Tudi župan Bojan Kontič na posvetu pri predsedniku RS Borutu Pahorju

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, 26. marca 2019, ob 11. uri, v Veliki dvorani Predsedniške palače priredil posvet »O demografski politiki, zlasti z vidika rodnosti in priseljevanja«.

Na posvetu je sodeloval tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, ki je ponovno izpostavil priseljevanje tujcev in opozoril, da je potrebno čimprej vzpostaviti učinkovit sistem integracije, še posebej žensk in otrok.

Župan Bojan Kontič je poudaril, da Slovenija preslabo skrbi za integracijo tujcev v naš sistem: "Gre za konflikt strokovnih razsežnosti, kjer nekateri strokovnjaki zagovarjajo, da je takšen način integracije in učenja jezika, najboljši, da tujca takoj umestiš v sredino in ga hkrati tudi jezikovno izobražuješ. Drugi pa pravijo, da bi najprej morali imeti intenzivne tečaje Slovenščine, potem pa jih umestiti v sistem.

Tujci ne prihajajo k nam sami od sebe, ampak prihajajo zaradi potreb gospodarstva. In naše gospodarstvo izraža potrebe po takšni delovni sili, ki tudi prihaja v Slovenijo. Če bi naše gospodarstvo izražalo potrebe po visoko kvalificiranem kadru, bi verjetno tudi zaznali prihod visoko kvalificiranih ljudi v naš prostor. To je realna podoba in zaradi preprečevanja konfliktov in nestrpnosti je potrebno na tem področju ukrepati in poskrbeti za integracijo tujcev. Brez tujcev, to nam je verjetno vsem jasno, v tem trenutku in v naslednjih letih, Slovenija ne more, sploh pa ne naše gospodarstvo.

Problema rodnosti se ne da rešiti čez noč, torej se moramo spoprijeti na dva načina in sicer: dolgoročno iskati rešitve, da obstanemo na tem prostoru, tudi kot narod, in kratkoročno, da pravzaprav preživimo, ker v nasprotnem primeru bomo imeli velike težave. In z eno strateško politiko do tujcev, ki jim bo omogočala integracijo v prostor, se seveda to tudi v tem trenutku da."

Komentiraj