V Šoštanju eden izmed največjih pustnih karnevalov v Sloveniji

Šoštanj je znano karnevalsko mesto, ki dobiva vedno bolj vidno mesto tudi na evropskem karnevalskem zemljevidu.

Viniles

Šoštanj ima že kar 65-letno tradicijo pustnih karnevalov, letos prireja celo enega izmed največjih v Sloveniji zato vabljeni, danes 10. februarja ob 15 uri na 65. mednarodni pustni karneval. Zabavali vas bodo Rock partyzani in Ansambel Šepet.

Da je Šoštanj res karnevalsko mesto kaže tudi to, da se mora v času pusta župan odpovedati vodenju občine, saj v tem času vso odgovornost prevzame PUST. Peter Klepetec bo torej nekaj dni župan, Darko Menih to funkcijo opravlja kot vršilec dolžnosti. Pust je že uvedel ukrepe in zahteval, da so vsi uslužbenci prisotni tudi na kulturni praznik. Župan Darko Menih je poudaril, da je Občina Šoštanj v dobri kondiciji in da želi, da takšno tudi dobi nazaj v sredo, ko mu bo pust vrnil oblast.

Najbolj znana pustna maska Pustnega karnevala v Šoštanju je Koš šoštanjski. Koš šoštanjski ponazarja prosti čas usnjarja. Pustna legenda namreč pravi, da je "fabrikant Vošnjak" svoje delavce dobro plačeval. Ob plačilnih dneh so si zato nadeli gospoške klobuke in odšli v gostilno. Ker so zasluženo plačilo čakale tudi njihove žene, so si zvečer oprtale na ramena koše in poiskale svoje utrujene može. Ko so jih odnašale domov, njihovega regljanja ni in ni bilo konec. Zatorej še dandanes lahko vidite v Košu kakšno pletenko "ta močnega". Babje regljanje pa spremlja sleherni karneval v Šoštanju in drugod. 

Začetki pustnega dogajanja v Šoštanju segajo v leto 1953. Na pusta dan je "Janezova mama", ugledna gostilničarka iz Lajš, na konju prihajala na Trg bratov Mravljak v Šoštanj. Konja so vpregli v tako imenovano "klado", prispodobo za neporočene mladenke in mladeniče. Za njo se je zvrstil pisan sprevod različnih mask. Dogodek so občudovali številni radovedneži.

Komentiraj /