V trgovinah največkrat posegamo po najlepšem sadju in zelenjavi, da pa nam proizvajalci lahko to nudijo, morajo pri pridelavi uporabljati razna gnojila ali celo pesticide. Pred zaužitjem je potem potrebno sadeže temeljito umiti. Pri tem pa je priporočljiva uporaba jedilne sode bikarbone, saj dokazano učinkuje pri odstranjevanju pesticidov.
Jedilna soda bikarbona je topna v vodi in je brez vonja in okusa, ter je primerna za človeško prehrano.
Kako jo uporabiti?
Listnato zelenjavo in sadje, ki ima občutljivo lupino (npr. jagodičasto sadje) za 10 min potopimo v vodo, v kateri smo raztopili sodo bikarbono, nato pa izperite vse pod tekočo vodo.
Za ne listnato zelenjo ali sadje s tršo lupino (paradižniki, paprika, jabolka, breskve, slive, ipd.) pa lahko uporabite zmes v razmerju 3:1 trije deli sode bikarbone in en del vode. Z rokami zdrgnite zmes na površino sadja oz. zelenjave, ter jih na koncu splahnite s tekočo vodo.
Preberite tudi:
7 koristi redne telesne aktivnosti
Izdelki, ki jih lahko uporabimo kot čistilo za dom
7 pozitivnih lastnosti banan s črnimi pegami