Article's Author Avatar

VIDEO: Župan Peter Dermol o izstopu iz premoga do leta 2033, po sprejeti strategiji vlade RS
(Arhiv) Lokalne novice  ·  18.01. ob 08:32  ·  čas branja:  ·  komentarji: 0  ·  332

13. januarja je Vlada RS sprejela Nacionalno strategijo za izstop iz premoga najkasneje do leta 2033. To je v Velenju dvignilo prah. Včeraj smo se na perečo temo udeležili novinarske konference, na kateri sta poleg župana govorila tudi predsednik Sindikata Premogovnika Velenje Simon Lamot in predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branko Sevčnikar. Njuni izjavi bomo predstavili v naslednjem prispevku. Ostanite z nami.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je v svoji izjavi glede sprejete Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda (v nadaljevanju strategija) poudaril, da je bila Uprava Mestne občine Velenje pri pripravi strategije zelo aktivna, saj so podali konstruktivne pripombe, tematiko obravnavali na sejah sveta, kjer so sprejeli tudi vsebinske sklepe, ter jeseni 2021, kot njihov prispevek pri iskanju pravičnejših rešitev za regijo, v Velenju pripravili zelo odmevno mednarodno razvojno konferenco. Župan je izpostavil tako pozitivne strani strategije, ki so bile dodane na podlagi njihovih pripomb, kot slabe oz. zaskrbljujoče zaveze, sprejete s strategijo – predvsem neambiciozno zastavljen načrt ustvarjanja delovnih mest. "To pomeni, da bomo za nadomestna delovna mesta morali poskrbeti sami, skupaj s poslovnimi subjekti, saj ljudi ne bomo pustili na cedilu," so zapisali na velenjski občini.

V lokalni skupnosti menijo, da letnica 2033 za izstop iz premoga ni realna, saj do takrat v Sloveniji ne bo mogoče nadomestiti obstoječih virov električne energije. Skrb vzbujajoče je tudi, da strategija ne določa odgovornega organa, ki bo spremljal in usmerjal celotni proces ter ščitil interese premogovnih regij.

Mestna občina Velenje je v preteklem tednu s strani države prejela nabor projektov, ki je v popolnem nasprotju s projekti, ki jih je identificiral pripravljavec strategije, tj. podjetje Deloitte. Projekti Mestne občine Velenje so bili odlično ocenjeni, zato so na občini takoj pristopili k pripravi podrobnejše dokumentacije. Po prejetem naboru projektov so zgroženo spoznali, da velenjski projekti niso vključeni v zadnji nabor, so pa na tem seznamu projekti, ki v času priprave niso bili identificirani. "Med projekti je 13 projektov Skupine Holding Slovenske elektrarne, kar je v osnovi dobro. Ne moremo pa pristati na to, da bi se sredstva, namenjena za prestrukturiranje regije, porabila za finančno sanacijo Skupine HSE, financiranje poskusnih projektov, od katerih ne vemo, če bomo kaj imeli, ter za financiranje nadomestnih energetskih virov. Sredstva se morajo vlagati v razvoj, odpiranje novih nadomestnih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo," poudarjajo na velenjski občini.

Spomnimo, da je Mestna občina Velenje identificirala naslednje projekte:

  • Industrijsko-tehnološki inkubator,
  • Center prihodnosti – celovita obnova Stare elektrarne,
  • Poslovna cona Pesje,
  • Zelena soseska za mlade družine Zlati grič,
  • Vodikove tehnologije itd.

Zaradi navedenega so predsedniku Vlade Republike Slovenije Janezu Janši poslali odprto pismo, saj kot pravijo so preveč naporov, energije in finančnih sredstev vložili v pripravo posameznih projektov. "Ne bomo dovolili, da bodo lokalne skupnosti, kot ključni razvojni subjekti in tisti, ki ščitimo javni interes, izločeni iz procesov prestrukturiranja!" dodajajo na velenjski občini.

Velenjcan.si
0 komentarjev
Komentiraj
image

velenjcan

POZOR! Podatki arhivirane vsebine so lahko nerelevantni ali vizualno popačeni, saj gre za staro vsebino s starejše različice portala. Če opazite kakšne nepravilnosti, prosimo, da nas kontaktirate na e-naslov info@velenjcan.si. Svežo vsebino najdete na naslovnici. Hvala za razumevanje.

Komentiranje arhivirane vsebine je onemogočeno. Pojdite na svežo vsebino.