Search
Search
Close this search box.

Izvirno in praktično darilo za pisanko: Podarite svobodo gibanja z rolerji ali kotalkami!

Ko iščemo popolno darilo za posebne priložnosti, pogosto iščemo nekaj, kar bo prineslo veselje in korist hkrati. In kaj bi lahko bolje združilo oboje kot darilo, ki ponuja izvirno doživetje in spodbuja aktivnost na svežem zraku? Rolerji in kotalki so že dolgo časa priljubljena izbira, toda njihov pomen in praktičnost sta danes še bolj pomembna kot kdajkoli prej.
FOTO: g-sport

Velikonočni prazniki bolj ali manj sovpadajo z nastopom daljših, toplejših in lepših dni, zato so kot naročeni, da sebe ter svoje bližnje spodbudite k bolj zdravemu, aktivnejšemu življenjskemu slogu.

To lahko storite že s povsem preprosto (za)obljubo, da boste v naslednjih mesecih še več prostega časa preživeli s svojimi dragimi, predvsem pa s tem, da jih z darilom za pisanko, ki jo vsaj najmlajši nestrpno pričakujejo, izzovete k vragolijam na treh ali štirih kolescih. Rolerji so namreč prav vedno vir zabave, v kateri zlahka uživajo vse generacije.

Zakaj izbrati rolerje?

Čeprav je vožnja na prostem nadvse priljubljena v vseh oblikah, so prav rolerji pogosta izbira tako odraslih kot mladostnikov in otrok. Razlog za to gre pripisati predvsem njihovim lastnostim, zaradi katerih večina modelov omogoča zares dobro oporo stopalu in gležnju, a seveda pod pogojem, da so rolerji prave velikosti ter da so nameščeni pravilno. Poleg tega položaj njihovih kolesc zagotavlja dobro ravnotežje, ker pa so kolesca tudi precej tanka, je tekom vožnje občutiti minimalno tresenje.

V primerjavi z enako priljubljenimi kotalkami je zato z rolerji možno lažje, hitreje in udobneje premagovati razdalje, na katerih bodisi sami bodisi v družbi svoje boljše polovice oziroma te in vajinih malčkov občutite pristno otroško radost, pa tudi vse prednosti svobodnega gibanja.

Gre za aerobno vadbo, ki učinkovito prispeva k boljši telesni pripravljenosti in pridobivanju kondicije, okrepi mišični tonus in utrdi trup ter uri posameznikovo ravnotežje, pri tem pa le v manjši meri obremeni njegove sklepe.

Z ustrezno zaščito – priporočajo se čelada in ščitniki za kolena ter komolce –, upoštevanju lastnih zmožnosti oziroma kakršnihkoli telesnih omejitev rolerji le redko vodijo v nesrečo, kar toliko bolj velja, če izberete rolerje, primerne svojemu tehničnemu znanju.

Na kaj biti pozoren pri nakupu rolerjev?

Rolerji obstajajo v več izvedbenih različicah, ki se medsebojno razlikujejo predvsem po svojih lastnostih in materialu izdelave.

Nekateri imajo plastično, nekateri aluminijasto podvozje, se pa rolerji razlikujejo tudi glede na sistem absorpcije in prezračevanja, čeprav je prav vse modele, ki so del redne ponudbe spletne trgovine G-sport, ob dokupu točno določenih dodatkov možno preobraziti v kotalke, nekatere (Pulse, Proffesion, Optima) celo v drsalke, s čimer je poskrbljeno za užitek tekom vseh letnih časov.

Kljub temu se povprečnemu uporabniku priporoča vožnja z rolerji s štirimi kolesci in zavoro zadaj in ne vožnja z rolerji s tremi kolesci ter brez zadnje zavore, saj slednji sodijo v skupino t.i. fitness rolerjev.

Da bi zase ali svoje bližnje torej izbrali prave rolerje, se pri nakupu osredotočite na elemente, podrobneje predstavljene v nadaljevanju članka. In ker je čevelj treba nujno pomeriti, se, v kolikor rolerjev ne kupujete zase, s prodajalci spletne trgovine G-sport vnaprej dogovorite za možnost menjave izbranega modela, če se izkaže potreba po tem, ali bližnjim preprosto podarite namenski darilni bon.

  1. Čevelj namreč vsekakor mora biti prave velikosti, ko pa je enkrat zapet, mora ponujati dober oprijem, kar pomeni, da je peta fiksirana in se prsti čevlja ne dotikajo. Načinov zapenjanja je večz vezalkami, zaponkami ali s paščki –, a za najbolj pogostega ter obenem najbolj zaželenega velja kombinacija vezalk in zaponk.
  2. Ne le zaradi velikosti, temveč spola in z njim povezanih razlik v izdelavi rolerjev je nujno vnaprej vedeti, uporabi koga so ti namenjeni, saj se ženski rolerji v marsičem razlikujejo od moških rolerjev. Ob vsem naštetem različni čevlji dosegajo različno trdoto. Trdna kalupna konstrukcija ponuja boljšo oporo in je namenjena vožnji, ki na asfaltni podlagi simulira smučarsko gibanje, medtem ko so mehkejši bolj zračni ter mehki, prav tako lažji, a primerni le za rekreativno vožnjo.
  3. Način vožnje v največji meri odreja podvozje, ki je najpogosteje aluminijasto, redkeje karbonsko, plastično ali magnezijevo. Njegova dolžina je odvisna od tega, ali imajo rolerji tri ali štiri kolesca, kajti tisti s tremi kolesci so nižje teže, zaradi česar dosegajo višje hitrosti, tisti s štirimi kolesci pa so zmožni hitrejših pospeškov, boljšega manevriranja, lažjega zaviranja in večje stabilnosti. Kolesca so lahko večja ali manjša (večja so hitrejša, manjša stabilnejša) oziroma trša ali mehkejša (trša so odzivnejša, imajo daljšo življenjsko dobo, mehkejša blažijo vibracije, imajo večji oprijem, boljši odboj), na hitrost njihovega vrtenja pa vplivajo ležaji.

Prodajalci spletne trgovine G-sport vas bodo nedvomno povprašali še o starosti osebe, ki ji nameravate rolerje podariti za pisanko, njenih sposobnostih in željah, bržkone tesno prepletenih z vašimi, zato le dobro premislite, kakšne bodo vaše nove skupne poti.

In kaj, če rolerji za vas ali vaše bližnje niso prava izbira?

Zgodi se, da rolerji komu ne ustrezajo in raje izbere kotalke. Te so prav tako na voljo v več različicah, denimo nastavljive z ravnim podplatom, fiksne z ravnim podplatom ali s peto ali nastavljive s peto, prav vse pa so primerne za rekreativno vožnjo.

Otrokom je najbolje izbrati nastavljive otroške, ker njihove nogice izredno hitro rastejo, odrasli pa se praviloma odločajo za fiksne, ki nudijo boljšo oporo, medtem ko se, kot rolerji, razlikujejo še glede na obliko čevlja, kakovost ležajev in mehkobo kolesc (slednja je možno naknadno tudi zamenjati).

Za otroke so najprimernejši plastični modeli, ki zagotavljajo oporo, res pa je, da so njihova kolesca trda in ležaji slabši. V primerjavi z njimi imajo otroški modeli mehkejši čevelj (ta je najpogosteje izdelan iz umetnega usnja ali tekstila), opremljen s petko, kar je odlična priložnost za regulacijo notranjega prostora. Ti modeli zagotavljajo podporo in omogočajo pokončnejši položaj, s čimer preprečujejo poškodbe, predvsem pa zmanjšujejo pritisk na ahilovo tetivo.

Kakovost ležajev je določena z oznako ABEC in številko (višja kot je ta, boljše kakovosti so ležaji), material kolesc pa z oznako PU (poliuretan) ali PVC (plastika) in številko (višja kot je, trša so kolesca in s tem primernejša za uporabo v notranjih prostorih).

Kljub vsemu sta bistvena zabava in skupno preživljanje prostega časa

V kolikor ne sodite med tiste, ki vedno in povsod iščejo avanture ter imate raje nekoliko bolj umirjene aktivnosti, izberite skiro.

Skiro kot prevozno sredstvo v vaše življenje povsem enako kot vsi drugi športni pripomočki vnese obilo zadovoljstva in nepozabnih izkušenj, pomembno je le, da pri nakupu pozornost namenite vsem bistvenim elementom: ležajem, krmilu, tački, vzmetenju, zavori, oprijemom in traku za nošenje.

Če pa se vsaj za trenutek vendar nameravate prepustiti navihanosti, nikar ne pozabite na varnostno opremo (čelado, ščitnike za kolena in komolce).

Ne glede na izbrano darilo za pisanko vas bodo prodajalci spletne trgovine G-sport radi usmerili pri nakupu oziroma vam podali uporabniške nasvete, prav tako nasvete za vzdrževanje in čiščenje, s pomočjo katerih bodo rolerji ali katerikoli drugi pripomočki za svobodno gibanje na soncu dosegli daljšo življenjsko dobo.

Za informacije in pomoč so na voljo tako po telefonu kot po elektronski pošti, in sicer v okviru delovnega časa, se je pa z namenom posvetovanja ter ogleda izbranih izdelkov mogoče kadarkoli oglasiti tudi na sedežu podjetja na Brezovici.

Za pisanko torej izberite darilo, ki bo v vašo pomlad prineslo nagajiv veter v lase!

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Kronika

V trgovskem centru na prehodu za pešce zbili peško

V garažni hiše trgosvkega centra Mercator je danes v jutranjih urah prišlo do nesreče....
Družba

V četrtek je potekala letna skupščina Gasilske zveze Šaleške doline

V četrtek, 11. aprila, se je odvila 69. skupščina Gasilske zveze Šaleške doline, na kateri so se zbrali člani Upravnega odbora, Nadzornega odbora, predstavniki posameznih društev ter številni gostje. ...
Kronika

Celjski kriminalisti zaključili z obsežno preiskavo s področja korupcijskih kaznivih dejanj

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Oddelka za preiskovanje gospodarske kriminalitete, Policijske uprave Celje, so zaključili s predkazenskim postopkom v zvezi preiskave sumov storitev 40. kaznivih dejanj s področja korupcije - kazensko...
Družba

Včeraj je v Ravnah potekal občni zbor KO ZB NOB Ravne

Včeraj, 6. aprila, so člani Krajevnega odbora Zveze borcev za vrednote NOB Ravne organizirali zbor članov, ki je potekal v prostorih Reksa. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Marija Rajer

Martin Skočaj

Zvone Kovač

Velenjcan copyright © 2023