Vijolična Vista osveščala o raku trebušne slinavke

Včeraj zvečer ste lahko ob Velenjskem jezeru občudovali vijolično Visto. Prireditveni prostor so odeli v vijolično barvo na svetovni dan raka trebušne slinavke. Namen te akcije je ozaveščanje o tej bolezni z neznačilnimi bolezenskimi znaki, poučiti o simptomih in tako prispevati k zgodnejšemu odkrivanju te bolezni.

Osvetljevanje osrednjih objektov v slovenskih mestih je del nacionalne kampanje ozaveščanja o raku trebušne slinavke, ki poteka pod geslom Skupaj smo v tem. Vijolično osvetljene so bile še številne druge stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu.

Svetovni dan raka trebušne slinavke obeležujemo tretji četrtek v novembru. Znaki raka trebušne slinavke so naslednji: splošno slabo počutje, bolečina v žlički in/ali v sredini hrbta, izrazita nepojasnjena izguba telesne teže, svetlo blato, zelo temen urin. Z zgodnjim odkrivanjem pa je zdravljenje krajše in stopnja ozdravljivosti zelo visoka.

Za to boleznijo pri nas vsako leto na novo zboli okoli 410 ljudi, umre pa jih malo manj kot 400. Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja tako kot pri vseh rakih tudi tukaj niža. Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov bolnikov, v povprečju pa živijo le 4,6 meseca. To je statistika, ki jo moramo kot družba na vsak način spremeniti in predvsem popraviti.

Prav informiranje o simptomih in pomenu čim zgodnejšega odkrivanja tega raka je tudi eno ključnih sporočil Združenja EuropaColon Slovenija, ki prav v teh dneh zaključuje dveletno ozaveščevalno kampanjo Skupaj smo v tem. Več informacij najdete na spletni strani Združenja EuropaColon Slovenija www.europacolon.si.

Komentiraj