Search
Search
Close this search box.

Pohodne nogavice – zakaj so ključnega pomena za udobno in varno pohodništvo?

Če ste ljubitelj gora, potem dobro veste, da lahko prava oprema izboljša ali pokvari vašo izkušnjo na prostem. Pri tem pa imajo pohodne nogavice prav posebno vlogo.
FOTO: Momara

V nadaljevanju bomo predstavili, zakaj je naložba v visoko kakovostne pohodne nogavice nujna za vsakega pohodnika. Prav tako pa boste izvedeli nekaj nasvetov za njihovo izbiro.

Zakaj so kakovostne pohodne nogavice sploh pomembne?

Mnogi ljubitelji pohodništva pogosto pozabijo na zelo preprosto pohodniško opremo – pohodne nogavice.

Nogavice predstavljajo prvi stik kože s pohodniškimi čevlji, zato je investicija v kakovostne pohodne nogavice absolutno nujna za vsakega resnega navdušenca na prostem, saj:

 • pripomorejo k udobju,
 • pomenijo dodatno podporo stopalom,
 • stopala ščitijo pred žulji in drugimi poškodbami stopal,
 • ohranjajo stopala suha,
 • v vročem vremenu preprečujejo potenje, pozimi pa ohranjajo stopala in topla,
 • povečajo stabilnost in oprijem.

Pomembne lastnosti kakovostnih pohodnih nogavic

Pohodne nogavice so ključnega pomena pri ustvarjanju edinstvene izkušnje v gorah. Vendar pa lahko ta izjemno pomemben del pohodniške opreme učinkovito opravlja svojo funkcijo, če izberete kakovostne izdelke. In kakšne lastnosti imajo takšne pohodne nogavice?

Kakovostne pohodne nogavice so zasnovane z dodatnim oblazinjenjem in podporo stopalnega loka in gležnja, kar pripomore k večji stabilnosti in udobju ter preprečuje boleče noge.

Pomembno je, da so izdelane iz materialov, ki dobro dihajo in odvajajo vlago ter imajo hkrati tudi dobre izolativne lastnosti. Takšni materiali preprečujejo znojenje in s tem posledično preprečujejo žulje, hkrati pa ohranjajo stopala topla.

Dejavniki, ki vplivajo na izbor pravih pohodnih nogavic

Ni odveč poudariti, da vam bodo kakovostne pohodne nogavice služile le, če bodo ustrezno izbrane. Še pred tem pa si morate zastaviti naslednja pomembna vprašanja:

Za kakšno vrsto pohodništva izbiram pohodne nogavice?

Dandanes poznamo različne vrste pohodništva. Od krajših večurnih pohodov, celodnevnih izletov ali pa večdnevnih pohodniških tur.

Za krajše pohode na bližji hrib so običajno dovolj že kakovostne športne nogavice, medtem ko je za resno pohodništvo potrebno izbrati nogavice, ki so izdelane iz sintetičnih materialov in vam nudijo nekaj dodatnega oblazinjenja.

V kakšnem vremenu se bom odpravili na izlet v hribe?

Če izbirate pohodne nogavice za vroče poletno vreme, potem je varna izbira nogavic iz sintetičnih materialov, kot sta najlon ali poliester, saj so zračni, lahki in se hitro sušijo.

Če pa iščete kakovostne pohodne nogavice za hladno vreme, potem je dobro, da imajo tudi nekaj izolativnih lastnosti. V tem primeru je priporočljivo izbrati pohodne nogavice z visokim odstotkom volne.

Po kakšnem terenu bom pretežno hodili?

Če boste hodili po razmeroma ravnem terenu in urejenih poteh, potem za takšne priložnosti izberite lahke pohodne nogavice.

Če pa načrtujete večdnevne pohode po zahtevnem terenu s težkim nahrbtnikom, potem brez močnejšega oblazinjenja in dodatne podpore stopalnega loka in gležnjev pohodnih nogavic enostavno ne bo šlo.

Ali imate kakšne posebne težave s stopali?

Če ste nagnjeni k žuljem, potem vam bo v veliko pomoč brezšivna zasnova nogavic ali pa se odločite za dvoslojno zasnovo, kar zmanjšuje trenje.

Vsi tisti, ki se pogosto spopadate z vnetjem stopalnega loka, potrebujete pohodne nogavice s podporo stopalnega loka, v primeru ploskega stopala pa je potrebno pomisliti na dodatno oblazinjenje na najbolj kritičnih točkah.

Koristni nasveti za izbiro pohodnih nogavic

Sedaj, ko veste, s kakšno vrsto pohodništva se boste ukvarjali, po kakšnem terenu in v kakšnem vremenu boste hodili, je končno napočil čas za izbiro pohodnih nogavic.

Ni odveč poudariti, da je za takšne priložnosti potrebno izbrati nogavice iz kategorije pohodniških nogavic, saj vam ne primer kolesarske nogavice, ne morejo zagotavljati enakih funkcionalnosti.

Pri izbiri upoštevajte naslednje nasvete:

 1. Izberite primeren material pohodnih nogavic: Najpogosteje uporabljeni materiali pri izdelavi kvalitetnih pohodnih nogavic so bombaž, poliester, volna, elastan in najlon. Ti materiali zagotavljajo ravnovesje med udobjem, vzdržljivostjo, zračnostjo, hitrim sušenjem in toploto.
 2. Debelino nogavic prilagodite vremenu in terenu: Pohodne nogavice so lahko različno debele, kar je v največji meri pogojeno od njihovega materiala. Za popolno udobje je ključnega pomena, da njihovo debelino prilagodite vremenu in zahtevnosti terena.
 3. Pri izbiri višine pohodnih nogavic upoštevajte višino pohodniških čevljev: Pohodne nogavice so na voljo v različnih višinah – od nizkih in komaj opaznih, klasičnih, ki segajo do gležnjev, do nekoliko višjih, ki segajo preko gležnjev in celo visokih pohodnih nogavic, ki segajo do kolen. Pri tem upoštevajte, da morajo pohodne nogavice segati preko višine pohodnih čevljev.
 4. Izberite pohodne nogavice z dodatnim oblazinjenjem: Oblazinjenje preprečuje žulje na najbolj kritičnih točkah, zato ga nikar ne spreglejte. Upoštevajte, da bolj kot so nogavice oblazinjene, večja je tudi njihova debelina.
 5. Izberite primerno velikost pohodnih nogavic: Velikost je ključnega pomena pri izbiri pohodnih nogavic, zato poskrbite, da se popolnoma prilegajo vašim stopalom. S tem boste preprečili nastanek žuljev in se izognili številnim drugim težavam.

Pohodniki se med svojimi pohodniškimi izleti in turami soočajo z edinstvenimi izzivi. Zato je izbira pohodniških nogavic toliko bolj pomembna. Upoštevajte naše nasvete in pohodne nogavice bodo v celoti zadovoljile vaše potrebe.

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Obvestilo: Kolesarska steza Mislinja – Velenje je zaprta

Mestna občina Velenje obvešča, da kolesarska steza na relaciji Velenje - Mislinja še vedno ni odprta....
Šport

Črno-rumeni dres bo vsaj še eno sezono nosil tudi Urban Pipp

Mladi rokometaš iz Škofje Loke, ki je avgusta 2022 prestopil v RK Gorenje Velenje, ostaja zvest klubu še vsaj eno sezono....
Družba

Včeraj je v Ravnah potekal občni zbor KO ZB NOB Ravne

Včeraj, 6. aprila, so člani Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Ravne organizirali zbor članov, ki je potekal v prostorih Reksa. ...
Šport

Včeraj so na ŠCV-ju potekale priprave za širši izbor otroške karate reprezentance

Včeraj, 6. aprila, so se v Šolskem Centru Velenje odvijale priprave za širši izbor otroške reprezentance. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 14.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....

Zadnje osmrtnice

Ivanka Kaš

Marija Likeb

Bogomir Krajnc

Velenjcan copyright © 2023