Search

Negroni – klasična italijanska pijača! Nasveti za pripravo

Preprost, eleganten in okusen – to je Negroni, klasična italijanska pijača, ki se znajde skoraj na vsakem meniju koktajlov. Pa veste, kako ga pripraviti?
FOTO: Negroni

Negroni je zelo priljubljen koktajl, ki se običajno postreže kot aperitiv, pred obrokom. Ta mešanica gina, sladkega vermuta in grenkega aperitiva Campari, je s svojim polnim okusom navdušil že marsikoga, in če ga do sedaj še niste poizkusili, je skrajni čas, da to storite!

Negroni in njegova zgodovina

Koktajl Negroni je klasična italijanska pijača, saj je nastal pred več kot 100 leti v Firencah. Leta 1919 ga je izumil graščak Camillo Negroni, po katerem je dobil tudi svoje ime.

Lahko bi rekli, da je koktajl nastal skorajda po naključju. Camillo Negroni si je namreč zaželel nekaj močnejšega od koktajla, ki ga je pil običajno z mešanico Camparija, vermuta in gazirane sode. Natakar je gazirano vodo zamenjal z ginom, dodal pomarančno lupinico in nastal je slavni koktajl, ki je še danes priljubljen po vsem svetu.

Zanimivo je to, da je imel koktajl tudi drugo ime, in sicer ˮAmericanoˮ Mi-To. Ime je izhajalo iz mest Milano in Torino, kjer sta se proizvajali dve priljubljeni grenčici, osnovni sestavini koktajla, Campari in vermut Martini Roso.

Tako so koktajl sprva imenovali Americano bolder, a je kasneje postal bolj poznan kot Negroni. Po drugi svetovni vojni je postal še posebej priljubljen v ameriških barih, s tem pa tudi pomemben del koktajl kulture po vsem svetu.

Negroni je priljubljena izbira med pivci, ki iščejo bogat in kompleksen okus koktajlov. Zaradi svoje kompleksnosti je odličen aperitiv, ki ga pijemo pred obrokom, odlično pa se poda s prigrizki, kot so sir, olive, oreščki in suši.

Kako pripraviti najboljši koktajl Negroni?

Negroni je eden najbolj preprostih koktajlov za ustvarjanje, zato si ga lahko brez težav večkrat pripravite sami.

Za pripravo potrebujete naslednje sestavine:

  • Campari – 0,3 dl: Ta živahno rdeč in grenak zeliščni liker je ključna sestavina koktajla Negroni. Skupaj s pridihom različnih rastlin in pomarančne lupine daje koktajlu značilen okus.
  • Gin – 0,3 dl: Predstavlja osnovo koktajla Negroni, zato je njegov okus pogosto odvisen tudi od izbire gina.
  • Vermut Martini Rosso – 0,3 dl: Sladki vermut, znan tudi kot rdeči vermut, doda koktajlu Negroni bogat in rahlo sladek okus. S tem uravnoteži grenkobo Camparija in pijači doda kompleksnost.

Negroni je običajno sestavljen iz treh enakih delov zgoraj omenjenih sestavin. Tradicionalno se koktajl meša z ledom, da se sestavine pravilno premešajo in ohladijo.

V kozarec najprej dodajte nekaj kock ledu, nato pa čez led prelijte gin, vermut in Campari. Sestavine le premešate z barsko žlico, da se dovolj razvodeni, na koncu pa dodajte še rezino sveže pomaranče, ki je nepogrešljiv del koktajla Negroni, saj doda pridih arome citrusov in dopolni okuse koktajla.

Seveda pa lahko Negroni recept še nadgradite in na ta način dosežete še bolj poln okus tega koktajla.

To lahko dosežete, če boste upoštevali nekaj nasvetov za njegovo pripravo:

  • Za koktajl uporabite večje kocke ledu, s čimer ga boste ravno prav ohladili, ne da bi ga preveč razredčili.
  • Sestavine vmešajte z barsko žlico. Ker so gostote sestavine dokaj podobne, ni potrebe po uporabi shakerja za koktajl. Stresanje koktajla bi dodatno razredčilo pijačo, kar bi zmanjšalo intenzivnost okusov po katerih je Negroni znan.
  • Za koktajl uporabite visoko kakovostne sestavine. Če si želite doseči poln okus, potem za koktajl izberite najboljši gin, vermut in Campari.

Priljubljenost koktajla Negroni ne pozna meja

Eden od razlogov za tako veliko priljubljenost koktajla Negroni je ravno v njegovi preprosti pripravi. Ker je sestavljen iz skrbno izbranih sestavin, ste lahko prepričani, da boste dobili odličen koktajl, ne glede na to, v katerem delu sveta ga pijete.

Okus koktajla je močan in grenak, z blagim dotikom sladkosti. Njegova prednost pa je v tem, da je z nekaj eksperimentiranja mogoče doseči izjemno raznolikost okusov.

V primeru, če niste vajeni močnih koktajlov, lahko njegov okus prilagodite s povečanjem količine sladkega vermuta ali pa po želji del Camparija zamenjate z Aperolom. In na podoben način so se po svetu oblikovale številne različice tega koktajla, zaradi česar je pridobil tudi veliko privržencev in ljubiteljev koktajlov.

Negroni je torej klasična italijanska pijača, ki pa vas bo s svojo kompleksnostjo okusov zagotovo navdušil. Seveda pa ne pozabite, da lahko ta vsestranski koktajl kadarkoli prilagodite svojemu osebnemu okusu.

Več novic

Družba

V soboto bo v velenjski knjižici potekal Praznični bazar in sejem igrač “Klic iz omare”

V soboto, 20. decembra, bo v preddverju velenjske knjižnice, med 9. in 12. uro potekal Praznični bazar in sejem igrač Klic iz omare....
Družba

Povišane ravni delcev PM10: Arso opozarja na slabšo kakovost zraka

Danes in jutri bo po napovedih Agencije RS za okolje kakovost zraka nekoliko poslabšana....
Družba

Velenjski čarobni koledar danes vabi na koncert Matjaža Robavsa

Ste že pokukali pod današnje okence Velenjskega čarobnega koledarja? Danes odpiramo dvanajsto okence Velenjskega čarobnega koledarja, le ta nas bo v decembrskih dneh razveseljeval z presenečenji, povabili na dogodke ali...
Policijsko poročiloKronika

PP Velenje: Policijsko poročilo – 23. 12. 2025

Policijsko poročilo je pripravil Goran Halilović, višji policist – vodja policijskega okoliša....

OBVESTILA

Obvestila

V ZD Velenje z decembrom deluje okulistična ambulanta

V Zdravstvenem domu Velenje, v prostorih Zdravstvene postaje Šoštanj, je z delom v decembru pričela okulistična ambulanta, v kateri ambulantno dejavnost izvaja zdravnica Bilyana Vasileva, dr. med., specialistka oftalmologije....
Obvestila

V ZD Velenje kmalu z delom pričenja nova zobozdravnica

Iz Zdravstvenega doma Velenje sporočajo, da bo s 5. januarjem na enoti za odraslo zobozdravstvo z delom pričela zobozdravnica Eva Cokan, dr. dent. medicine....
Obvestila

Praznični odpiralni čas Muzeja Velenje in njegovih enot

Muzej Velenje in njegove enote lahko obiščete tudi v teh prazničnih dneh....
Obvestila

Pošta Slovenije opozarja na poskuse spletnih prevar

Na Pošti Slovenije v zadnjih dneh zaznavajo vse več primerov lažnih sporočil, ki pozivajo k ureditvi novega datuma dostave. Uporabnike opozarjajo, da gre za poskuse spletnih prevar, zato naj ne...

Zadnje osmrtnice

Stanislav Pristovšek

Zlatko Benčič

Olga Bizjak