Usoda vode je v naših rokah #foto

V torek, 20. aprila, je začel teči 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 overjenih podpisov v podporo zahtevi za referendum, s katerim bi lahko zavrnili sporen Zakon o vodah. Akciji so se pridružili tudi velenjski prostovoljci, ki so v času uradnih ur prisotni na stojnici pred upravno enoto v Velenju.

Govorili smo z velenjskim arhitektom in okoljskim aktivistom Gregorjem Gojevićem, ki ga te dni lahko srečate na stojnici pred upravno enoto v Velenju. Gregor nas v spodnjem besedilu seznanja s situacijo glede Zakona o vodah, hkrati pa poziva vse občanke in občane k oddaji podpisa. 

"Brez vode ne preživimo, je ena od osnov življenja in preživetja na našem planetu. Kot taka ni in ne more biti predmet lastninjenja in trgovanja. Je pomembnejša od ekonomskega razvoja in dobička. Mora biti dostopna prav vsem, povsod." je povedal Gregor.


Foto: Gregor Gojević, arhitekt in okoljski aktivist

Nadaljuje: "Do sedaj je bil priobalni pas rek, jezer in morja zaščiten in se vanj, razen redkih izjem, državnega pomena ni smelo posegati. Gradnja objektov v priobalnem pasu ni bila mogoča. Mišljena je bila predvsem infrastruktura državnega pomena, pa še to na območjih, kjer niso bile mogoče drugačne rešitve. Vsak projekt je moral skozi zahtevne postopke in na koncu dobiti tudi zeleno luč Vlade RS.

Nov zakon sedaj opušča pojem varovanja v priobalnem pasu in sicer pravi, da gradnja v priobalnem pasu sploh ni mogoča. Super! Ampak. Potiho, brez javne razprave je v zakon vgradil tudi izjemo, ki pravi gradnja ni mogoča, razen enostavnih objektov in javnih objektov. V gradbenemu zakonu so javni objekti definirani: hoteli, poslovne in upravne stavbe, trgovine in trgovski centri, bencinske črpalke, parkirišča, garaže, kinodvorane, muzeji, športni objekti in cerkve.

Na takšen način se bo odprla široka pot gradnji vseh teh objektov na sami obali in pozidavi naših obal. S tem bo lastnik objekta postal tudi lastnik obalnega pasu, kar je nesprejemljivo, tako iz stališča, da so vode javno dobro, dostopne vsem, kot tudi s stališča onesnaženja priobalnih pasov zaradi gradnje in delovanja objektov in s tem tudi direktnega onesnaženja voda."


Foto: Prikaz priobalnega pasu

Gregor poudarja: "Ko enkrat prestopimo mejo in pričnemo gradnjo na vodnih obalah, se bo sprožil plaz in poti nazaj ne bo več. Voda je predragocena dobrina, od nje je odvisno naše preživetje na planetu Zemlja in zato, kot takšna ne more biti predmet političnih in kapitalskih interesov. Preprosto jo moramo pustiti pri miru in v največji možni meri zaščititi.

Vladajoča koalicija je kljub nasprotovanju stroke, okoljevarstvenih organizacij, civilne družbe, kljub zbranim 53 tisoč podpisov peticije proti novemu Zakonu o vodah le tega sprejela. Civilni družbi ni preostalo drugega, kot da zahtevamo Referendum. Zbiranje podpisov za referendum organizira in podpira široka mreža strokovnjakov, okoljevarstvenih in civilnodružbenih organizacij, ki se jim je pridružilo več kot 400 prostovoljk in prostovoljcev iz vse Slovenije.

"Usoda vode je v naših rokah," pravi.

Zbrati je potrebno najmanj 40 tisoč na upravnih enotah overjenih podpisov. Podpis je mogoče overiti osebno na upravni enoti in ga predati prostovoljcem, ki jih zbirajo, oziroma poslati po pošti ali pa s pomočjo elektronskega potrdila direktno preko spleta. Vse informacije je mogoče najti na spletni strani, zapitnovodo.si.

V Velenju so prostovoljci vsak dan v času uradnih ur prisotni na stojnici pred upravno enoto, kjer lahko dobite obrazec in njihovo pomoč. Za overitev se ni potrebno predhodno najaviti, s seboj morate imeti samo osebni dokument. Celoten postopek traja le nekaj minut.

Gregor Gojević poziva k podpisu: "Ker brez vode ni življenja in ker vsak podpis šteje, vas pozivam, da se nam pridružite. Za pravico in dostop do vode, za nas, naše in njihove otroke!"

Komentiraj