V Velenju preko projekta Donirana hrana lani razdelili hrano v vrednosti več kot 120 tisoč evrov

V Mestni občini Velenje od meseca marca 2014 izvajajo projekt Donirana hrana, katerega glavni namen je organizirati prevzem in predajo hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo drugače trgovci ob koncu dneva dali v uničenje. Hrano v Velenju donirajo Mercator Center, Interspar Šalek, Interspar Velenjka in Spar Center. Prevzem hrane poteka vsak dan po obratovalnem času trgovin, tudi med vikendi in prazniki. V letu 2018 so sodelujoči v projektu razdelili 7,6 ton in 82.276 kosov sadja, zelenjave, kruha in pekovskega peciva, sendvičev, pečenega mesa in ostalih mesnih izdelkov ter mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Skupna vrednost razdeljene podarjene hrane znaša 122.659 evrov.

Krovno projekt koordinira Zveza Lions klubov Slovenije, v Velenju pa prevzem hrane organizirajo prostovoljci Lions kluba Velenje, Rotary kluba Velenje, Območnega združenja Rdečega križa Velenje in Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji Socialnih demokratov Velenje, ki vsak večer podarjeno hrano dostavijo v zbiralnico, v Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer jo primerno shranijo do jutra. Zjutraj hrano izmenično prevzamejo prostovoljci Društva upokojencev Velenje, Društva Invalid Konovo in Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline Velenje. Le-ti hrano na osnovi urejenih seznamov razdelijo socialno ogroženim posameznikom in družinam.

Ker je projekt Donirana hrana med občankami in občani Mestne občine Velenje dobro sprejet, ga bodo prostovoljci velenjskih organizacij izvajali tudi v prihodnje.

Komentiraj