Kaj se v četrtek, 20. 6., dogaja v Velenju in okolici?

Za več informacij o dogodku, kliknite na naslov. Ste opazili napako? Pišite nam na Facebook profilu Velenjcan.si ali na e-naslov info@velenjcan.si.

Danes predvideni krajši zastoji na Šaleški, Kidričevi in Partizanski cesti


20. 6. 2019 od 11.00 do 13.00

Odpravimo predsodke: Kako navezati stik s priseljenci?

Kako navezati stik s priseljenci?

Vabimo vas na okroglo mizo z naslovom Odpravimo predsodke: Kako navezati stik s priseljenci, ki bo 20. junija ob 11 uri. Dogodek bo v dvorani Vili Biance (pod skakalnico). Vsak gost bo predstavil svojo izkušnjo pri stiku s priseljenci, povedal kje so izzivi in prostor za odpravo pomanjkljivosti in kaj bi se dalo narediti na področju ozaveščanja javnosti o tej problematiki ter ustvarjanju pozitivnega okolja.

S projektom in dogodkom želimo ozavestiti širšo lokalno skupnost o pomenu integracije kot dvosmernemu procesu in da potreben trud obeh strani za sobivanje ter boljši jutri. V okviru projekta se izvajajo številne aktivnosti, s katerimi spodbujamo dvosmerni proces vključevanja v lokalno okolje. Aktivnosti tudi spodbujajo integracijo in sodelovanje, ozaveščenost javnosti o projektu in pomenu integracije. Namen ni zgolj premostiti jezikovne ovire, ampak gleda širše, predvsem na zmanjševanje nestrpnosti in poudarjanje prednosti raznolikosti družbe.

Več na Ljudska univerza Velenje.

Vila Bianca (Središče medkulturnega dialoga Velenje)
Prost vstop


20. 6. 2019 ob 15.00

Športne igre s kulturnim programom, DU ŠALEK

Kardeljev trg 5, Velenje
Prost vstop


20. 6. 2019 ob 18.00

Višje – hitreje – gosteje

Predavanje, ki spremlja razstavo Višje – hitreje – gosteje, na poljuden način predstavi arhitekturno -urbanistične zanimivosti o Kitajski, njenih razdaljah, hitrosti, gostoti in hitri rasti, kakor so jih opazili študentje arhitekture, seminarja Arhitektura mesta, profesorja Janeza Koželja, ki so se udeležili strokovne ekskurzije na Kitajsko. Predaval bo Nace Mohorič, na harfo bo zaigrala velenjska harfistka Naja Mohorič.

Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
Prost vstop


20. 6. 2019 ob 19.30

Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki ga praznujemo 25. junija. Z njim obeležujemo 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Mestna občina Velenje vsako leto ob tem prazniku pripravi slovesnost pri Lipi samostojnosti v Velenju (v primeru dežja v Domu kulture Velenje)

Program bodo pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Livada.

Dom kulture Velenje (zaradi dežja)
Prost vstop


19. 6 . - 20. 7. 2019

Aleksij Kobal: Podtaknjenci/The Planted, slike

Aleksij Kobal se je rodil 23. oktobra 1962 v Kopru. Leta 1986 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Janezu Berniku. Podiplomski študij iz slikarstva je zaključil leta 1993 pri profesorici Metki Krašovec. Za likovno udejstvovanje je prejel več priznanj in nagrad, med drugim leta 2016 nagrado Prešernovega sklada. Kot svobodni umetnik živi in dela v Ljubljani.

Aleksij Kobal ima za seboj obsežen in raznolik slikarski opus, v katerem se vseskozi zrcali neomajna vera v moč in sporočilnost slikarske podobe. »Njegov slog je seveda prepoznaven in je značilen tudi za slikarska dela, ki nastajajo zadnjih pet let, vendar nikakor ne moremo govoriti o kakršnem koli ponavljanju slikovnih vzorcev, ki jih niza in upodablja na svojih platnih. Nikakor ne moremo govoriti o ponavljanju tematike, vsebine in sporočila upodobljenih »objektov«, ki se v velikem številu širijo, zapolnjujejo ali celo »brstijo« v brezzračnem prostoru slike, kot da bi avtor skušal zapolniti (izpolniti, izpopolniti) prostornino naslikane podobe od roba do roba, od zgoraj navzdol in od spodaj navzgor. Ti objekti so nekakšni lebdeči mehurji, stekleni baloni ali svetlo temne geometrije, arhitektura, diagonale in premice, ki izražajo nekakšno tesnobo in občutek izgubljenosti,« je o njem zapisal kritik Andrej Medved.

Razstavo Podtaknjenci smo pripravili v sodelovanju z Mestno galerijo Nova Gorica.

Galerija Velenje
Prost vstop


20. 6 . - 20. 7. 2019

Razstava Višje - hitreje - gosteje

Razstava se ukvarja z arhitekturno -urbanističnimi temami, kot so velikost, razdalja, gostota in eksponenta rast kitajskih ter mest Združenih arabskih emiratov v primerjavi z Ljubljano, Slovenijo in Evropo. Avtor razstave je Nace Mohorič.

Knjižnica Velenje (Sončna stena)
Prost vstop


17. 6. 201918. 6. 201919. 6. 201920. 6. 2019

Središče mladih in otrok Velenje: delavnice, igre, pomoč pri učenju

Ponedeljek 17. 6. 2019 

  • LESARSKA DELAVNICA: Izdelovanje lesarskih izdelkov. 
  • INTERAKTIVNE IGRE: Prek iger in zabave se učimo raznih socialnih veščin.

Torek 18. 6. 2019

  • KUHARSKA DELAVNICA: Pečemo in kuhamo kar nam paše in z velikim užitkom pojemo. 
  • ŠPORTNI TURNIRJI v namiznem tenisu, biljardu, ročnem nogometu, Xbox-u.

Sreda 19. 6. 2019

  • ANGLEŠKI KOTIČEK: učenje angleščine skozi igro z EVS prostovoljcem iz Turčije. 
  • GLASBENA DELAVNICA: učenje igranja na afriške bobenčke.

Četrtek 20. 6. 2019

  • GIBANJE NA PROSTEM: sprehodi, športne in interaktivne igre. 
  • DRUŽABNE IGRE: igranje družabnih iger, x-box.

Prost vstop


1. 10. 2018 - 30. 6. 2019

Razstava "Litosfera"

Gostujoča razstava vzorcev kamnin iz študijskih zbirk Oddelka za geologijo Naravoslovno tehnične fakultete Univerze v Ljubljani.

Velenjski grad
Prost vstop


10. 5 . - 30. 6. 2019

Teden vseživljenjskega učenja 2019

Brezplačne delavnice, predavanja in drugi dogodki

V letu 2019 bo Teden vseživljenjskega učenja potekal od 10. maja do 30. junija. Največ brezplačnih delavnic, predavanj, predstavitev in drugih dogodkov se bo zvrstilo v tednu od 10. do 19. maja. Aktivnosti bodo potekale na različnih lokacijah, in sicer na Ljudski univerzi Velenje ter pri partnerskih organizacijah oz. na terenu. Podroben seznam dogodkov najdete na spletni strani: http://www.lu-velenje.si/vsezivljenjsko-ucenje/teden-vsezivljenjskega-ucenja

Čas je za praznovanje vseživljenjskega učenja v Sloveniji! Smo del #TVU2019. Pridite in praznujte z nami!

Prost vstop


23. 5 . - 30. 6. 2019

Razstava o Jožetu Lampretu

23. maja 2019 je minilo 50 let od smrti Šoštanjčana Jožeta Lampreta, duhovnika, politika in naprednega narodnega delavca, ki se je v zgodovinski spomin Slovencev zapisal predvsem kot partizanski duhovnik – verski referent 14. divizije. 

Podhod Pošta
Prost vstop


1. 6 . - 30. 9. 2019

Fotografska razstava Irena Mrak: Živeti gore

Avtorica fotografij dr. Irena Mrak je raziskovalka, profesorica na VŠVO, alpinistka. V poklicnem in zasebnem življenju se posveča goram, pri čemer nastajajo čudovite fotografije. 

Razstavišče Gaudeamus, Visoka šola za varstvo okolja, Trg mladosti 7, Velenje
Prost vstop


1. 6 . - 30. 9. 2019

Razstava Jezera skozi čas

Frenk Špiler, strastni zbiratelj in ljubitelj Velenja in njegove zgodovine,  ima v svoji zbirki razglednic tudi nekaj dragocenih razglednic velenjskega jezera od nastanka do danes. Razstavo si boste lahko ogledali ob obisku velenjskega jezera skozi celo poletje.

Velenjska plaža
Prost vstop


1. 6 . - 31. 8. 2019

Na hribčku grad stoji

Izštevanke, pesmi in pripovedke iz ljudskega izročila so v Vrtcu Velenje še posebej žive. Za tokratno razstavo so otroci likovno podoživljali pravljice, legende, pesmi, ki opisujejo življenje na gradovih. Po poteh zmaja Pozoja so gradove v Šaleški dolini tudi obiskali in v grajskih sobanah odkrivali skrivnostne zaklade, ki jih lahko vidi le otroška domišljija.

Knjižnica Velenje (otroški oddelek)
Prost vstop


3. 6. - 30. 6. 2019

Razstava Moj domači kraj skozi objektiv

Ob zaključku »šolskega leta« se nam bodo pod mentorstvom Roka Rakuna predstavili člani fotografskega krožka pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Velenje: Anton Bohak, Avgust Mošnik, Edita Petrovič, Dušan Pravdič, Olga Praprotnik, Janez Kordiš, Franc Kumer, Franc Čas in Marjeta Levar, s foto utrinki na temo svojega mesta. Še enkrat bo potrjen pregovor, da imajo vsake oči svojega »malarja«. 

Knjižnica Velenje (Osrednje razstavišče)
Prost vstop


3. 6 . - 31. 8. 2019

Razstava Odtisi ustvarjajo vtise

Likovna razstava učenk in učencev Osnovne šole Livada Velenje. Razstavljeni izdelki so izsek likovne ustvarjalnosti na šoli in se navezujejo predvsem na področje grafike. Dela so nastala v sklopu rednega učnega programa pri predmetih likovna umetnost in likovno snovanje. Avtor razstave je Vid Sevčnikar.

Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
Prost vstop


6. 6. - 30. 6. 2019

Razstava ilustracij Nede Hafner

Velenjčanka Neda Hafner je ilustrirala že več knjig, med drugim Ko je vsaka pot za pol ure daljša, Zlati tjulenj,  Poslednji škrat, Lastna imena mojega doma, Lovec in sedem vozličkov, Hvalnica dnevu. Tokrat bodo razstavljene lustracije za knjigo Bojana Glavača  Velenjske zgodbe 2. Razstava bo odprta do konca junija.

Knjižnica Velenje (Domoznansko razstavišče)
Prost vstop


3. 6. - 30. 6. 2019

Bralka meseca

Bralka meseca junija je Ksenija Mikor. Le kdo ne pozna njenih občutenih fotografij, ki bijejo v utripu mesta Velenje? Tokrat jo bomo spoznali na drugačen način – kot strastno bralko, ki jo knjige spremljajo od najzgodnejšega otroštva. Gradivo na ogledu je tisto, ki je Ksenijo najbolj zaznamovalo in se ji vtisnilo v srce. Ki jo je preoblikovalo, tolažilo, navdihovalo in razveseljevalo. Ne zamudite pestrega izbora v junijskih Steklenih dvojčkih! Razstavo je pripravila Stanka Ledinek.

Knjižnica Velenje (Steklena dvojčka)
Prost vstop


13. 6. - 30. 6. 2019

Razstava Usnjarska literatura

V Muzeju usnjarstva na Slovenskem bo na ogled razstava, posvečena usnjarski literaturi.

Muzej usnjarstva na Slovenskem
Prost vstop


17. 6 . - 31. 8. 2019

Knjižnica na velenjski plaži

Za vse, ki jim je poležavanje na velenjski plaži premalo, smo pripravili kotiček s knjigami in revijami. Da bo poletje polno dobrih zgodb.

Velenjska plaža
Prost vstop


17. 6 . - 31. 8. 2019

Poletna bralnica

Ob sveži poletni sapici na terasi pred knjižnico boste lahko celo poletje uživali ob prebiranju knjig, revij in časopisov.

Knjižnica Velenje (Terasa pred knjižnico)
Prost vstop


17. 6 . - 31. 8. 2019

Poletno branje

V Knjižnici Velenje pripravljamo poletno obarvane kotičke, označene z oznako POLETNO BRANJE in VREČKE POLETNEGA BRANJA. Da boste lažje in hitreje izbrali gradivo za počitnice in dopust!

Knjižnica Velenje
Prost vstop


17. 6. - 21. 6. 2019

Teden jedi iz žara na vročem oglju

Vabljeni na teden jedi iz žara. Posebna ponudba jedi in peka pred gosti.

Prost vstop

Komentiraj