Search
Search
Close this search box.

“Corona After” Na razpotju med boleznijo in zdravjem

Piše SREČKO ŠORLI, kmet brez pesticidov in strupov, samostojni raziskovalec COBISS 91689 V Evropi in Ameriki se zdravstveno stanje prebivalstva zad...

Piše SREČKO ŠORLI, kmet brez pesticidov in strupov, samostojni raziskovalec COBISS 91689

V Evropi in Ameriki se zdravstveno stanje prebivalstva zadnjih 30 let iz leta v leto slabša. Zmeraj več je bolezni, zmeraj več je zdravnikov, zmeraj več je pregledov za zgodnje odkrivanje bolezni, zmeraj več je zdravil in vrste pri zdravnikih so dolge.

Že 20 let modrujemo o tem, kako izboljšati Slovensko zdravstvo. Rezultatov pa ni. Zmeraj slabše je. Mogoče pa je čas, da se zamislimo, da naredimo en pogled na situacijo »od zunaj«. Postavimo se v vlogo opazovalca, ki opazuje naš planet z vesolja zadnjih 30 let.


Pesticidi ubijajo prst, meduim.com

Vsako leto zmečemo v prst na tisoče ton strupov, onesnažili smo vode in zrak, hrana je polna strupov, naš imunski sistem je vsako leto šibkejši. In naš »boj z boleznijo« je vsako leto večji. Ogromno denarja gre za razvoj novih zdravil, za nova cepiva, za vso moderno medicinsko opremo. Kljub naši odlični opremljenosti za to borbo z boleznijo, mi ta boj izgubljamo. Bolezni je zmeraj več. Če uspemo vse to videti iz vesolja, nepristransko, takoj uvidimo, da je to boj, ki ga nihče ne more zmagati. Velja osnovno pravilo: »Če se borimo proti bolezni, dajemo našo pozornost in energijo bolezni, in bolezen bo zmeraj močnejša«.

Z malo domišljije si sedaj zamislimo, da bi mi v zadnjih 30 letih vse naše energije in znanje usmerili v krepitev zdravja. Pozabili bi na bolezen, naš fokus bi bil na zdravju. Bolezen bi postala izjema, ljudje bi bili v glavnem zdravi, ker inherentna lastnost življenja je zdravje.

Kaj bomo naredili v obdobju »Korona after« ? Bomo kupili cepiva, bomo še naprej v neizprosnem boju z boleznijo ali pa bomo denar namenili sistemskim spremembam za krepitev zdravja in krepitev imunskega sistema celotnega prebivalstva: pridelovanje hrane doma (v Sloveniji) brez pesticidov in strupov, uvedba pravila »2 obroka mesa na teden«, uvedbo pravila »manj mlečnih izdelkov, več sveže zelenjave in sadja«.

Zdravje je v zdravi prsti, vodi in zraku. Tisti, ki mislite, da je zdravje v zdravniški ordinaciji, se motite. Zdravje je endogena lastnost naših organizmov, ki jo mi že 30 let sistematično uničujemo z neprimerno hrano. Prenehajmo zastrupljat naše organizme in zdravje bo prišlo samo. Za zdravje se ni treba borit, zdravje je v harmoniji in sodelovanju z naravo.

ZDRAVJE = SOBIVANJE Z NARAVO
BOLEZEN = JE BORBA ZA ZDRAVJE

Upam, da se razumemo. Že 30 let se borimo proti boleznim z namenom pridobiti zdravje. Če imamo kaj zdrave kmečke pameti, nam mora biti jasno, da hodimo po napačni poti. Ta boj je vnaprej izgubljen, gremo po poti Amerike, kjer 70 % prebivalstva vsakodnevno uživa zdravila.

Stopimo na pot zdravja, začnimo živet z naravo in narava nam bo dala zdravje. 100% pridelana hrana doma brez strupov pomeni 50% zmanjšanje stroškov za potrebe ministrstva za zdravje. Zdravje je prihodek, bolezen je odhodek.


Gorišnica, meduim.com

Tukaj ima sedaj Slovenski kmet odločilno pomembno vlogo. Prehod na pridelovanje hrane brez strupov, je »ekonomska turbina«, ki jo Slovenija mora pognati. Tukaj je neizmerni ekonomski potencial. Kot otrok sem živel v Gorišnici (Marjeta na Ptujskem polju). Slišal sem, da so kmetje v Gorišnici in okoliških vaseh začeli z naravno pridelavo hrane brez strupov. BRAVO. Rešitve pridejo zmeraj od ljudi, ki imajo stik z zemljo, ne pa od znanstvenih inštitucij, ki velikokrat meljejo prazno slamo in delajo raziskave, ki ne koristijo nikomur.

Danes je bolezen postala »ekonomska kategorija«. Vsaj 20 do 30 % vsega denarja na planetu se vrti okoli bolezni. Ta denar se steka v roke manjšine, ljudje smo pa zmeraj bolj revni. Bolezen je posel bogatih izbrancev, zdravje pa lahko postane posel nas vseh. Ko bomo zdravi, bomo denar porabili za razvoj, ne pa za bolezen.

Pred 12 leti sem na Ptuju v parku GH PRIMUS naredil VETRNICO ZDRAVJA, simbol harmonije z naravo, simbol »ekonomije zdravja«. Čas je, da Vetrnico zdravja zavrtimo, in vrnemo Sloveniji ZDRAVJE.


Foto: Vetrnica zdravja v parku hotela HG PRIMUS na Ptuju, medum.com

Morda bi vas zanimalo:

Koronavirus in izgubljeni kompas zdravja (piše Srečko Šorli)
Konec teorije velikega poka (piše Srečko Šorli)

Več novic

Družba

V četrtek potekala 41. zaključna prireditev gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije

V četrtek, 28. marca, je v Domu kulture Velenje potekala svečana zaključna prireditev Gibanja Mladi raziskovalci za razvoj SAŠA regije. Na dogodku so razglasili rezultate in podelili priznanja ter nagrade....
Kronika

V Šoštanju sinoči prevažal štiri državljane Iraka

V Šoštanju so včeraj obravnavali voznika, ki je v avtu prevažal 4 tuje državljane....
Šport

Mlajše selekcije RK Gorenje Velenje včeraj uspešno otvorile tekmovalni vikend

Sobota in nedelja sta ta vikend rezervirani za mlajše selekcije rokometašev RK Gorenje Velenje. ...
Družba

Na današnjem “Poslovnem Espressu” se je predstavilo podjetje ADIN, digitalno sporočanje d.o.o. #foto #video

Danes, 11. aprila, je potekalo jutranje srečanje "Poslovni espresso". Dogodek se je odvijal v Wunder Beach Bar-u, ki se nahaja ob čudovitem Velenjskem jezeru....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Jutri bo potekal maraton nadzora hitrosti – objavljamo lokacije

Med 15. in 21. aprilom bo po vsej državi potekala preventivna akcija za umirjanje hitrosti na naših cestah. Policisti bodo v tem času izvajali poostren nadzor in tako preverjali, ali...
Obvestila

Javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma do konca meseca junija

Zaradi sanacije bodo javne sanitarije v garažni hiši pri zdravstvenem domu zaprte predvidoma od ponedeljka, 22. aprila, do konca meseca junija....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava električne energije

Elektro Celje obvešča odjemalce električne energije, da bo v četrtek, 18. aprila predvidoma med 8. in 9.00 uro zaradi rednih vzdrževalnih del na elektroenergetskih napravah prekinjena dobava električne energije....
Obvestila

V četrtek, 18.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Stantetove 18-32 in Šaleka 6-25 v četrtek, 18. 4. 2024, od 8.00 do 15.00, prekinjena dobava toplotne energije zaradi...

Zadnje osmrtnice

Antonija Goršek

Terezija Verbič

Karl Stropnik

Velenjcan copyright © 2023