Za 4 osebe potrebujemo:
- 0,4kg…Arborio riža
- 300g…Šalotke
- 1dl…Belega vina
- 100g…Masla
- 30dag…Lignjev
- 100g…Mlade špinače ali blitve
- 200g…Pelatov
- 1l…Jušne osnove
- Sol, timijan
- Strok česna
Na maslu zasteklenimo šalotko in Arborio riž ter zalijemo z belim vinom. Neprestano mešamo, da vino izpari. Nato počasi med mešanjem zalivamo z jušno osnovo (Riž mora biti kremast, ne tekoč!!) Dušimo 10 min. Nato riž raztegnemo na pekač in damo na hladno. V kozici na maslu prepražimo na kolobarje narezane lignje, dodamo nasekljan česen, pelate in zalijemo z jušno osnovo, začinimo ter dodamo vnaprej pripravljen riž. Ves čas mešamo in po potrebi zalivamo z jušno osnovo (Zalivamo samo toliko, da je rižota ves čas kremasta). Rižota je gotova, ko je riž kuhan. Malo pred serviranjem dodamo še narezane liste mlade špinače ali blitve.
Nasvet: Rižota je veliko boljša, če namesto kupljenih pelatov, uporabimo domače. Pelate naredimo tako, da paradižnik 5 min. blanširamo v kropu in ga olupimo. Nato mu dodamo nasekljan česen, timijan, sol, sladkor in olivno olje. Vse skupaj damo v pečico na 120°c 40min. (Pelate lahko damo v zamrzovalnik in uporabimo še za druge jedi).
Recepte za vas pripravlja Luka Božič.