Šaleški jamarji iz Rupe pod Pergovnikom potegnili vreče z mrhovino

Šaleški jamarji so zopet čistili, tokrat brezno po imenu Rupa pod Pergovnikom, ki se nahaja v občini Šoštanj. Brezno so obiskali že pred štirimi meseci in razočarano ugledali v jamo polno vreč z mrhovino. 

Pretekli teden so se ob podpori Občine Šoštanj in Zavoda za varstvo narave Celje odpravili na delo v želji, da očistijo jamo in s tem preprečijo tudi morebitno onesnaženje vode. "Pri tovrstnih smeteh se nikoli ne ve, zakaj so živali končale v jami. Morda so bile bolne. V tem primeru, ko je jama blizu povirja Ljubije, bi to predstavljalo veliko nevarnost za ohranjanje neoporečnega vodotoka. Nižje je tudi ribogojnica, ki potrebuje čisto vodo," so zapisali jamarji.

Maks Petrič, član Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolišca, pravi, da po njihovih ocenah gre za istega onesnaževalca, ki je metal smeti v Aramovo jamo in so ga sedaj samo pregnali nižje, v drugo jamo. "Ta čistilna akcija je bila nujna, da onesnaževalca ustavimo na samem začetku, ko je pričel z metanjem odpadkov, še preden bi naleteli na večje količine smeti, ki jih bi glede na lego jame težko potegnili iz jame in nato po zelo strmem terenu odnesli do ceste," je zapisal.

Januarja, ko so smeti opazili, so bile še sveže, a so se potem začele razkrajati, zato je iz jame že pričelo smrdeti.

Maks opisuje, kako je potekalo čiščenje: "Na dnu brezna se je iz belih vreč cedilo in skozi masko si moral previdno dihati, saj je sililo na bruhanje. S Tejo sva previdno polnila vreče, ki jih je zgornja ekipa s škripci dvigovala iz jame. Spodaj sva s strahom vsako vrečo spremljala, kako se je dvigala in včasih zahakljala ter upala, da se vsebina ne zlije na naju, ki se nimava kam umakniti. Z vsako vrečko manj je bil zrak v jami boljši. Z zadnjo vrečo sva hitro zapustila brezno in snela maski na svežem zraku. Zunaj so vse smeti združili v eno malo vrečo in dve res super težki vreči."

Akcija je bila uspešna in jamarjem se lahko zahvalimo, da skrbijo za čisto okolje. Sami pa upajo, da bo oseba, ki onesnažuje jame, uvidela, da to početje ni smiselno in bo v prihodnje z odpadki ravnala bolj odgovorno.

Celoten zapis, fotografije in ostale akcije Šaleških jamarjev si lahko preberete s klikom TUKAJ.

Komentiraj