Search
Search
Close this search box.

Mini visoke grede – enostavno do vrta na balkonu!

Majhen balkon še ne pomeni, da ne morete imeti svojega vrtička. Ravno nasprotno, z malo iznajdljivosti in pravimi orodji lahko tudi na najmanjšem prostoru ustvarite čudovito okolje za gojenje vaših najljubših zelišč, zelenjave in okrasnih cvetlic.
FOTO: Mini visoka greda

Preverite, kako preprosto ustvariti mini visoko gredo na vašem balkonu in z uporabo kakovostnih COMPO BIO zemlje za visoke grede, lesnih sekancev in vrtnega komposta pridelati bujne vrtnine!

Zakaj so mini visoke grede popolna rešitev za vaš balkon?

Mini visoke grede so v bistvu pomanjšane verzije tradicionalnih visokih gred, prilagojene za uporabo na balkonih, terasah ali celo na manjših vrtovih.

Njihova glavna prednost je v tem, da omogočajo vrtnarjenje na dvignjeni platformi, kar izboljša dostopnost in olajša skrb za rastline.

Poleg tega so ostale prednosti še:

 • So izjemno prilagodljive in se jih lahko optimalno umesti tako na velik kot majhen balkon.
 • Omogočajo maksimalno izrabo razpoložljivega prostora.
 • Omogočajo boljši nadzor nad zemljo in pogoji za rast, saj lahko natančno izberete vrsto zemlje in podporne dodatke (priporočamo COMPO BIO lesne sekance za izboljšanje drenaže in zadrževanje vlage, prav tako pa tudi COMPO BIO vrtni kompost in COMPO BIO zemljo za visoke grede).

Z nekaj preprostimi koraki bo vaš balkonski vrt privabljal zavidljive poglede

Izberite primeren prostor

Najprej izberite primeren kotiček na vašem balkonu, ki prejema dovolj sončne svetlobe.

Razmislite o velikosti mini visoke grede, ki bo ustrezala vašim potrebam in željam ter prostorskim omejitvam.

Nakup mini visoke grede

Greda naj bo dovolj globoka za koreninski sistem rastlin, ki jih nameravate saditi. Izberite velikost in obliko grede, ki se najbolje prilega vašemu razpoložljivemu prostoru.

Razmislite o tem, koliko rastlin želite gojiti in kakšna bo njihova razporeditev.

Priprava grede

Na dno grede najprej dodajte plast COMPO BIO lesnih sekancev, kar bo izboljšalo drenažo. Nato jo napolnite z mešanico COMPO BIO vrtnega komposta in COMPO BIO zemlje za visoke grede, da zagotovite bogato in hranljivo podlago za vaše rastline.

COMPO BIO zemlja za visoke grede je namreč visokokakovosten brezšotni substrat, bogat z makro in mikrohranili ter ključen za optimalno rast ter pridobivanje okusnih pridelkov. Substrat sestoji izključno iz naravnih sestavin in zagotavlja odlično vodno ravnovesje ter zračnost v koreninskem območju, kar je bistveno za zdravje rastlin.

BIO COMPO zemlja za visoke grede je namenjena uporabi v zgornjem sloju visoke grede (10 – 20 cm), kjer rastlinam nudi vse potrebno za njihovo optimalno rast in razvoj.

Sajenje in vzdrževanje

Najlepši korak – posadite vaš skrben izbor rastlin in uživajte v njihovem negovanju. Rastline izberite glede na vaše preference in pogoje na vašem balkonu.

Redno zalivajte, gnojite in preverjajte rastline za morebitne znake bolezni ali škodljivcev.

Kaj lahko posadite?

Pri izbiri vrtnin za mini visoko gredo imate na voljo široko paleto možnosti, zato izberite kombinacijo, ki vam je najbolj pri srcu. Pri tem ne pozabite upoštevati pravil o dobrih in slabih sosedih med rastlinami, da zagotovite optimalno rast.

Rastline kot so paradižnik, grah, korenje, čebula in por, preferirajo sončne lege. Za dekorativni in praktični učinek ob robove visoke grede posadite kumare ali kapucinke, ki se razraščajo čez rob in tako pričarajo živahno zelen okras na zunanji strani grede.

Začnite z enostavnimi zelišči, kot so bazilika, peteršilj ali meta, ki so nezahtevna in bodo vašim jedem dodala svežino.

Ne pozabite tudi na cvetje, ki bo vašemu balkonu dodalo barvo in veselje.

Predvsem pa izberite rastline, ki so primerne za vaše podnebje in razmere na balkonu.

 • Zelišča:
  • Enoletnice: peteršilj, bazilika – sejte semena neposredno v mini visoko gredo.
  • Trajnice: rožmarin, meta, žajbelj, timijan, pehtran – priporočljivo je sajenje sadik.
 • Vrtnine:
  • Češnjev paradižnik: grmičaste sorte so idealne zaradi kompaktne rasti.
  • Solata: različne sorte, ki hitro rastejo in so zgodaj uporabne.
  • Korenovke in stročnice: korenček, čebula, por, grah.
  • Obrobniki: kumare ali kapucinke, ki lepo zrastejo čez rob grede.
 • Okrasne rastline:
  • Cvetoče rastline: petunije, milijon zvončki, pijavčnica, pelargonije, mačehe – izbirajte med sortami, ki so primerne za balkonska korita.
  • Sladek krompir: dekorativen z vijoličnimi listi, ob koncu sezone morda ponudi tudi gomolje. Pri sajenju v mini visoko gredo uporabite lonček brez dna, da preprečite prekomerno širjenje.

Ustvarjanje mini visoke grede na balkonu je preprost in zabaven projekt, ki vam omogoča, da tudi na majhnem prostoru gojite sveža zelišča, zelenjavo in cvetje.

Z uporabo kakovostnih materialov, kot so COMPO BIO lesni sekanci, COMPO BIO vrtni kompost in COMPO BIO zemlja za visoke grede, pa boste svojemu vrtičku zagotovili optimalne pogoje za bujno rast.

Ne glede na velikost vašega balkona, vam mini visoke grede ponujajo priložnost za vrtnarjenje in sveže domače pridelke tudi sredi mesta! 

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Redni občni zbor so izvedli tudi člani RKS OZ Velenje

V četrtek, 28. marca, se je župan, Boris Goličnik, pridružil zboru članov Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Velenje....
Gospodarstvo

Župan Mestne občine Velenje s sklepom imenoval kar nekaj novih delovnih skupin

V Mestni občini Velenje deluje več komisij in delovnih skupin, ki jih imenuje župan Mestne občine Velenje. V skupine so vključeni sodelavci in zunanji strokovnjaki različnih strok, ki s svojimi...
Družba

Včeraj potekal občni zbor Kulturno-Prosvetnega Društva Franc Schreiner – Šentilj

Včerajšnji občni zbor njihovega društva je bil zelo spomladanski, v barvah prihajajočih praznikov in pa lepo izpeljan....
Družba

Šoštanjski župan se je včeraj udeležil seje zbora članov Kluba upokojencev Gorenja

Župan občine Šoštanj, Boris Goličnik, se je včeraj, 25. marca, pridružil 18. redni seji zbora članov Kluba upokojencev Gorenja, ki je potekala v Rdeči dvorani v Velenju. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 14.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....

Zadnje osmrtnice

Ivanka Kaš

Marija Likeb

Bogomir Krajnc

Velenjcan copyright © 2023