TEŠ bo delno sežigalnica odpadkov

Poleg premoga bodo v kotlu pristali tudi naši odpadki.

Odločitve za gradnjo bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) so naznanjale, da je v ospredju interes ohranjanja delovnih mest za rudarje. Premogovnik Velenje (PV) ima trenutno okoli 1200 zaposlenih, lani je bilo napovedano, da jih bodo odpustili 200.

"Premoga ni"

PV z dobavo premoga ne more slediti TEŠu, saj ni ekonomične cene za raziskavo novih tras in izkop premoga. Na to problematiko že dlje časa opozarja tudi eden izmed delavskih sindikatov PV, t.i. SDRES

Generalni direktor PV Ludvik Golob zagotavlja, da je premoga dovolj in da bodo odkopne zaloge skladno z dolgoročnimi plani obratovanja bloka 6 TEŠ odkopavali predvidoma do leta 2054.

Smeti so manjši strošek

Holding Slovenske elektrarne (HSE) išče rešitve v sosežigu odpadkov, so naznanili na nedavni energetski konferenci v Velenju. Prve analize naj bi bile spodbudne. Po ugotovitvah generalnega direktorja HSE Stojana Nikolića, ima TEŠ za to odlično infrastrukturo, hkrati pa zagotavljajo ekonomično poslovanje ob zvišanju cen električne energije premoga. Po podatkih podjetja Gorenje Surovina, namreč tri kilograme lignita nadomestita dva kilograma smeti (tipa SRF), nekako zato se zavrača tudi ideja o uvozu Indonezijskega premoga, o katerem je bilo govora pred kratkim.

(Fotografija je simbolična. Foto: pexels.com)

Odpadki tipa SRF

TEŠ razmišlja "o sosežigu nenevarnih odpadkov tipa SRF". S tem ocenjujejo "nadomestitev med pet in deset odstotkov energijske vrednosti premoga". SRF je tip odpadkov, ki ga ni mogoče presortirati in uporabiti kot sekundarno surovino. Gre za kosovne in industrijske odpadke ter ostanke embalaže.

Za namen sosežiga odpadkov je potrebna sprememba obstoječega okoljevarstvenega dovoljenja, a na Agenciji RS za okolje še niso prejeli nameravane spremembe.

Komentiraj