Ko na sprehodu po gozdu zavohamo vonj po česnu vemo, da je v bljižini čemaž oz. divji česen. Rastlina, ki vedno bolj pridobiva na priljubljenosti, je zelo zdrava in velja (tako kot česen) za naraven antibiotik.
Torej prepoznamo ga po značilnem vonju in pa seveda po dolgih listih in snežno belih cvetovih. Raste predvsem v gozdovih v večjih količinah, nikoli osamljeno. Znano je, da ga medvedi po dolgem zimskem spanju poiščejo v namen, da prečistijo telo in tako kot njim pomaga čemaž lahko pomaga tudi nam. Divji česen prav tako uravnava krvni pritisk in holesterol ter odpravi težave z diarejo, slabo prebavo in celo vetrovi.
Pozorni bodite pri nabiranju, da ga nebi zamenjali s strupenimi rastlinami kot je jesenski podlesek, čmerika ali šmarnica.
V KUHINJI
Čemaž lahko uporabimo pri vseh jedeh namesto česna, spodaj pa prilagam recept za čemažev pesto, ki lahko popestri marsikatero jed.
Potrebujete :
250g čemaževih listov
80g pinjol
80g parmezana v kosu
80ml olivnega olja
0,25 žličke soli
2 ščepca sveže mletega popraČemaževe liste operemo in dobro osušimo. V ponvi na hitro popražimo pinjole, da porumenijo (pri tem ponev večrat potresite, da se pinjole nebi prijele). V kuhinjskem mešalniku najprej grobo zmešamo popražene pinjole in parmezan. Dodamo čemaž in mešamo, da nastane skoraj gladka zmes. Na koncu dodamo še olivno olje, sol in poper ter mešamo tako dolgo, da se sestavine lepo povežejo.
Pripravljen pesto damo v kozarček za vlaganje, ki ga tesno zapremo in shranimo na hladnem ter temnem mestu.
Foto: