PP VELENJE: Policijsko poročilo, dne 15. april 2019

Policijska postaja Velenje poroča o dogajanju preteklega tedna. Poročilo je pripravil policist Aleksander Levpušček.

PROMET:

PONEDELJEK

V ponedeljek smo na Tomšičevi cesti v Velenju obravnavali prometno nezgodo med voznikoma osebnih vozil. Z ogledom kraja smo ugotovili, da je do nezgode prišlo zaradi prekratke varnostne razdalje. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog.

SREDA

V sredo smo v Hudi luknji obravnavali prometno nezgodo med voznikoma tovornega in osebnega vozila. Do nezgode je prišlo zaradi nepravilne strani vožnje tovornega vozila. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog.

V obeh primerih sta oškodovana voznika zadobila lahke telesne poškodbe. 

PETEK

V petek smo bili obveščeni o prometni nezgodi v Šoštanju. Povzročitelj je ob tem s kraja pobegnil. Po pregledu Šoštanja z okolico smo povzročitelja izsledili, svoje ravnaje pa bo moral zagovarjati na sodišču.

JAVNI RED IN MIR:

PONEDELJEK

V ponedeljek se je na PP Velenje zglasil krajan Šentilja in naznanil, da ga je v nedeljo na salamijadi v Šentilju verbalno napadel znanec. Od prijavitelja smo sprejeli zapisnik, svoje ravnanje pa bo moral pojasniti še domnevni kršitelj.

Okoli 13.00 ure smo posredovali v Škalah, kjer je nezavarovan pes pasme Pit Bull napadel sosedovega psa nato pa še lastnika napadenega psa, kateri je želel preprečiti napad psa. Ugriznil ga je v nogo. Zoper lastnika bomo podali odločbo o prekršku po Zakonu o zaščiti živali obvestili pa bomo še Veterinarsko upravo RS o napadu psa.

SOBOTA

V sredo smo bili obveščeni o ugrizu psa v Velenju in sicer je do ugriza prišlo v dvigalu stanovanjskega bloka. Zoper lastnico psa sledi odločbo o prekršku po Zakonu o zaščiti živali obvestili pa bomo še Veterinarsko upravo RS o napadu psa.

KRIMINALITETA:

TOREK

V torek smo bili obveščeni o prepiru v stanovanju stanovanjskega bloka na Gorici. Na kraju smo ugotovili, da je prišlo do prepira in pretepa med partnerjema. Partnerjevo nasilje traja že skoraj pol leta, podani so bili elementi kaznivega dejanja nasilja v družini. Kršitelju smo izrekli ukrep prepovedi približevanja, svoje ravnanje pa bo moral zagovarjati na sodišču.

V popoldanskem času smo bili obveščeni o tatvini osebnega avtomobila R Clio, sive barve, reg.št. CE DE-098. Vozilo je NN storilec odtujil tekom noči s parkirišča na Tomšičevi cesti v Velenju. Lastnica vozila je s tem oškodovana za okoli 7.000 EUR.

SOBOTA

V soboto smo bili obveščeni o dveh tatvinah mobilnega telefona, ki sta se zgodili na igrišču pri stadionu v Velenju. NN storilec je odtujil telefon znamke LG K10 vreden cca 200 EUR in HUAWEI MATE vreden cca 150 EUR. Za neznancem še poizvedujemo.


SVETOVANJE

Vsako leto se med velikonočnimi in prvomajskimi praznikih srečujemo s problematiko različnih naprav, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju. Pogosto pri tem uporabljajo možnarje ali druga priročna sredstva. V preteklih letih je zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lažjih telesnih poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom (karbidom) v nočnem času moti javni red in mir. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih sredstev se ob teh praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni.

Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je treba ponovno opozori na pazljivost pri njegovi uporabi, kar še posebej velja za otroke. Po izkušnjah iz preteklosti se namreč največ nesreč pripeti zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na podlagi Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je s področja pirotehnike prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov razreda 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči).

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi, na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov.

Posebej opozarjamo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Možnarji, katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države, tudi na območju PP Velenje, zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanj tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno ob upoštevanju varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104,33 evra. To pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali acetilen (karbid) in druge plinske zmesi za pokanje v času velikonočnih in prvomajskih praznikov, če bodo upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ne bo sankcionirala. Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22. in 6. uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru kaznuje z globo najmanj 83,46 evra.

Komentiraj