Zaradi poslabšanja varnosti v cestnem prometu bo policija še pogosteje izvajala nadzore cestnega prometa

PU Celje poroča:

Včeraj smo na relaciji Medlog - Celje - Laško - Rimske Toplice - Zidani most – Vrhovo, opravljali večurni nadzor hitrosti po metodologiji VERIGA.

Zaznali smo 69 cestno prometnih kršitev, zaradi katerih smo v enem primeru podali obdolžilni predlog, v enem primeru tujcu izrekli globo na kraju ter izdali 67 plačilnih nalogov.

Obdolžilni predlog smo podali zoper 20-letnega voznika začetnika, ki je v Celju, v naselju, vozil s hitrostjo 91 km/h. Odvzeli smo mu tudi vozniško dovoljenje.

V Celju je voznik osebnega vozila, zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo in pod vplivom alkohola, z 0,72 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka, povzročil prometno nesrečo. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja Nevarne vožnje v cestnem prometu ga bomo kazensko ovadili.

V Celju je voznik osebnega vozila storil več cestno prometnih prekrškov in na znake policistov ni ustavil. Ko smo ga dobili je opravil preizkus z alkotestom, ki je pokazal, da je imel 1.14 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Ker se voznik ni strinjal z rezultatom alkotesta smo mu odredili strokovni pregled, ki ga je odklonil in se začel nedostojno vesti do policistov in se upirati postopku zaradi česar smo uporabili prisilna sredstva. Vozniku smo odvzeli vozniško dovoljenje in ga pridržali do streznitve. Sledi obdolžilni predlog.

Tovrstne poostrene nadzore bomo zaradi poslabšanja prometne varnosti vsakodnevno izvajali na najbolj kritičnih cestah in odsekih. Stanje varnosti cestnega prometa se je letos na območju Policijske uprave Celje namreč izredno poslabšalo. V dobrem tednu so v prometnih nesrečah umrli trije ljudje – pešec ter voznik in voznica osebnega vozila.

Zelo pozorni bomo tudi na uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Mnogi vozniki se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost. Zaradi tega lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

Vse udeležence cestnega prometa znova pozivamo naj nikar ne vozijo, če so uživali alkoholne pijače. Alkohol ne sodi za volan, saj zavira delovanje človekovih funkcij, ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu in zmanjšuje sposobnost razumnega ravnanja.

Vse voznike pozivamo naj dosledno spoštujejo cestno prometne predpise in s tem doprinesejo k boljši varnosti na naših cestah.

Komentiraj