Ozaveščanje o pomenu uživanja lokalnih živil in slovenskih jedi ima danes, ko se soočamo s številnimi prehranskimi izzivi, še posebej pomembno vlogo. Na Šoli za storitvene dejavnosti so v tednu slovenske hrane obeležili pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki letos poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Dijaki in dijakinje so ob tej priložnosti pripravili bogato izbiro okusnih jedi, ki so vsebovale svež kruh, raznovrstne zeliščne namaze, domači jabolčni zavitek, jabolčni sok ter jabolčno pito, pripravljeno iz starih, avtohtonih sort jabolk. Z izjemnim trudom so prikazali, kako lahko lokalna in tradicionalna hrana postane del našega vsakdanjika.
Vsi smo soodgovorni za spoštovanje hrane in naravnih virov, ki so potrebni za njeno pridelavo. Naj bo slovenski zajtrk ne le simbol, temveč tudi spodbuda, da bolj cenimo lokalne pridelke in z njimi povezano dediščino.
Naj postane tradicionalni slovenski zajtrk del naših vsakodnevnih navad in način, kako ohranjamo povezanost z naravo, dediščino in lokalnim okoljem.
Vir: Šolski center Velenje