Mleko, čokolada, jogurt in drugi mlečnih izdleki. Sedaj jih najdemo tudi v brez laktozni različici, po katerih posega vedno več ljudi, ampak ali jih res potrebujemo? In zakaj število ljudi z laktozno intoleranco narašča?
No začnimo na začetku. Kaj laktoza sploh je?
Laktoza je mlečni sladkor, ki se nahaja tako v kravjem (okoli 5%) kot v človeškem (okoli 6%) mleku. V telesu se mora razgraditi s pomočjo encima laktaze in tu se pojavi problem.
Zakaj intoleranca?
Laktozna intoleranca ali neprenašanje mlečnega sladkorja, se pojavi pri ljudeh s pomankanjem encima laktaze. Tako kot kravji teliček, tudi mi ljudje v zgodnjem obdobju potrebujemo materino mleko. Laktoza je glavni vir energije, ki jo potrebujemo za razvoj. Ko prenehamo s pitjem materinega mleka in se pričnemo privajati na drugo hrano, črevesne celice postopno izločajo vedno manj encima laktaze.
Torej ljudje prvotno nismo ustvarjeni za pitje kravjega ali drugega živalskega mleka, vendar se je skozi zgodovino človek na to privadil. Udomačevali so živali in se hranili z njihovim mlekom, izkazalo se je, da je motnja v človeškem genetskem zapisu prednost pri preživetju, saj so tisti, ki so uživali živalsko mleko lažje preživeli sušo in dolge zimske noči.
Potrebno je omeniti, da je pri nekaterih ljudeh intoleranca višja, pri drugih nižja in da je odvisno tudi od količine zaužite laktoze. Tako veliko ljudi sploh ne opazi, da so intolerantni, saj so prebavne motnje manjše.
V našem okolju srednje Evrope, laktoze ne prebavlja približno 30 do 40 % ljudi. Intoleranca je najredkejša na severu (v Skandinaviji), kjer je intolerantnih le 5% ljudi. Pogostost raste proti jugu. V mediteranskih deželah znaša tudi do 70%, v drugih delih sveta pa še več. V Aziji kar 85%, v osrednji Afriki pa tudi 98% in več.
Postaja laktozna inotleranca MODERNA?
Dejstvo je, da si pred leti potreboval kar nekaj časa, da si našel karton mleka brez laktoze, sedaj pa tudi manjše trgovine nudijo razna rastlinska mleka, sladolede, sire, skratka skoraj vse mlečne izdelke v brez laktozni različici. Je število ljudi, ki ne prebavlja laktozo naraslo?
V resni kar 70% ljudi, ki kupuje brez laktozne izdelke nima težav s prebavo mlečnega sladkorja. Vse to po zaslugi trgovin in oglaševanja, ki zadnja leta promovirajo, kako pomembna je zdrava prehrana in tako nastanejo trendi tudi v živilski industriji.
Kar naenkrat se zaradi glutena odpovemo rogljičku, ki smo ga tako radi pojedli zjutraj ob dobri kavi, ki jo sedaj pijemo raje z riževim mlekom. Živilski industriji pa ni mar za naše zdravje, vendar zgolj za njihov dobiček.
A kljub temu je potrebno poudariti prednosti, ki jih prinašajo ti »trendi«. Veliko ljudi dolga leta ni vedelo, zakaj imajo tako hude prebavne motnje, nihče ni pomislil, da bi lahko bil na primer intoleranten na laktozo. Tisti, ki pa so vedeli v čem je težava so se morali izogibati izdelkom in jedem, saj za njih ni bilo nadomestkov. Sedaj pa si tudi oni lahko po okusni večerji naročijo sladico in kavo z mlekom – vendar brez laktoze, prosim!