Srečanje bivših dijakov RŠC Velenje ob 50. obletnici končanja šole

Naslovna fotografija je iz leta 1969, ko so se dijaki na nogometni tekmi pomerili z učitelji.

Bivši srednješolci RŠC Velenje so v petek, 12. aprila 2019, v Delavskemu klubu Velenje obeležili 50. obletnico končanja šole. Šolski center Velenje je bil sprva Industrjska rudarska šola Velenje, od leta 1963 pa Rudarski šolski center, ki je kasneje prerasel v Center srednjih šol (CSŠ, 1983) iz njega pa je leta 1996 nastal sedanji Šolski center Velenje (ŠC Velenje).

Dijaki, ki so nekdanji RŠC obiskovali med leti 1966 - 1969 so se po 50-ih letih zopet sestali. Srečanja se je udeležilo kar 24 nekdanjih dijakov in dva učitelja. Za spomin sta prejela "bergmandeljca" - rudarski simbol, bivši dijaki pa DVD, na katerem je posnet film iz leta 1968, ko so bili na 3 dnevnem izletu (Velenje - Slunj - Plitvička jezera - Reka - Škocjanske jame - letališče Brnik - Velenje).

Z ganljivim govorom so se spominjali preteklih letih, z minuto molka pa počastili spomin na preminule sošolce:

"Je že res, da se nam zdi, kot bi pred kratkim zapustili klopi poklice šole na RŠC … vstopili v življenje … svoje vnuke pospremili v šolo … Tako se obrača in vrti življenje in v njem se najdemo vsi. In se je zgodilo, spet, kot bi bilo včeraj, a bilo je pred 20, pred 30, pred 40, uf pred 50 leti. Spominjamo se jeze, strahu, veselja, poguma, ponosa in razočaranja… Skratka čarobni svet mladega človeka, ki ob zavedanju življenjskih radosti in vsakdanjih človeških stisk, zori v samostojno odraslo osebo, še več v osebnost.

Zadovoljen in vesel sem, da nam je uspelo organizirati to petdesetletnico. Zahvala gre prav vsem, ki ste s svojo prisotnostjo nagradili trud organizatorjem. Posebna zahvala Vam, cenjeni tovariši, zdaj gospodje, Božo Vračko; Edo Lipnik in Borut Jenko!

In čisto na koncu tega nagovora pa še to; Z minuto molka bomo počastili spomin na naše sošolce in sicer; Grudnik Jožeta, Hergold Izidorja, Jurjec Emila, Kajzer Milana, Kompan Marjana, Zlodej Draga, Podlipnik Roberta in Žučko Jožeta."

Komentiraj