Za popoldne napovedan oranžni alarm!

Danes pozno popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče.

"Danes pozno popoldne, zvečer in v noči na soboto pričakujemo v večjem delu države neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, možen je tudi pojav toče," opozarjajo pri agenciji za okolje.

Nevihtam smo bili priča tudi v preteklih dneh. Sedaj pa je nastala situacija, v kateri so se sestavili pogoji za nastanek močnih neviht na širšem območju:
◦ Približuje se nam hladen zrak v višinah.
◦ Z JV vetrovi pri tleh doteka vlažen in topel zrak (vir energije za nevihte).

Zato bo v ozračju nastala velika nestabilnost. Pogoji bodo drugačni kot v preteklih dneh. V višjih plasteh ozračja bo bolj vetrovno, posledično se bodo nevihte gibale hitreje in bodo prepotovale večje razdalje, organizirajo se lahko v tako imenovane nevihtne linije.

Petek dopoldne bo še miren. Zaradi sončnega vremena in dotoka toplega zraka, pa se bo ozračje pri tleh ogrelo. Že sedaj je soparno. Takšne razmere so priprava terena za razvoj močnih neviht. Pozno popoldne in proti večeru bo nevihtna aktivnost največja. Razvoj neviht je pričakovan tudi v vzhodni polovici države, kjer so v petek najugodnejši pogoji za nastanek neurij. Dogajanje se bo umirjalo šele proti sobotnemu jutru.

"Zaradi pričakovanih neugodnih vremenskih razmer, bomo danes dežurali tudi izven običajnega delovnega časa in s tem poskrbeli, da boste sproti obveščeni," so zapisali na družbenih omrežjih.

Komentiraj