Search
Search
Close this search box.

14 živil ki jih nikakor ne shranjujte v hladilniku

14 živil ki jih nikakor ne shranjujte v hladilniku Za nekatere samoumevno za nekatere malo manj, a to je zgolj stvar navade katera živila damo v hlad...

14 živil ki jih nikakor ne shranjujte v hladilniku

Za nekatere samoumevno za nekatere malo manj, a to je zgolj stvar navade katera živila damo v hladilnik in katera ne. Konec koncev ne piše na vsakem živilu, ki ga kupimo, kako ga naj shranjujemo in ravno pri teh živilih smo dostikrat v dilemi. Načeloma napačno shranjevanje ni škodljivo, vendar lahko s tem vplivamo na okus in svežino izdelka ter kar si najmanj želimo, da skrajšamo obstojnost živila.

Torej 14 živil, ki jih ne shranjujte v hladilniku:

– Avokado
Nezrel avokado bo v hladilniku nase navlekel vso vlago in s tem kmalu postane prezrel.

– Banana 
V hladilniku postane olupek banane hitro črn in tako zgleda banana na pogled prezrela. Tako, da če vidite v trgovinah banane s temnimi pikicami, navadno ne pomeni, da so pokvarjene ampak, da jih shranjujejo pod napačnih pogojih.

– Bazilika
Sveža bazilika je še posebno občutljiva, saj v hladilniku hitro zgubi okus in prevzame vonjave drugih živil v hladilniku. Najbolje da z njo ravnamo kot z rožo, dajte jo v vazo z nekaj vode ali pa jo zamrzinte.

– Čokolada
Pri nizkih temperaturah se na čokoladi pojavijo bele lise, prav tako se zmanjša intenzivnost okusa.

– Čebula in česen
Hladilnik zagotovo ni pravo mesto za čebulo in česen, saj ju nizke temperature in vlaga zelo omehčata, prav tako se hitreje pojavi plesen.

– Grah
Najbolje je, da ga shranjujemo v zamrzovalniku, saj ga tako lahko uživamo skozi celo leto.

– Jajčevec
Tako kot bazilika je tudi jajčevec zelo občutljiv na nizke temperature, postane mehek in na rezinah zelo izstopajo semena, zato je najbolje, da jih hranite na sobni temperaturi.

– Kava
Pri kavi(v zrnu) je potrebno omeniti, da pri velikih količinah jo lahko hranimo tudi v zmrzovalniku, a v hladilniku je nikakor nesmemo. Kava hitro zgubi na okusu in nase navleče vonjave drugih živil. 

– Krompir
Mrzel hladilnik za shranjevanje ni primeren, najbolje je, da ga shranjujemo na temnem in hladnem.

– Kruh
Nekateri shranjujejo kruh v hladilniku v upanju, da bo ostal dlje svež, vendar temu ni tako. Shranjujte ga v posebnih posodah za shranjevanje kruha in ko ga boste začeli rezati poleg njega postavite polovico jabolka, kruh bo črpal svežino iz jabolka in tako ostal dlje svež.

– Med
Med je živilo, ki bi naj zdržalo večno, kljub temu shranjevanje lahko spremeni kvaliteto medu. Hladne temperature ga kristalizirajo in mu odvzamejo večji del zdravilnih snovi, zato je najbolje, da ga shranjujemo na sobni temperaturi, v steklenem kozarcu, ki ga lahko tesno zapremo.

– Olivno olje
Olje se v hladilniku počasi strjuje, zato je sobna temperatura zanj nabolj primerna.

– Paradižnik
Hladen zrak zmoti proces zorjenja paradižnika, zato naj raje ostane izven hladilnika.

– Tropski sadeži
Sadeži v hladilniku zelo kmalu postanejo prezreli, raje jih zavijte v sloje papirja in jih shranite na suho in temno mesto.

Več novic

Šport

Karate klub Tiger Velenje zablestel na mednarodnem turnirju Rogaška Slatina Open 2024

Na mednarodnem turnirju Rogaška Slatina Open 2024, ki je potekal 23. marca, so naši karateisti Karate kluba Tiger Velenje dosegli izjemen uspeh in osvojili 8. mesto, pri tem so zbrali...
Gospodarstvo

Velenjski svetniki na današnji seji izrazili zaskrbljenost glede mlajših rudarjev

Svetniki Mestne občine Velenje so se na današnji seji posvetili razpravi o zakonskih pripravah na prestrukturiranje regije Saša. Od pristojnih so zahtevali, da dobi ta regija poseben status premogovne regije...
Kronika

Celjski kriminalisti zaključili z obsežno preiskavo s področja korupcijskih kaznivih dejanj

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije, Oddelka za preiskovanje gospodarske kriminalitete, Policijske uprave Celje, so zaključili s predkazenskim postopkom v zvezi preiskave sumov storitev 40. kaznivih dejanj s področja korupcije - kazensko...
Šport

Člani Karate kluba Velenje na včerajšnjem tekmovanju dosegli odlične rezultate

Ekipa desetih članov Karate kluba Velenje se je včeraj, 24. marca na tekmovanju Rogaška Slatina OPEN preizkusila tako v katah, kot tudi v borbah....

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

Zapora ceste v Pohrastniku: v petek med 8. in 13. uro popolna zapora

V petek, 29. marca, bo med 8. in 13. uro na Pohrastniku prišlo do popolne zapore ceste....
Obvestila

Na Gorenjskem klancu prišlo do prometne nesreče

Obvestila

V torek, 26.3.2024 bo prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo

Iz Komunalnega podjetja Velenje so nam sporočili, da bo jutri prekinjena oskrba s sanitarno toplo vodo na območjih Efenkova cesta, Gregorčičeva cesta in Tavčarjeva cesta....
Obvestila

Previdno! V Paki pri Velenju prišlo do prometne nesreče

Voznike, ki se vozite na relaciji Pake pri Velenju obveščamo, da se je pripetila prometna nesreča, nastaja zastoj....

Zadnje osmrtnice

Rudolf Pudgar

Ferdinand Turnšek ST.

Frančiška Grazer

Velenjcan copyright © 2023