Letošnje poletje v Sloveniji zaznamujejo pogoste krajevne plohe in nevihte

V letošnjem poletju smo imeli kar nekaj padavin, v predelu Velenja predvsem v popoldanskem in večernem času.

Meteorologi iz Agencije RS za okolje so zapisali, da smo v meteorološkem poletju (od 1. junija do 23. julija) beležili le dva dneva v juniju (19. in 20.6.) ter dva v juliju (2. in 9.7.), ko nikjer nad Slovenijo niso nastajale padavine. Seveda, če pogledamo krajevne dnevne padavine, se najde tudi kakšno daljše suho obdobje. Padavinska slika je zaradi pogostih ploh in neviht pričakovano zelo razgibana. Kljub pogostim padavinam pa njihova skupna količina ponekod ne odstopa bistveno od dolgoletnega povprečja. Še bolj »kislo« poletje smo imeli pred štirimi leti (leta 2014), ko smo na Primorskem beležili julija tudi absolutne padavinske rekorde.

Hujših vročinskih valov do avgusta ni bilo

Vse do 26. julija ni bilo daljšega vročega obdobja, kjer bi kriterij za vročinski val bil izpoljnjen. Najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji do 26. julija ni presegla 33 °C, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 °C.

Pri nas je od lanskega poletja v uporabi definicija, ki temelji na povprečni temperaturi zraka. Ta mora vsaj tri dni zapored presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje. Za osrednjo in vzhodno Slovenijo je meja 24 °C, za Gorenjsko, Notranjsko ter dvignjen svet Štajerske in Dolenjske 22 °C, za Primorsko pa 26 °C. 

Prvi vročinski val letošnjega poletja se je v Ljubljani uradno začel v soboto 28. junija, ko je povprečna temperatura zraka dosegla 25 °C. V naslednjih dveh dneh se je ta predvsem na račun vse toplejših noči približala celo 27 °C in s tem je bil kriterij za prvi letošnji vročinski val izpolnjen.


Preberite tudi:
POZOR: Zaradi visokih temperatur možnost višje koncentracije ozona v zraku
PITNA VODA: Kaj storiti, ko se vrnemo s počitnic?

Komentiraj