Kaj se v ponedeljek, 17. 2., dogaja v Velenju in okolici?

Za več informacij o dogodku, kliknite na naslov. Ste opazili napako? Pišite nam na Facebook profilu Velenjcan.si ali na e-naslov info@velenjcan.si.

17. 2. 2020 od 9.00 do 11.00

Starševska izgorelost

Trening starševstva

Takoj, ko postanemo starši, se nam svet obrne na glavo. Manj spimo, velikokrat pozabimo na pravilno prehrano, manj telovadimo in manj postanemo družabni, saj mislimo, da se svet vrti okoli otroka. Včasih imamo občutek, da nam primanjkuje energije za partnerja, ker vso damo otroku. Obvezen del starševstva je tudi to, da poskrbimo zase. Vabljeni na delavnico, kjer se bomo pogovarjali, kako preprečimo starševsko izgorelost. Vljudno vabljeni. 

Društvo NOVUS, Center za družine Harmonija (FARMIN Trg mladosti 6, 3. nadstropje, levo)
Prost vstop


17. 2. 2020 od 9.00 do 12.00

Pravočasno odkrijmo periferno arterijsko bolezen

Periferna arterijska okluzivna bolezen je tihi ubijalec, saj je prisotna brez vidnih simptomov. Razvija se vrsto let in bolnik ne čuti nobenih težav. Po 55. letu ima blago obliko periferno arterijsko okluzivno bolezen kar ena petina prebivalcev v razvitih državah.  Naš namen je, da udeleženci meritev izvedo za periferno arterijsko bolezen nog in jo prepoznajo. Osveščali vas bomo, kaj lahko sami storite zase, da jo preprečite. Vsakega odeleženca  bomo naučili tipanja pulza na rokah in nogah, če bodo prisotni simptomi in znaki periferne arterijske bolezni in slabo ali ne tipljive pulzi, vam bomo izmerili še gleženjski indeks, ki je razmerje med vrednostjo sistoličnega tlaka v gležnju in na nadlakti, in je lahko pokazatelj patološkega dogajanja v ožilju. Predstavitev in meritve bo izvajala Barbara Slamek, dipl. m. s.,  v sodelovanju z ZD Velenje.

Zdravstvena postaja Šoštanj
Prost vstop


17. 2. 2020 od 17.00 do 19.00

Šola za starše - "Otroci so naše največje bogastvo"

»Učenje je lahko igra in igra je učenje!«

Vstop v šolo je za vsakega otroka zelo razburljivo doživetje. Čeprav občutijo malo strahu, je polno pričakovanj, upanja, želja … Otrok se ob vstopu v šolo počuti velik, pomemben. Toda kaj se v šoli zgodi kasneje, že ob koncu prve triade?  Veselje do obiskovanja šole in šolskega dela drastično pade, iz 100 % navdušenih v prvem razredu, na 58 % v petem razredu vse do 8 % navdušencev v devetem razredu.

Klasično – reproduktivno učenje na pamet, ki v slovenskem prostoru še vedno zavzema velik del šolskega dela, je za otroka ne-motivacijsko, stresno. Ob konstantnem preverjanju znanj na klasičen način, se pričnejo pojavljati simptomi akutnega stresa: razbijanje srca, potenje dlani, … možgani pa kot organ za preživetje pošiljajo jasno sporočilo “Zbeži in se reši!”

V zadnjih letih je nevroznanost potrdila domneve, da se otrok najbolje uči in nauči, ko to počne na nezavedni ravni, medtem, ko se igra. Vprašanje je, kako združiti igro, ki prinaša otroku veselje in zadovoljstvo, z znanjem, ki ga otrok v procesu razvoja in izobraževanja mora osvojiti. Ena izmed didaktičnih metod, ki vključuje prav to – združevanje igre in učenja v smiselnih didaktičnih pristopih, je NTC metoda učenja. Uporaba NTC programa pri pouku prispeva k ustvarjanju spodbudnega okolja za učenje in razvoj otrok. Pouk je bolj zanimiv, otroci bolj motivirani, brez strahu pred neuspehom. Vloga učitelja , ki dela po NTC sistemu učenja, je spremenjena. Učitelj ni več predavatelj, izvor informacij in spraševalec. Učitelj organizira, usmerja, sodeluje in vpliva na aktivnost v razredu. Tako za učence, kot za učitelja, učilnica postaja kraj, kjer se počuti varno, kjer se igra skupaj z otroci in kamor vsi radi prihajajo. Učenci pa pri tem pridobivajo učinkovito in dolgotrajno znanje. Predavateljica Petra Teržan vam bo skozi aktivno delavnico predstavila možnost, kako se lahko posameznik (otrok in tudi starš) uči na zanimiv, motivacijski in učinkovit način. Učenje lahko postane igra in igra je učenje.

Predavateljica Petra Teržan je učiteljica razrednega pouka na OŠ Mihe Pintarja Toleda, koordinatorica NTC Centra Velenje ter zunanja sodelavka Pedagoške Fakultete v Kopru na področju inovativnih metod. Išče in uvaja nove metode v vsakdanji pouk in deli svoje izkušnje s področja metodologije učenja med strokovnimi delavci v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Prost vstop


17. 2. 2020 ob 18.00

Ježek Sonic

Filmska predstava (Sonic the Hedgehog)
Družinska akcijska avantura, 100 minut

Vstopnice: 5 EUR
Kino Velenje (velika dvorana)


17. 2. 2020 od 18.15 do 20.15

Postavljanje ciljev in pripravljenost delati korake

Delavnico osebne rasti in napredka bo izvajala Jasmina Felicijan, mag. managementa z več kot desetletnimi izkušnjami na področju izobraževanja odraslih. Je karierna in osebna svetovalka, mediatorka, s pridobljenim mednarodnim certifikatom NLP Mojster Praktik.

AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
Prost vstop


17. 2. 2020 ob 19.19

Karel Gržan: O takšni ironiji in smehu, ki osvobaja

Pogosto mislimo, da nas osvobajajo iz utesnjujočih bivanjskih stanj revolucije ali celo vojne. Po njih na šahovnici sveta nastopijo le novi »kralji«, ki kot ostale figure igrajo po utečenih, določenih pravilih. Smeh, ki temelji na (samo)zavesti vrednega (tako na osebnem kot družbenem nivoju) in izpostavlja v ironijo le nevredno (to kar želimo prerasti – tisto česar se želimo osvoboditi) je pot dejanske osvoboditve. O osvobajajočem smehu (in ne posmehu) bo tekel razmislek patra dr. Karla Gržana.

Knjižnica Velenje (preddverje)
Prost vstop


17. 2. 2020 ob 19.30

Tih vdih

Za Beli abonma

V predstavi Tih vdih se leto po očetovi nepričakovani smrti zberejo člani odtujene družine, mati in njeni trije otroci z dvema partnerjema, da bi najmlajši hčeri, ki jo kličejo Tamala, dali čim več nasvetov pred začetkom študija. Sestra Petra in brat Marjan sta od Tamale starejša več kot 10 let, nedavna izguba očeta pa jih je vse zelo prizadela. Petra s fantom Janezom kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo. Marjan še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč ...

Večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist Nejc Gazvoda, eden najbolj prepoznavnih glasov svoje generacije, v dramskem besedilu Tih vdih nadaljuje raziskovanje družinskih tem. Gazvodo zanima slovenska družinska celica, prav tako pa tudi izgubljenost in brezperspektivnost generacije, ki ji pripada.

Dom kulture Velenje (velika dvorana)
Vstopnina: 15 €


17. 2. 2020 ob 20.00

Dnevnik Diane Budisavljević

Filmsko gledališče
Zgodovinska biografska drama, 88 minut
Režija: Dana Budisavljević

Igrajo: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Krešimir Mikić, Areta Ćurković, Vilim Matula, Jerko Marčić, Krunoslav Šarić, Biserka Ipša

Vstopnice: 4 EUR
Kino Velenje (velika dvorana)


17. 2. 2020 od 13.00 do 20.0018. 2. 2020 od 13.00 do 20.0019. 2. 2020 od 13.00 do 20.0020. 2. 2020 od 13.00 do 20.00

Središče mladih in otrok: pomoč pri učenju in šolskih dejavnostih, delavnice, popoldansko varstvo osnovnošolskih otrok

Vsak teden od ponedeljka do četrtka: pomoč pri učenju in domačih nalogah, interaktivne igre, kuharske, glasbene, ustvarjalne delavnice, družabne in športne igre, drsanje! Novost: po dogovoru ponujamo brezplačno varstvo osnovnošolskih otrok. Ponedeljek: kuharska delavnica, družabne in športne igre, torek: mala borilncia, igranje družabnih iger, sreda: ustvarjalne delavnice, športni turnirji, četrtek: drsanje.

Prost vstop


8. 2 . - 31. 8. 2020

Naslikaj mi zgodbo

Ob vsaki dobri zgodbi se v nas narišejo slike pokrajine, osebe, ki v njih nastopajo, celotno vzdušje ... Vsaka zgodba ima toliko podob, kolikor ima bralcev. Naš natečaj vas postavlja pred izziv - s fotografijo nam pokažite, kako ste doživeli in videli zgodbo iz romana, pesmi, pravljice …

Vaše fotografije zbiramo od 8. 2. do 31. 8. 2020. Dodan naj bo naslov zgodbe, ki vas je navdahnila. Sodelujete lahko z največ dvema izdelkoma. Komisija bo izbrala devet najboljših fotografij, ki bodo razstavljene na našem osrednjem razstavišču, avtorji le-teh pa bodo dobili simbolično nagrado. Fotografije pošljite na e-mail: stanka.ledinek@vel.sik.si.

Boste sprejeli izziv?

Knjižnica Velenje (Knjižnica Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki)
Prost vstop


6. 12. 2019 - 29. 2. 2020 od 8.00 do 16.00

Pričarajmo zimsko veselje

Razstava

Ker do sredine januarja zima še ni prišla v naše kraje, so v Vili Rožle podaljšali razstavo del, ki so jih pod vodstvom strokovnih delavk ustvarili otroci iz Vrtca Velenje, do konca meseca februarja. Otroci so z likovnim ustvarjanjem pričarali pravo zimsko veselje. Zimsko idilo so ustvarjali v različnih tehnikah, navdušijo pa tako s tematiko kot likovno izraznostjo.

Prost vstop


6. 2 . - 6. 3. 2020

Razstava Iz osebne zapuščine Marije Treven

Razstava Iz osebne zapuščine Marije Treven prikazuje življenje in delo učiteljice klavirja Marije Treven.

Avtorica razstave je Andreja Ažber. V sodelovanju s knjižnico Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
Prost vstop


4. 2. - 29. 2. 2020

Slikarska šola

Od jeseni smo v Galeriji Velenje gostili slikarsko šolo, ki jo je vodila Uršula Skornšek. Udeleženci tečaja bodo nastala dela predstavili na zaključni razstavi.

Dela bodo na ogled v Ku-ku galeriji do 29. februarja 2020.

Galerija Velenje
Prost vstop


3. 2. - 29. 2. 2020

Razstava Mandale

Beseda mandala označuje sveti krog in se povezuje s pojmi, kot so molitev, meditacija  in zdravljenje. 

Alojzija Šipek je ustvarjalka mandal in energijskih slik. Z mandalami se je  srečala leta 2013 in jih ustvarja na platno z akrilnimi barvami. Izhaja iz svete geometrije in intuitivno izbira barve. Risanja mandal se je učila pri prof. Ireni Jarc.

Knjižnica Velenje (sončna stena)
Prost vstop


3. 2. - 29. 2. 2020

Kazalke naših bralcev

Vsi strastni bralci imamo doma na kupe kazalk. Ampak, ko jih najbolj potrebujemo, jih običajno ni pri roki. Zato uporabimo prvo stvar, ki jo dosežemo.

Zbrali smo nekaj "kazalk", ki so jih naši bralci pozabili v izposojenih knjigah. Mogoče se boste ob kateri nasmehnili, lahko pa dobite tudi kakšno idejo za reciklažo.
Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

Knjižnica Velenje (promenada Mestne knjižnice Velenje)
Prost vstop


1. 2. - 29. 2. 2020

Bralec meseca

Kot bralec meseca se tokrat predstavlja Zavod 13. Zaposleni ter njihovi oskrbovanci bodo skozi pisano paleto svojih najljubših knjig pred nas razgrnili svoj svet; pisani svet globokih ter iskrenih čustev. Pustite se zapeljati njihovim predlogom!

Avtorica razstave je Stanka Ledinek.

Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
Prost vstop


1. 2. - 29. 2. 2020

Razstava Pisani živalski svet (reprodukcije del Jelke Reichman)

Tokratno razstavo so otroci Vrtca Velenje pripravili v čast in poklon največji slovenski otroški ilustratorki Jelki Reichman ob njenem življenjskem jubileju. Njene ilustracije spremljajo otroke od prvih dni in skupaj z njimi rastejo, ko raziskujejo svet ... Jelkine ilustracije živali so otrokom najbližje in zato so jih tudi sami poustvarjali. V spoznavanju in doživljanju Jelkinega ustvarjanja so izpod otroških rok nastala prava umetniška dela.

Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
Prost vstop


16. 1 . - 29. 2. 2020

Razstava Milene Gregorčič: Valovanje linij

Razstava

Slikarka, grafičarka in oblikovalka Milena Gregorčič sledi modernističnemu jeziku, v katerem se vrača k notranji naravi in abstrahiranju. Odprta pa še vedno ostajajo pomembna vprašanja, ki se porajajo ob razmišljanju o aktualnosti slikarstva, ki jih z leti spreminja in prečiščuje do linijskih perfekcij. Problemsko doživetje ostaja v polju raziskovanja slike in njenih spominov, ki jih transformira v kombinacije svetlobe in barve. Milena Gregorčič je letošnja nagrajenka Majskega salona ZDSLU 2019 – SLIKA.

Galerija Velenje
Prost vstop

Komentiraj