Slavnostna prireditev ob 50-letnici delovanja Karate kluba Velenje

 Karate klub Velenje v letošnjem letu obeležuje 50. obletnico delovanja. Vljudno vabljeni na slavnostno prireditev v počastitev 50-letnice delovanja Karate kluba Velenje, ki bo v soboto, 13. oktobra 2018 ob 18. uri v Domu kulture Velenje. Organizatorji pravijo, da bo prireditev izziv za vsakega obiskovalca v avido in video smislu.


Karate klub Velenje je bil, z imenom Karate klub Gorenje Velenje, ustanovljen 21. novembra leta 1968 in se ponaša z nazivom najstarejšega vseskozi delujočega karate kluba v Sloveniji. V petdesetih letih se je v njegovih vrstah spoznavalo s karatejem kot tekmovalnim ali rekreativnim športom ter življenjsko filozofijo okoli 6300 ljudi iz Velenja in okolice.

Karate klub Velenje je v svoji zgodovini gradil temelje slovenskega karateja in igral vidno vlogo v karate športu tako v administrativnem kot tekmovalnem smislu. Člani kluba so od ustanovitve dalje delovali na republiški in zvezni ravni v nekdanji Jugoslaviji. Klub je ob svoji 50-letnici strokovno urejen in v športnem smislu v odličnem stanju.

Včlanjen je v Karate zvezo Slovenije, ki združuje 64 klubov. Z uspehi tekmovalcev v katah in borbah se zadnjih nekaj let uvršča med deset najboljših klubov v Sloveniji; leto 2017 je sklenil na tretjem mestu.

Karate klub Velenje je močno razvil tekmovalni karate in ima v svojih vrstah dvakratnega podprvaka Balkana, večkratne državne prvakinje in prvake, štirinajst reprezentantov, od tega šest kategoriziranih športnikov pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Z vadbo karateja in dodatnih športov se ukvarja 10 licenciranih trenerjev ali vaditeljev karateja in 2 pripravnika za vaditelja karateja. V klubu delujejo 3 sodniki.

V Karate klub Velenje je v letu 2018 vpisanih 140 aktivnih in častnih članov. Starostni razpon članstva je od 4 let – karate vrtec do 75 let – skupina veteranov, ki delujejo že od začetka delovanja kluba. Ta skupina je posebnost velenjskega kluba, prav tako kot brezplačna vadba karateja za osebe s posebnimi potrebami, ki jo vodijo kvalificirani vaditelji. Pri tem odlično sodelujejo s Centrom za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje, kjer so tudi vadbeni prostori kluba. Poleg tega klub nudi staršem vadečih otrok in ostalim odraslim vadbe, kot so osnovni shotokan karate, samoobramba, tai chi in qi gong za starejše.

Z uvrstitvijo karateja kot tekmovalnega športa v program olimpijskih iger, kjer bo prvič na sporedu v Tokiu leta 2020, se je močno okrepila motivacija karateistov za še boljše rezultate in dolgoročni cilj Karate kluba Velenje je imeti udeleženca olimpijskih iger.

Komentiraj