Terapevtski pravljici o zmaju KORONARJU sedaj lahko tudi prisluhnete #audio

Terapevtsko pravljico O HUDOBNEM ZMAJU KORONARJU IN KAKO SO GA LJUDJE S SKUPNIMI MOČMI PREMAGALI, ki pomaga otrokom bolje razumeti situacijo v kateri se trenutno nahajamo zaradi širjenja virusa, sta pro bono napisali sestri - otroška klinična psihologinja in psihoterapevtka Klára Veselská ter scenaristka in režiserka Alice Čop, ki že 18. leto vodi Lutkovno gledališče Velenje.

Z eno odlično idejo je prispevala tudi njuna mama, Eva Veselská, z drugimi super idejami pa Kajetan Čop, ki je tudi narisal zmaja. Ostale risbe so delo učencev OŠ Miha Pinter Toledo, podružnice Plešivec in CVIU Velenje. Nastale so pod vodstvom njihovega učitelja likovne vzgoje, Roberta Klančnika.

Želja projektantov je bila pomagati otrokom v stiski, saj so mnogi zmedeni in prestrašeni, nekateri celo travmatizirani. Ne razumejo, zakaj morajo ostati doma, zakaj ne smejo srečevati svojih prijateljev in starih staršev, zakaj doma morebiti vlada napetost. Še posebej majhni otroci, ki se jim šele razvija abstraktno mišljenje, so po njunem mnenju potrebovali konkretno podobo koronavirusa, da bodo lažje razumeli, proti čemu se borimo. Pravljični “Zmaj Koronar” in njegovi pomagači “Virusarji” so negativni, hkrati pa tudi komični liki – in kot vse pravljice, ima tudi ta srečen konec. Del nje je tudi navodilo, kako lahko čisto vsak otrok (na kreativen, zabaven način) pripomore v boju proti njim.

Pravljica v .pdf obliki zelo uspešno kroži po Sloveniji, Češki in Slovaški. Delijo jo osnovne šole (marsikje je del interaktivnega pouka), vrtci, ljudske univerze, knjižnice, zdravstveni domovi, bolnišnice, otroški rehabilitacijski centri, psihološke ambulante, posamezni psihologi in pedagogi, domovi za otroke in mladino brez staršev, Plesna zveza Slovenije in mnoge občine, na Češkem pa celo skavti in nekatere spletne strani Rimskokatoliške cerkve.

V tiskani obliki, da bi jo prejeli vsi otroci, so jo zagotovili v slovenskih občinah Mirna in Idrija, v občini Šoštanj so jo, zahvaljujoč iniciativi Zavoda za kulturo Šoštanj, prejela na dom vsa gospodinjstva.

A ob vsem tem je mogoče najpomembneje, da jo je podprla stroka – v Sloveniji Društvo psihologov Slovenije, Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen in Mladi zdravniki, na Češkem Asociace klinických psychologů in zdravniška organizacija, na Slovaškem Slovenský inštitút pre psychotraumatológiu, mednarodno pa EMDR Psychotherapy Europe.

Podprl jo je tudi Sindikat policistov Slovenije.

V Sloveniji je v treh delih izšla v DELO.si (Polet), v sedmih delih pa v Slovenskih Novicah.si, predstavljena je bila tudi v RTV SLO in drugje.

Pravljica je bila napisana v češkem jeziku, prevedena pa je v slovenščino, slovaščino, angleščino, nemščino, hrvaščino in italijanščino. Trenutno se prevaja tudi v makedonščino, estonščino, ruščino, poljščino in španščino.

Lepo Vas prosimo, da k širjenju pravljice po svojih najboljših močeh pripomorete tudi Vi.

Postali boste del čudovite zgodbe in pomagali številnim otokom.

PRAVLJIČNI PR, Kajetan Čop, kajetancop@gmail.com ali 041430977


Prenesi / Download

Pravljica (v slovenščini): O HUDOBNEM ZMAJU KORONARJU IN KAKO SO GA LJUDJE S SKUPNIMI MOČMI PREMAGALI

Pravljica (v hrvaščini): O OPAKOM ZMAJU KORONAŠU I OTOME KAKO SU GA LJUDI ZAJEDNIČKIM SNAGAMA POBIJEDILI

Pravljica (v angleščini): A STORY ABOUT DRAGON CORONIUS AND HOW EVERYONE BEAT HIM TOGETHER

Pravljica (v nemščini): EINE GESCHICHTE ÜBER DEN DRACHEN CORONIUS, UND WIE IHN ALLE GEMEINSAM BESIEGTEN

Pravljica (v italijanščini): IL CORONADRAGO E COME LA GENTE LO HA SCONFITTO UNENDO LE PROPRIE FORZE

Pravljica (v češčini): O ZLÉM DRAKU KOROŇÁKOVI A JAK HO VŠICHNI SPOLEČNĚ PORAZILI

Pravljica (v slovaščini): O ZLOM DRAKOVI KOROŇÁKOVI A AKO HO VŠETCI SPOLOČNE PORAZILI

Komentiraj