14 živil ki jih nikakor ne shranjujte v hladilniku
Za nekatere samoumevno za nekatere malo manj, a to je zgolj stvar navade katera živila damo v hladilnik in katera ne. Konec koncev ne piše na vsakem živilu, ki ga kupimo, kako ga naj shranjujemo in ravno pri teh živilih smo dostikrat v dilemi. Načeloma napačno shranjevanje ni škodljivo, vendar lahko s tem vplivamo na okus in svežino izdelka ter kar si najmanj želimo, da skrajšamo obstojnost živila.
Torej 14 živil, ki jih ne shranjujte v hladilniku:
– Avokado
Nezrel avokado bo v hladilniku nase navlekel vso vlago in s tem kmalu postane prezrel.
– Banana
V hladilniku postane olupek banane hitro črn in tako zgleda banana na pogled prezrela. Tako, da če vidite v trgovinah banane s temnimi pikicami, navadno ne pomeni, da so pokvarjene ampak, da jih shranjujejo pod napačnih pogojih.
– Bazilika
Sveža bazilika je še posebno občutljiva, saj v hladilniku hitro zgubi okus in prevzame vonjave drugih živil v hladilniku. Najbolje da z njo ravnamo kot z rožo, dajte jo v vazo z nekaj vode ali pa jo zamrzinte.
– Čokolada
Pri nizkih temperaturah se na čokoladi pojavijo bele lise, prav tako se zmanjša intenzivnost okusa.
– Čebula in česen
Hladilnik zagotovo ni pravo mesto za čebulo in česen, saj ju nizke temperature in vlaga zelo omehčata, prav tako se hitreje pojavi plesen.
– Grah
Najbolje je, da ga shranjujemo v zamrzovalniku, saj ga tako lahko uživamo skozi celo leto.
– Jajčevec
Tako kot bazilika je tudi jajčevec zelo občutljiv na nizke temperature, postane mehek in na rezinah zelo izstopajo semena, zato je najbolje, da jih hranite na sobni temperaturi.
– Kava
Pri kavi(v zrnu) je potrebno omeniti, da pri velikih količinah jo lahko hranimo tudi v zmrzovalniku, a v hladilniku je nikakor nesmemo. Kava hitro zgubi na okusu in nase navleče vonjave drugih živil.
– Krompir
Mrzel hladilnik za shranjevanje ni primeren, najbolje je, da ga shranjujemo na temnem in hladnem.
– Kruh
Nekateri shranjujejo kruh v hladilniku v upanju, da bo ostal dlje svež, vendar temu ni tako. Shranjujte ga v posebnih posodah za shranjevanje kruha in ko ga boste začeli rezati poleg njega postavite polovico jabolka, kruh bo črpal svežino iz jabolka in tako ostal dlje svež.
– Med
Med je živilo, ki bi naj zdržalo večno, kljub temu shranjevanje lahko spremeni kvaliteto medu. Hladne temperature ga kristalizirajo in mu odvzamejo večji del zdravilnih snovi, zato je najbolje, da ga shranjujemo na sobni temperaturi, v steklenem kozarcu, ki ga lahko tesno zapremo.
– Olivno olje
Olje se v hladilniku počasi strjuje, zato je sobna temperatura zanj nabolj primerna.
– Paradižnik
Hladen zrak zmoti proces zorjenja paradižnika, zato naj raje ostane izven hladilnika.
– Tropski sadeži
Sadeži v hladilniku zelo kmalu postanejo prezreli, raje jih zavijte v sloje papirja in jih shranite na suho in temno mesto.