez poletje"....
Družba

Velenje skozi igro in uganke: brezplačno tematsko vodenje za najmlajše po sledeh modernizma

Brezplačna tematska vodenja z naslovom "Poznaš svoje mesto?" organizator vodenja Zavod za turizem Šaleške doline nadgrajuje z raziskovalnimi vodenji za otroke....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Motena dobava vode v Podkraju

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike na območju naselja Podkraj v Mestni občini Velenje, da bo v ponedeljek, 15. julija med 7. in 15. uro zaradi nujnih vzdrževalnih del na javnem...
Obvestila

Občina Šmartno ob Paki: obvestilo o brezgotovinskem poslovanju občinske uprave

Občina Šmarno ob paki svoje občanke in občane obvešča, da poslovanje občinske uprave Občine Šmartno ob Paki poteka izključno brezgotovinsko....
Obvestila

Obvestilo o spremembi obratovalnega časa Bazena Velenje in Urbanega parka

Bazen Velenje bo pričel z letnim remontom in investicijskimi deli, zato se bo spremenil obratovalni čas Bazena Velenje in Urbanega parka....
Obvestila

Prekinjena dobava toplotne energije – Koroška cesta

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Koroške ceste 7 a, b, c, d, 9, 11 a, b, 13 a, b, c, d, e, 15 a,...

Zadnje osmrtnice

Anton Ribarič

Nada Turk

Klemen Petermanec

Velenjcan copyright © 2023