Discussion's Author Avatar

Velenjcan
Družba  ·  15.03. ob 18:39  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  330

VIDEO: Mladi v Velenju predstavili svoje podjetniške ideje

Spoznajte mlade ekipe iz Savinjske, Koroške, Podravske regije in Pomurja, ki so v petek, 10. marca, v prostorih PC Standard (SAŠA inkubator) v Velenju predstavljali svoje zanimive podjetniške ideje.

Dvajseta izvedba nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih - POPRI je letos imela rekordno število prijavljenih idej in udeležencev. Na tekmovanje se je prijavilo skoraj 40 odstotkov več kot v preteklem letu. Kar 474 tekmovalcev je namreč razvilo 168 podjetniških idej v poslovni modele, ki so jih ocenjevali podjetniki po vsej Sloveniji.

Ne samo število idej ampak tudi kreativnost pri mladih iz leta v leto raste. Strokovna komisija je v Velenju ocenila ideje in razglasila zmagovalne ekipe, ki so zasedle prva tri mesta v kategorijah osnovnošolci, dijaki in mladi do 29 leta. 

Finalisti so bili nagrajeni s 500€ bruto finančne nagrade in z dodatno mentorsko podporo. Na finalu bodo svoje podjetniške projekte predstavili pred nacionalno komisijo in se potegovali za dodatnih 18.000€ iz nagradnega sklada ter za nefinančne nagrade v obliki udeležbe na podjetniških tekmovanjih in na strokovnih ekskurzijah v tujini. Finale bo potekalo v Novi Gorici 4. 4. 2023.

Zmagovalne ekipe in njihove ideje so

DIJAKI:

SAFE ICE - Gaja Jerebic

SAFE ICE so edinstvene ledene kocke, narejene iz elekotrooksigenirane vode, ki ledu zagotavljajo čistost in nekontaminiranost. Tehnologija vmesnika za proizvodnjo SAFE ICE pa omogoča lažjo, cenejšo, okolju prijaznejšo proizvodnjo nekontaminiranih ledenih kock za uporabnike.

BacTerra - Katja Mogilnicki

BacTerra je organsko gnojilo, ki deluje s pomočjo bakterij. Bakterije proizvajajo snovi, ki pomagajo rastlini pri rasti in odpornosti. Z uporabo takega gnojila lahko do 20% izboljšamo svoj pridelek. Prilagojen je za potrebe modernih vrtičkarjev.

SchoolInfo4U - Blaž Osredkar in Urban Krepel

SchoolInfo4u je podjetje, ki preko lastnega sistema zgradi za vsako šolo enolično šolsko aplikacijo. Dijaki lahko enostavno dostopajo do urnika, nadomeščanj, šolske malice, šolskih novic... K aplikaciji je lahko kot dodatek dodan tudi odklepanje vrat glede na urnik.

MLADI DO 29 LET:

180° stojalo za prenosni računalnik - Garvin Gajšek, Lučka Godec in Žan Čakš

180º stojalo je stojalo, ki omogoča postavitev računalnika pravokotno na delovno površino. S tem prinaša: ergonomično postavitev računalnika, več prostora na delovni površini, uporabo dveh/več zaslonov hkrati in hlajenje računalnika.

Štartna lučka HOBBY BOBY - Tadej Enci

Štartna lučka HOBBY BOBY je v prvi vrsti tehnični pripomoček, ki pomaga gluhim in naglušnim športnikom pri pretvarjanju zvočnih signalov štartnih povelj v svetlobni signal. Primerna je tudi za vse ostale športnike kot odličen trening pripomoček za voden avtomatsko izpeljan štart.

Gobnik - Timotej Gungl

Gobnik je naprava, ki nam omogoča gojenje gob v stanovanju. Naprava sama poskrbi za potrebno vlago, ter zrak, njena zasnova pa omogoča da je gobam na voljo dovolj svetlobe. Omogoča nam da v stanovanju gojimo gurmanske, kot medicinske gobe. V večini je naprava izdelana iz lesa.

OSNOVNOŠOLCI

Smart Bin - Tim Šoštarič, Jaka Vaupotič in Lan Žalar

Smart Bin je pametni koš, ki bi s pomočjo potisne platforme zmanjšal volumen odpadne plastične embalaže. S tem bi našim uporabnikom omogočili, da bi bil odnos odpadne embalaže, ki se nabere v njihovih gospodinjstvih, čim bolj enostaven, pred bloki in hišami pa bi zmanjšali kapaciteto smeti.

Cvetka - Katarina Bezjak in Neža Luknjar

Cvetka je testo za pico, ki je narejeno popolnoma iz naravnih lokalnih sestavin in je brez moke. Primerno je za tiste, ki prisegajo na zdravo prehrano, se izogibajo kvasa ali moke ter imajo težave z glutenom ali laktozo. Osnova za testo je cvetača, kateri dodamo mlete mandeljne, ribani sir in jajce.

Toplotni trak za menstrualne krče - Ivana Kuzman, Monika Furman in Rosana Ratej

Toplotni trak iz pralnega blaga z žepkom za grelec, pomaga puncam, dekletom, ženam pri lajšanju bolečin (menstrualnih krčev). Uporabljamo ga lahko tudi za lajšanje bolečin v hrbtu ali pri športu. Takrat odstranimo grelec in v žepek namestimo telefon ali ključe in začnemo z gibanjem.

0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

Tvoje mnenje je zelo dobrodošlo! Komentar lahko oddaš spodaj!

Za komentiranje se prijavi !