FOTO: V Šoštanju pobrali 18.840 kg odpadkov

Na naslovni fotografiji ekipa Lokovica.

Pločevinke ob cestah in druge smeti so hitro polnile vrečke marljivih prostovoljcev na tokratni očiščevalni akciji, ki so jo na šoštanjski občini pripravili že 16. leto zapored. Sodelovalo je vseh devet krajevnih skupnosti, v vsaki so imeli vsaj eno zbirno mesto, kjer so se zjutraj dobili, razdelili vrečke in rokavice ter se dogovorili, kako bo potekalo delo.

Eno takšnih zbirnih mest je bilo v Šoštanju na domu ribičev ob Družmirskem jezeru, kamor je prišel tudi župan Darko Menih. Vodstvo občine vsako leto aktivno sodeluje v akciji. Direktor Drago Koren je skupaj s poslancem Francem Roscem čistil v svojem okolju v Lokovici, podžupan Viki Drev pa v Topolšici.

(Šoštanj)

Vreme je kljub slabi napovedi zdržalo, tako da so lahko številni prostovoljci z veseljem zavihali rokave in poskrbeli za lepši izgled kraja in okolice. Delo je bilo dobro organizirano. Z odpadki so polnili vreče, ki so jih nato s traktorji ali štirikolesniki odpeljali v enega od šestnajstih kesonov, postavljenih na dogovorjenih mestih v vseh krajih v občini.

Vsako leto sodelujejo predvsem člani najrazličnejših društev, in sicer v vseh krajih občine v Gaberkah, Ravnah, Šentvidu, Zavodnjah, v Belih Vodah, Florjanu, Skornem, Pohrastniku, Lokovici, Šoštanju in Topolšici, kjer so čistili pohodne poti na Lom. Župan Darko Menih s člani moto kluba veteranov vedno čisti okolico in poti okrog Pustega gradu.

Za elektrarno v Lokovici je v grabnu nastajalo večje odlagališče, ki si ga domačini tokrat očistili. Sporočili so, da so med smetmi našli tudi določene dokaze, ki kažejo na to, kdo je smeti tja odlagal.

(Ravne)

Akcijo koordinira Občina Šoštanj, ki poskrbi za vrečke, rokavice in odvoz kesonov ter seveda za malico in pijačo za vse udeležence. Vsi prostovoljci so dopoldan zaključili dobre volje z zavedanjem, da so ponovno naredili nekaj za okolje, v katerem živijo. Žal pa z nekoliko grenkim priokusom, da bodo tisti, ki smetijo, to verjetno delali še naprej, saj teh na akcijo ni. Malo za šalo, malo za res iz Zavodnja sporočajo: »Če že morate metati smeti v naravo, jih mečite na zgornjo stran ceste, kjer jih je lažje pobrati.«

V akciji je sodelovalo blizu 500 ljudi, ki so pobrali kar 18.840 kg odpadkov, kar je za tono več kot leto prej.

(Zavodnje)

Komentiraj