Zakaj takojšnji sporazum Gorenja s sindikatom?

Gorenje je eno izmed redkih slovenskih podjetij, ki ni nikogarjšnji podizvajalec in v državni proračun preko davkov in prispevkov vsako leto prinese okoli 55 milijonov €.

Viniles

Napovedana dvourna stavka s strani sindikata, zaradi skrajšanja letnega dopusta za dva do tri dni, je na srečo Gorenja za nami. Do sporazuma skoraj verjetno ne bi prišlo, v kolikor Gorenje ne bi bilo v razmeroma občutljivi situaciji visokih odgovornosti. Že tako je napoved stavke kot sama, dvignila ogromno pozornosti širše javnosti. Gorenje je namreč v špici pridobivanja novega strateškega partnerja, saj je ta ključnega pomena za njihove prihodnje načrte po odstopu japonskega Panasonica, leta 2016 (Japoncem naj ne bi dišala visoka vrednost delnice Gorenja). V medijih je mogoče slišati največ govora o dveh kitajskih podjetjih, ki bi potencialno bili najbolj primerni za sodelovanje po kriterijih skupine Gorenja; Midea (med vodilnimi proizvajalci klimatskih sistemov) in Haier (med vodilnimi na področju bele tehnike).

Gorenje je torej v stanju temeljne prilagoditve na zahteve globalnega tržišča, ob enem pa jim kot konstanta preti tudi boj za prevlado nad upravljanjem skupine, saj nad odločitvami Bobinca, nekdo očitno ni najbolj navdušen. Najbolj odmevne so kritike Nizozemca; Philip Alexander Sluiter, ki ima v lasti 5% Gorenjevih delnic preko svojega podjetja Home Products Europe. Sluiter je že pred osmimi leti Bobinca skušal obrniti s ponudbo, da bo v Gorenje vplačal 20 milijonov € svežega kapitala, pod pogojem, da bi skupina zamenjala upravo in sprejela njegov načrt prestrukture. V tem času pa so napadi Nizozemca dosegli nov nivo, saj so lani decembra njegove kritike odmevale tudi preko medija Finance, letos januarja pa je na skupščini delničarjev Bobinca obtoževal nekakšne poslovne goljufije. V Gorenju menijo, da v neki meri gre bolj za osebne zamere in finančne interese s kratkoročnega vidika. Nizozemčev boj proti upravi je konstanta, tudi stavka sama po sebi ne bi bila nič pretresljivega, ampak sta oba problema sovpadla le ob neprimernem trenutku, seveda poleg vse močnejše konkurence s katero se Gorenje dnevno spopada.

Gorenje zato čaka obdobje prestrukturiranja. Napovedali so ga s sprejemom strateškega načrta razvoja do leta 2020. V upravi Gorenja pravijo, da bo skupina zadanega leta ustvarila poldrugo milijardo prihodkov in 70 milijonov € dobička na leto. Cilji se zdijo precej optimistični, glede na 1.3 milijona € dobička lanskega leta. Bobinac pa kot predsednik uprave Gorenja, zatrjuje dosegljivost zadanih ciljev.

Komentiraj /