Search
Search
Close this search box.

V Velenju so se srečali direktorji in sodelavci slovenskih kulturnih domov, povezani v Združenje KUDUS

V Velenju je v torek in sredo, 26. in 27. marca, potekalo dvodnevno srečanje članov Združenja KUDUS, ki povezuje 47 kulturnih domov in drugih ustanov iz vse Slovenije. V sklopu srečanja je potekala redna letna skupščina združenja, dvodnevno srečanje pa je bilo obogateno s številnimi razpravami, okroglimi mizami in predavanji.

Združenje KUDUS povezuje zainteresirane prave osebe, ki izvajajo kulturne programe v javnem interesu, s ciljem medsebojnega sodelovanja, uveljavljanja in zaščite njihovih interesov ter izmenjave dobrih praks. Ustanovljeno je bilo leta 2006 in trenutno šteje 47 članov iz vseh slovenskih regij in tudi zamejstva. Nacionalni pomen Združenja KUDUS na področju kulture najbolje ilustrirajo statistike, ki kažejo, da člani združenja letno organizirajo več kot 15.000 kulturnih dogodkov, ki se jih udeleži več kot 1.500.000 obiskovalcev.

Letna skupščina Združenja KUDUS je letos potekala 26. in 27. marca v Velenju. Na dvodnevnem srečanju se je zbralo kar 65 direktorjev in programskih sodelavcev, zvrstila pa se je vrsta zanimivih tem o kulturnem managementu, decentralizaciji kulture in kulturnem turizmu. Na redni letni skupščini so člani združenja potrdili obsežen načrt dela za leto 2024, prisluhnili primerom dobrih praks članov.

Na okrogli mizi z naslovom Sodelovanje in policentralizacija slovenskega kulturnega prostora so sodelovali Borut Veselko, igralec in nekdanji direktor Prešernovega gledališča Kranj, Marko Bratuš, dramaturg in umetniški vodja SNG Nova Gorica, in Gašper Tesner, koordinator programa v Slovenskem mladinskem gledališču. Z gosti se je pogovarjal Goran Završnik, koordinator kamniške kulture iz Javnega zavoda za kulturo Kamnik.

Tretji del srečanja je bil namenjen aktualnima tematikama, nacionalnemu programu kulture in kulturnemu turizmu. Predsednica združenja KUDUS in direktorica Festivala Velenje Barbara Pokorny je vodila razpravo o predlogu nove Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031. Pogovarjala se je z generalno direktorico Direktorata za razvoj kulturnih politik na Ministrstvu za kulturo RS Tjašo Pureber in vodjo kabineta ministrice Nino Ukmar. Darja Planinc, direktorica KD Krško, pa je na okrogli mizi o kulturnem turizmu gostila Špelo Spanžel, generalno direktorico Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo, in Matejo Hafner Dolenc z Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Srečanje, na katerem so si člani Združenja KUDUS ogledali tudi največji prireditveni prostor na prostem v Sloveniji – Vista, park z razgledom, Muzej premogovništva Slovenije in Galerijo Velenje, je potekalo v organizaciji Festivala Velenje.

Vir: Združenje KUDUS

FOTO: Združenje KUDUS
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Več novic

Gospodarstvo

V Velenju na voljo zemljišča za gradnjo 800 stanovanjskih enot

V Upravi Mestne občine Velenje za namen stanovanjske gradnje in drugih večjih projektov pripravljajo kar 9 novelacij obstoječih in novih izvedbenih prostorskih aktov (OPPN)....
Družba

Prosto delovno mesto: Serviser na terenu (m/ž)

Pridružite se ekipi Makom!...
Družba

Odpira se Dežela zabave. Rezervirajte otroku nepozaben rojstni dan v naravi

12. aprila se v okolici Velenja odpira nov prostor za praznovanja otroških rojstnih dni. DEŽELA ZABAVE - kjer se zabava nikoli ne konča....
Družba

V župnijski cerkvi sv. Mihaela včeraj potekal koncert moške vokalne skupine Adam Ravbar

Včeraj, 16. marca, je župnijska cerkev sv. Mihaela v Šoštanju gostila moško vokalno skupino Adam Ravbar iz Grobelj pri Domžalah, ki je izvedla čudovit koncert. ...

TOP OBJAVE

OBVESTILA

Obvestila

V maju zaključuje z delom zdravnica Lucija Šteković

Iz ZD Velenje sporočajo, da zdravnica Lucija Šteković, dr. med., zaradi upokojitve s 7. 5. 2024 zaključuje z delom....
Obvestila

Obvestilo: Kolesarska steza proti Mislinji še vedno ZAPRTA

Kolesarska steza proti Mislinji je zaradi odpravljanja pomanjkljivosti še vedno zaprta. ...
Obvestila

V torek, 9.4.2024 bo prekinjena dobava toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje obvešča vse končne uporabnike, da bo na območju Žarove ceste 3, 5, 6, 7, 8, 9, 9a, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 18 in 22 v...
Obvestila

V garažni hiši Gorica prišlo do okvare dvižnih vrat

Komunalno podjetje Velenje obvešča uporabnike, da je prišlo do okvare dvižnih vrat v garažni hiši Gorica....

Zadnje osmrtnice

Frančiška Urbanc

Barbara Rajter

Franc Mevc

Velenjcan copyright © 2023