Kuhinja je prostor, kjer naj bi vladala čistost in higijena, a znano je, da se na kuhinjski deski lahko nabere tudi do 50-krat več bakterij kot na straniščni školjki! Težava nastane že pri izbiri materialov iz katerega je naš pribor ali deska.
Včasih so ljudje uporabljali pribor in deske iz lesa, sedaj pa so v porastu plastične deske in kovinski pribor. Mogoče se sliši ne navadno, a plastične deske so veliko manj higienične od lesenih. Ko se na plastični deski ustvarijo vreznine, se v njih znajdejo bakterije, ki jih ne more uničiti niti pralni stroj. Na lesenih deskah se sicer pravtako naredijo vreznine, kjer se lahko zadržujejo bakterije, vendar te nimajo pogojev za razmnoževanje in tako umrejo.
Les bakterije uničuje po naravni poti, med tem ko plastika bakterijam nudi odlične pogoje za razmnoževanje. Tudi pri priboru je boljša odločitev les. Le v primeru, ko je kovinski pribor iz čistega srebra.
Pri čiščenju lesenega pribora ali desk, se čim bolj izogibajte pralnem stroju. Les bo namreč vpil preveč vode in posledično potemnel.