Search
Search
Close this search box.

Mestna občina Velenje od države pričakuje sprejetje posebnega zakona za izplačilo odškodnin v Šaleški dolini

V zadnjih dneh smo lahko v medijih prebrali, da Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije pravi, da ni podlage za to, da bi občinam Velen...

V zadnjih dneh smo lahko v medijih prebrali, da Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije pravi, da ni podlage za to, da bi občinam Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki pripadala odškodnina zaradi bližine Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje. Rezultati meritev naj bi pokazali, da območje okrog termoelektrarne ni degradirano.

V Mestni občini Velenje to ostro zavračajo in vztrajajo, da žrtvovanje Šaleške doline za električno samooskrbo Slovenije ni majhno, saj je bilo zaradi pogrezanja tal v preteklosti porušenih več kot 400 domov in preseljenih več kot 2 tisoč ljudi. Degradiranost okolja je jasno vidna že na prvi pogled, saj se zemljišča zaradi izkopavanja premoga zelo hitro pogrezajo. 

"V Mestni občini Velenje zatrjujemo, da kljub temu, da ni posebnega zakona o odškodninah v Šaleški dolini, zakonska podlaga za izplačilo odškodnine in omejene rabe prostora ter druge vplive na okolje v Šaleški dolini, v slovenski zakonodaji že obstaja. Zato vabimo predstavnike ministrstva na ogled dejanskega stanja v Šaleški dolini.

"V Mestni občini Velenje že dalj časa opozarjamo vse pristojne, da je Šaleška dolina zaradi rudarjenja in pridobivanja električne energije zelo degradirana, in tudi v prihodnje zahtevamo odškodnino zaradi vplivov rudarjenja na bivalno okolje. Glede na to, da je država za drugi največji energetski objekt v državi Nuklearno elektrarno Krško (NEK) uredila to s posebno zakonodajo, zahtevamo, da tudi za območje Šaleške doline sprejme takšno zakonodajo glede odškodnin zaradi omejene rabe prostora, druge vplive na okolje in bivalni prostor.

Lokalne skupnosti v Posavju zaradi delovanja NEK in omejene rabe prostora prejemajo znatno višje odškodnine. Za primerjavo lahko navedemo podatek, da Občina Krško za delovanje NEK prejema nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta. Poleg Krškega, ki prejme več kot 8 milijonov letno, odškodnino izplačujejo še štirim sosednjim občinam.

V Mestni občini Velenje smo vsa do sedaj pridobljena sredstva iz naslova odškodnin namenili izključno za razvoj občine in izboljšanje kvalitete življenjskega prostora in k temu si bomo prizadevali tudi v prihodnje," je zapisala Mestna občina Velenje.

Več novic

Kronika

V Čepljah včeraj obravnavali drzno tatvino

Policisti so včeraj obravnavali drzno tatvino, pri kateri je storilec ukradel potni list in gotovino....
Utrinki

Mladina PGD Šoštanj – mesto danes navijala za naše orle v Planici #utrinki

Danes, 21. marca, je Prostovoljno gasilsko društvo Šoštanj - mesto z njihovo mladino in mentorji uživalo v spremljanju smučarskih poletov v Planici. ...
Družba

Včeraj so se na maturantskem plesu zavrteli dijaki Šolskega centra Velenje

Včeraj, 22. marca, je v Velenju potekal maturantski ples dijakov Šolskega centra Velenje. ...
Šport

Velenjski paraplavalci so ponovno navdušili z rezultati

Trije člani Plavalnega kluba Velenje, so v teh dneh sodelovali na svetovnih igrah za osebe z Downovim sindromom v Turčiji....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023