Search
Search
Close this search box.

Predfestivalsko dogajanje napoveduje 33. Pikin festival

Med 10. in 14. septembrom 2022 bo v središču Velenja potekal največji slovenski dogodek za otroke in družine - Pikin festival, ki bo tudi v svoji 33. ...
NULL

Med 10. in 14. septembrom 2022 bo v središču Velenja potekal največji slovenski dogodek za otroke in družine – Pikin festival, ki bo tudi v svoji 33. izdaji slavil otroško ustvarjalnost in igrivost ter potekal pod sloganom Narobe svet. V tednu pred festivalom se že vrstijo predfestivalski dogodki, častna pokroviteljica 33. Pikinega festivala, najboljša športna plezalka Janja Garnbret bo postala Pikina ambasadorka, v soboto, 10. septembra, pa se bo s prihodom Pike, predajo županske lente in zabavnim spremljevalnim programom ob 11. uri na Titovem trgu v središču Velenja začelo zares.

September bo v Velenju v znamenju Pike – in to tako rekoč od samega začetka. Že v petek, 2. 9., je v Domu kulture Velenje potekala premiera plesne predstave za otroke Muca Copatarica v izvedbi Plesnega teatra Velenje, ki deluje pod okriljem Festivala Velenje. V soboto, 3. 9., je Pika priredila jadralno regato na Velenjskem jezeru, v nedeljo, 4. 9., pa se je dopoldne z otroki v družbi velenjskih planincev podala na Pikin pohod, popoldne pa se, kot vsako septembrsko nedeljo, odpravila še v Pikin kino.

Pika je neskončno ponosna, da bo prav najboljša slovenska športnica in najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret častna pokroviteljica 33. Pikinega festivala, saj je po Pikinem mnenju že skrajni čas, da se najmočnejši dekleti na svetu končno srečata in pomerita moči. Večer s častno pokroviteljico bo v ponedeljek, 5. 9., ob 19. uri v Domu kulture Velenje. V pogovoru z Bojano Špegel bomo Janjo lahko pobližje spoznali, Pika pa jo bo iz častne pokroviteljice spremenila v novo Pikino ambasadorko, ki bo svet obrnila od zgoraj navzdol in še počez.

Med 5. in 9. 9. bodo v mestnem središču odprli več raznolikih razstav. V ponedeljek, 5. 9., bo 17. uri v Vili Rožle odprtje razstave Ustvari cvet, en češnjev cvet, na kateri bodo izpostavljena najboljša dela ustvarjalnega natečaja MZPM Velenje. V torek, 6. 9., bo ob 17. uri v Knjižnici Velenje odprtje razstav Otroštvo v naših srcih (o nekdanjem velenjskem otroškem igrišču), Ko v Pikini glavi se svet narobe postavi (likovna dela otrok Vrtca Velenje), razstave fotografij najlepših slovenskih pokrajin (Počitniško društvo Kažipot Velenje), Ustvarjanje na temo Narobe svet (OŠ Gorica, POŠ Vinska Gora), 32. Pikin festival (domoznansko gradivo) in Častna pokroviteljica (izbor njenih najljubših knjig). V sredo se selijo na Velenjski grad, kjer bo ob 17. uri odprtje razstave del Pikinega fotografskega natečaja Muzeja Velenje in soorganizatorjev. Največja med razstavami bo razstava ilustracij Marjana Mančka v Galeriji Velenje. Pika jo bo odprla v četrtek, 8. 9., ob 18. uri. V petek bo ob 19. uri v razstavišču eMCe placa sledilo še odprtje razstave Adne Lainšček z naslovom Red Lips Art. Na Pošti Velenje je že na ogled razstava Koroškega filatelističnega društva in Matjaža Šaleja z naslovom Pikin festival v filateliji in na maksimum kartah. V času festivala bosta na ogled še razstavi del likovnega natečaja Pravi narobe svet (v KU-KU galeriji v Galeriji Velenje) in razstava del otrok Vrtca Velenje v avli male dvorane doma kulture.

Festival igrive kulturno umetniške zabave bodo s Pikinim prihodom odprli v soboto, 10. 9., ob 11. uri. Njen prihod v mesto je pravi mali praznik.

Svoj prihod si vsako leto zamisli po svoje, naročila pa je, naj jo spremljajo glasni tolkalci Glasbene šole Velenje. Ko ji bo župan MOV Peter Dermol predal lento in s tem oblast, bosta sledila nastop uličnih umetnikov Teatro Pavana, in rajanje z Romano Krajnčan.

Sledil bo pester vikend paket, namenjen obiskom družin iz vse Slovenije. V barvitem svetu kulture in umetnosti bo oživelo 15 prizorišč širšega mestnega središča. Prisluhnili bomo različnim koncertom, gledališkim, uličnim in lutkovnim predstavam, ustvarjali boste v delavnicah, plesali in se igrali. V času festivala bodo odprta številna razstavišča, vabile bodo kino predstave in omamno dišale Pikine palačinke. Rdeča dvorana se bo v času festivala prelevila v veliko Pikino hišo presenečenj, kjer se bo ustvarjalo, raziskovalo in izumljalo, z vsemi čuti boste odkrivali interaktivne iluzije. Ker je Pika vsestransko ustvarjalna deklica, ta njena veščina še naprej ostaja rdeča nit festivala. In ker ustvarjalnost nujno zahteva, da kdaj pogledamo na svet z druge perspektive, bo celotno letošnje festivalsko dogajanje uglašeno na temo Narobe sveta. 

Park pri gimnaziji bo zaživel v utripu umetniških četrti, različnih Pikinih igral, prav poseben bo Pikin vrt dobrih idej. Tukaj bo stal tudi Fickov oder, namenjen lutkovni, igrani in glasbeni produkciji. Titov trg z okoliškimi travniki in površinami bo postal središče spretnostnih preizkusov – tu bodo domovali indijanci, Pikina šivalnica, malo posebna kuhinja, salon smešnih frizur, umetniške četrti, postavili pa bomo tudi prvi Pikin kamp s samosvojimi pravili in vsebinami. Dnevno dogajanje bo potekalo tudi na Alfredovem odru, namenjenemu glasbeno-scenskemu programu. Dogajanje bodo pričarali ulični umetniki, igralci, plesalci; ulične igre, glasba in ples bodo vabili na pravo festivalsko rajanje. 

Pikin oder v Domu kulture Velenje bo gostil največja slovenska profesionalna gledališča, vrhunske igralce, znane režiserje, gledališke ustvarjalce in plesalce. V Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega bo na Tomaževem odru na ogled aktualna velenjska polprofesionalna produkcija. Še en lutkovno-gledališki oder, imenovan Aničin oder, pa bo v Kinu Velenje (Hotel Paka). Poleg predstav na teh treh odrih (ki bodo na sporedu od ponedeljka do srede) bomo za organizirane skupine pripravili celo paleto kulturno-vzgojnih aktivnosti. 

Pika bo tudi letos priredila kar nekaj športnih aktivnosti in spretnostnih poligonov, ki bodo poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu. V parku pred gimnazijo bo živahen Pikin poligon, zadenjska hoja s presenečenji, na Titovem trgu plesne delavnice in preizkus motoričnih sposobnosti, v Rdeči dvorani pa norčavi gibalni poligon in stena za športno plezanje. V soboto, 10., in v nedeljo, 11. 9., bo na festivalskem prizorišču razstava gob, ki jo pripravlja Gobarsko društvo Marauh Velenje. V nedeljo bo pred Gasilskim domom Velenje v sodelovanju s PGD Velenje potekalo tudi Gasilsko tekmovanje za zlato piko. V času festivala bo poleg ustvarjalnih šivalnic za otroke in modne revije potekala tudi izmenjava otroških oblačil Pikino modno podstrešje po principu Prinesite – odnesite!, kot posebnost pa velja omeniti tudi tematski delavnici za starše, ki jih pripravljamo v sodelovanju s festivalom Soundgarden.

»Že majhno dobro delo lahko cel svet obrne na glavo« je moto tokratne Pikine humanitarne akcije Novo sonce – Pika pomaga, s katero otroke že vrsto let opozarjamo na stiske njihovih sovrstnikov. Letos bomo zbirali majhne in velike kovančke ter denarna nakazila preko MZPM Velenje za otroke v varni hiši v Velenju. 

»Ponosni smo, da je Pikin festival rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združimo vse moči,« so ob tem zapisali na Festivalu Velenje.

Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje. Soorganizatorji in partnerji pa so MZPM Velenje, Knjižnica Velenje, Muzej Velenje, Mladinski center Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, JSKD – OI Velenje, ZKD Šaleške doline, Galerija Velenje, Kino Velenje, Vrtec Velenje, Športna zveza Velenje, Šolski center Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline, Ljudska univerza Velenje, osnovne šole in številni ustvarjalni posamezniki, društva in organizacije iz Šaleške doline.

Več o prihajajočem festivalu najdete na Pikini spletni strani www.pikinfestival.si.

SZJ, Festival Velenje

0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Družba

Včeraj potekal občni zbor Kulturno-Prosvetnega Društva Franc Schreiner – Šentilj

Včerajšnji občni zbor njihovega društva je bil zelo spomladanski, v barvah prihajajočih praznikov in pa lepo izpeljan....
Družba

Taborniki Rodu Pusti grad Šoštanj dosegli odlične rezultate na nočni orientacijski poti v okolici Rakovega Škocjana

V noči iz 23. na 24. marca so se taborniki Roda Pusti grad Šoštanj podali na Nočno orientacijsko tekmovanje (NOT) v okolici Rakovega Škocjana. ...
Utrinki

Mlade osice tekmo proti ekipi iz Celja končale z visoko zmago #utrinki

Mlajše selekcije Rokometnega kluba Gorenje Velenje odlično začele nov tekmovalni teden....
Šport

Šoštanjski nogometaši bogatejši za novo igrišče z umetno travo

Nogometni klub Šoštanj je z nestrpnostjo pričakoval ta trenutek in končno je napočil - novo, obsežno igrišče s sintetično travo je tukaj....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Marija Rajer

Martin Skočaj

Zvone Kovač

Velenjcan copyright © 2023